IDS SIGLA PRINT

Oameni noi în politică, la Strehaia. Interviu cu președintele PMP Strehaia, Titus Gabriel Stoian

Orașul Strehaia s-a mai schimbat puțin în ultimii patru ani, dar nu suficient și nu armonios. Încă mai sunt probleme grave în micul oraș, precum calitatea apei, locurile de joacă sau infrastructura. În opinia liderului PMP Strehaia, un om nou venit în politică, există soluții care pot rezolva situația, dar este nevoie de o viziune de dezvoltare modernă și europeană.

Reporter: De ce v-ați hotărât să intrați în politică și ce așteptări aveți de la alegerile locale din acest an?

Gabriel Stoian: Știm cu cu toții că politica ne influențează viața, fie că ne convine sau nu. Deciziile definitorii din absolut toate domeniile se iau la nivel politic și chiar administrația locală este puternic influențată de politic. Să nu uităm că și consiliile locale sunt organisme construite politic, consilierii sunt aleși pe liste de partid, iar majoritățile în aceste foruri legislative locale se creionează politic. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care și în România ar trebui să începem să ne implicăm politic și să orientăm acestă indispensabilă componentă a vieții noastre către oameni. Politicienii, indiferent de rangul lor, sunt aleși direct de către oameni, iar oamenii își pun în ei ultimele speranțe. A venit momentul să facem politică cu mai multă seriozitate și cu mai multă responsabilitate. Iar soluția este una singură: oameni noi în politică!

Reporter: Mișcarea Populară poate, totuși, garanta electoratului mai multă transparență, mai multă seriozitate și, cel mai important, soluții eficiente de dezvoltare edilitară?

Gabriel Stoian: Cu siguranță da! Suntem în tânăra noastră organizație locală, un grup de oameni care nu au mai făcut politică și care au dorit să se implice tocmai pentru a ajuta comunitatea. Eu personal fac pentru prima dată în viață politică și am decis să mă implic tocmai pentru că am văzut că lucrurile nu merg bine în orașul nostru. Sunt foarte multe întrebări la care actuala administrație locală, ajunsă la final de mandat, nu a răspuns încă și nici nu poate da răspunsuri concrete.

Reporter: A fost o perioadă în care Strehaia se scufunda sub greutatea unei administrații publice anacronice și nocive. Oamenii au schimbat acum patru ani întreaga echipă administrativă. Unii spun că s-a mai făcut câte ceva de atunci.

Gabriel Stoian: Sunt anumite obiective care s-au realizat și nu putem nega existența lor, dar nu este suficient. Nu s-a lucrat etapizat, nu s-au prioritizat problemele și nu s-a acționat prompt acolo unde era cea mai mare nevoie. Asta ne nemulțumește. Nimeni nu știe, de exemplu, după ce schemă sau plan s-au asfaltat străzile. Nu înțelegem de ce au rămas încă probleme grave nerezolvate.

Reporter: Dar, chiar așa! Care sunt problemele grave nerezolvate la Strehaia?

Gabriel Stoian: Locuitorii acestui oraș întâmpină încă foarte multe greutăți, sunt multe lucruri care nu funcționează și care par inexplicabile în anii în care trăim. Alimentarea cu apă a orașului este execrabilă, asta în condițiile în care aveam o apă mult mai calitativă și mai curată înainte ca rețeaua să fie, așa cum susține autoritatea locală, modernizată. Apa nu poate fi consumată de populație, este periculoasă, iar oamenii încă mai cară cu bidoanele de la o sursă din apropierea liceului. Nici rufele nu se pot spăla cu această apă, pentru că este tulbure, plină de mâl, iar aceste afirmații le pot proba personal. Numai eu am schimbat o mulțime de filtre la rețeaua de alimentare din gospodăria mea și nu vă pot descrie ce se poate aduna într-un asemenea filtru, într-un termen mult prea scurt de timp. Ar mai fi de adus în discuție locurile de joacă pentru copii care încă nu sunt amenajate special la standardele la care ar trebui să fie. Infrastructura este execrabilă, trotuarele nu sunt finalizate în multe locuri și nu au fost prevăzute cu piste pentru biciclete, cerință indispensabilă în multe orașe europene civilizate. Copiii acestui oraș nu au unde se juca și folosesc strada Mihai Viteazu pentru a se da cu bicicleta, cu rolele sau cu skate-board-ul. Nu avem o sală de sport modernă, dacă vrei să te relaxezi în ceea ce avem noi aici riști să te îmbolnăvești grav. Mulți dintre strehăieni merg la Motru, la aproape 30 de kilometri pentru a face sport.

Reporter: Destul de grav, ceea ce spuneți. Dar cum a fost posibil?

Gabriel Stoian: Nu spune nimeni că se putea face totul, dar eu cred că s-a lucrat haotic și nu s-au prioritizat problemele. Vă dau un exemplu dureros: Pe strada Mihai Viteazu, la intersecția cu strada Pătrașcu cel Bun au scos piatra cubică veche, care era de bună calitate, pentru a lucra la alimentarea cu apă și canalizare, după care au distrus pur și simplu drumul. Este ceva înfiorător acolo. Ne distrugem mașinile și, mai grav, punem în pericol siguranța oamenilor. În acel loc se află și o bază a celor de la ISU, iar mașinile de intervenție nu pot practic ieși din curte și nu pot pleca la intervenții datorită drumului distrus. Avem și alte străzi pe care nu s-a intervenit deloc. Mai mult, canalizarea este distrusă în multe zone. Există zone în care la o ploaie mai abundentă se produc inundații, intră apa în gospodăriile oamenilor.

Reporter: Cum se pot rezolva aceste probleme?

Gabriel Stoian: Suntem o echipă tânără și ambițioasă la PMP Strehaia. Am intrat în politică pentru a le spune oamenilor, pur și simplu, că așa nu se mai poate. Sigur că avem soluții, avem idei de proiecte și avem energia necesară de a le implementa. O echipă puternică de consilieri în viitorul mandat al Consiliului Local ar putea să ne ofere prilejul de a ne pune ideile în practică. Încercăm să îi convingem pe oameni că administrația locală trebuie făcută cu bună-credință, cu dedicare și cu soluții practice, reale, palpabile. Există fonduri europene, există diverse metode de finanțare, trebuie doar implicare și un management politic și administrativ eficient. Avem forța, dedicarea și dorința necesare pentru a mișca lucrurile din loc și ne dorim să schimbăm Strehaia. Acest oraș poate deveni în scurt timp o urbe europeană unde să îți fie drag să trăiești. Gândiți-vă că, la fel ca și în alte zone ale țării, ne-au plecat tinerii, pentru că nimeni nu le-a oferit nimic. Nu sunt atrași investitori și nu există deschidere. Lucrurile pot fi schimbate în bine, dar numai de către oameni noi în politică, oameni pe care PMP Strehaia i-a capacitat și transformat într-o echipă politică minunată.

Citit 1324 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2020 10:27

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…