AN ŞCOLAR NOU, ACELEAŞI METEHNE

Un sfert din școlile din Mehedinți vor fi deschise în noul an fără să aibă autorizație sanitară. Cele mai multe sunt în zonele rurale, dar și la oraș sunt clădiri care au mari probleme, în ce privește aspectul. Două dintre exemplele cele mai dramatice sunt la Turnu Severin, unde geamurile și fațada școlii Petre Sergescu sunt un pericol pentru elevi, iar la Megheru o mână de copii vor începe școala ca acum jumătate de secol.

Un exemplu de așa nu îl găsim la Drobeta-Turnu-Severin, unde Școala Gimnazială Petre Sergescu din cartierul CET a fost mereu ignorată de autorități. Dacă la interior, prin grija dascălilor și a copiilor școala arată destul de bine, când vine vorba de aspectul exterior, acesta este de-a dreptul deplorabil. Fațada este decojită și stă să cadă în multe locuri în capul copiilor sau al trecătorilor, în timp ce ferestrele, montate acum mai bine de 30 – 40 de ani când a fost construit localul au giurgiuvelele putrede, iar multe din geamuri sunt sparte. Chestionată cu privire la situația, actuala directoare spune că a solicitat fonduri, fiind conștientă că fațada este un pericol pentru elevi, însă acesta au întârziat să apară, cel puțin până acum

„Faţada este neschimbată de când a fost construită şcoala. Am făcut numeroase demersuri, către Primărie, am avut perioade când am făcut aceste adrese aproape lunar, acolo se cunoaşte situaţia, avem promisiuni că suntem prinşi în două proiecte, aşteptăm şi noi banii, acum să vedem pe care vroiect vor veni. Este drept că tâmplăria este foarte veche, este putredă, geamurile nu putem să le mai prindem, cad, este în joc siguranţa copiilor şi nu numai cea a copiilor, a tuturor celor care trec prin curtea şcolii. Şi tencuiala este veche, cade, mai ales atunci când plouă. Şcoala este foarte înaltă, noi am pus cât am putut să mai peticit, dar ne depăşeşte. Singurii bani pe care i-am primit au fost acum doi ani, când actualul primar era viceprimar, atunci am primit fonduri şi am montat uşi termopan la intrare, pentru că pur şi simplu intrau şobolanii peste noi în şcoală. Ssperăm că şi acum vom fi prinşi în unul din aceste proiecte şi să primim fonduri pentru anvelopare şi tîmplărie”, a declarat Eelena Zinca, directorul şcolii Ppetre Sergescu din Drobeta-Turnu-Severin.

La doi paşi de oraş, o mână de copii învaţă printre ruine

Una din şcolile ruşinii acestui judeţ este cea din localitatea Magheru. În satul aflat la nici doi kilometrii de civilizaţia oraşului copii învaţă să buchisească literele în condiţii ca acum aproape jumătate de secol. Localul nu este o şcoală ci este un fost cămin cultural. Elevii au ajuns să înveţe în el pentru că vechea şcoală era atât de degradată că risca să cadă pe ei. Dar credeţi că acest nou local este mai bun? Nicidecum! Sunt două clase în care sunt împărţiţi copii de la grădiniţă, o încăpere încălzită de la un godin improvizat şi o alta în care învaţă circa douăzeci de elevi din clasele I – IV. Sunt puţini care au mai rămas aici, pentru că majoritatea au fost duşi de părinţi la Drobeta-Turnu-Severin. Dezastrul îl găsim însă când ieşim afară, iar dezinteresul celor care ar trebui să îngrijească de acest local este total. Gardul care împrejmuieşte localul e aproape căzut, deşi ar fi nevoie de doi-trei saci de ciment ca să fie ridicat şi întărit. Laterala stângă a clădirii e o ruină neasigurată, care pune elevii în pericol, iar din toaletă vezi cerul, pentru că improvizaţia nu are acoperiş. Nici vorbă de o mână de var sau vopsea lavabilă dată măcar cu bidineaua, ce să mai vorbim de apă curentă? Şi ca povestea să fie şi mai lipsită de sens, alături de cele două clădiri aflate în paragină prin 2008 s-a mai început construcţia unui local nou de şcoală. Au fost ridicate zidurile, apoi constructorul a dispărut. Şapte sute de mii de lei ne sune un localnic că s-ar fi investit în acea clădire care devine pe z ice trece o ruină, dar ar fi fost alocaţi vreo 1,7 milioane de lei. Aşadar, 700.000 au fost cheltuiţi, ce s-a întâmplat cu restul, probabil nu e greu de presupus. Cert este că localnicii s-au gândit la o întrebare de bun simţ, autorităţile însă nu: „Mă întreb de ce cu banii care s-au investit nu s-au modernizat şcoala veche? O consolidau, o reparau şi ar fi putut face o clădire cu patru clase, în care copiii să înveţe, nu să plece la Drobeta-Turnu-Severin. Eu am nepoţi, dar i-am trimis acolo, pentru că aici nu se poate face carte, într-o clădire care este un pericol, poate cădea oricând pe copii”, a declarat un localnic.

Incredibil, dar reacţia viceprimarului din Brezniţa de Ocol este cel puţin stupefiantă: „Care sunt condiţiile insalubre?!!!... Haideţi că a funcţionat şi anul trecut tot în aceleaşi condiţii. Există toaletă în curte şcolii (o dărăpănătură insalubră n.n), iar apă nu are întreg satul. În o lună sau două vor alimenta cu apă localitatea şi atunci va fi alimentată şi şcoala. Despre şcoala constrită nou pot să vă spun că nu eram aici când a fost începută. Au început lucrările pe banii Ministerului, apoi au fost sistate. Am cerut în 2014 bani pentru continuarea acestora, dar nu am primit”, a declarat Ionel Epuran, viceprimarul comunei.

Cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean au declarat „că situaţia de la Magheru este exclusiv în responsabilitatea autorităţilor din comuna Brezniţa”. În ce priveşte autorizarea şcolilor, numărul unităţilor de învăţământ care au primit autorizaţie sanitară a mai crescut în ultimii ani: „La nivelul județului Mehedinți, din totalul celor 223 de uunități de învățământ, cu personalitate juridică, sau structuri ale acestora, un număr de 169 beneficiază autorizație sanitată de funcționare, restul de 54 neobținând această autorizație de funcționare. Principala cauză pentru care nu s-a obținut această autorizație este lipsa apei potabile”, a declarat Florn Croitoru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi.

În urma unei analize a Inspectoratului Şcolar, în alte cinci spaţii de învăţământ copiii vor începe şcoala în coondiţii improprii. În două situaţii este vorba de grădiniţe care funcţionează în apartamente de bloc.

Citit 1836 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 15:20
Etichetat cu

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…