ÎN TIMP CE PESTE 80.000 DE OAMENI TREMURĂ ÎN APARTAMENTE, LICITAŢIA PRIVIND FURNIZAREA DE AGENT TERMIC LA DROBETA-TURNU-SEVERIN AR PUTEA FI CONTESTATĂ. Furnizarea de agent termic oraşului Drobeta-Turnu-Severin, este pusă din nou sub semnul întrebării. ÎN CEL MAI FERICIT CAZ, CĂLDURA VA VENI LA 1 DECEMBRIE! Sau la Paștele Cailor!

Societatea care fusese desemnată să construiască centrala pe gaz pentru încălzirea oraşului, dar nu a finalizat investiţia, vrea să conteste acum licitaţia în urma căreia Primăria municipiului a desemnat o altă firmă să închirizeze cazanele termocentralei Halânga, cu care ar trebui să furnizeze agent termic pentru iarna viitoare. Nemulţumiţi că nu au fost ei cei desemnaţi ca operator pentru furnizarea de agent termic, reprezentanţii societăţii au depus în ultima zi o notificare prin care anunţă Primăria că vor contesta în instanţă licitaţia. O eventuală contestaţie ar complica şi mai mult problema termoficării oraşului, iar autorităţile s-ar trezi în imposibilitatea de a mai furniza agent termic cel târziu pe 10 noiembrie, aşa cum au promis inițial. În noile condiții, în cel mai fericit caz, căldura va veni la 1 decembrie!

Când au costatat că vine iarna şi firma desemnată să construiască la Drobeta-Turnu-Severin o centrală pentru furnizarea de agent termic oraşului, nu reuşeşte să ducă la bun sfârşit investiţia, autorităţile au căutat soluţii alternative. În urma unei licitaţii, reprezentanții primăriei au stabilit un operator privat pentru a prelua două cazane de la Termocentrala Halânga, cazane cu care să furnizeze căldură. Firma desemnată iniţial a participat şi ea la această licitaţie, dar cum s-a dovedit o dată incapabilă să-şi îndeplinească obligaţiile asumate, oferta ei nu a mai părut realistă autorităţilor. Fără să ţină cont că periclitează agentul termic a 85.000 de oameni peste iarnă, această firmă a depus o adresă prin care notifică Primăria că va contesta licitaţia, ceea ce ar fi un adevărat dezastru. Acest lucru ar însemna un proces de durată în instanţă, iar casele severinenilor, şcoli si spitale, ar rămâne în continuare în frig, așa cum se întâmplă acum, când în apartamente multora dintre noi temperaturile, la ora când citiți aceste rânduri, nu sunt mai mari de 18 – 20 de grade.

„Vin de la şcoală cu nepoţelele. Acolo este frig, în apartamente este frig, nici nu ştiu ce să mai fac cu ele. Nu mai spun că nu avem apă caldă de nici nu mai ştiu când, este pur şi simplu bătaie de joc. Pun un calorifer şi ziua şi seara, pentru că altfel ar îngheţa în apartamente. Noaptea îl scoatem pentru că îmi este teamă că îmi ia foc instalaţia şi nu am curaj să îl las. Cu ce altceva să ne încălzim? Şi ţineţi cont că nu a venit încă frigul cel mare, ce vom face apoi? Am auzit că vor să conteste licitaţia, asta ar însemna să primim căldură abia în decembrie. Nici nu ştiu ce să mai zic, este pur şi simplu bătaie de joc. Nu înţeleg de ce s-a ajuns aici”, ne-a declarat o doamnă din cartierul Crihala.

Coșmarul din școli și spitale continuă!

La fel de greu este şi în şcoli şi spitale, unde confortul termic este asigurat cu energie electrică. Atmosfera e acceptabilă în saloane, dar dacă temperaturile vor scădea, lucrurile se vor schimba, recunosc cei din conducere, care spun că fac un efort acum ca bolnavii să nu resimtă frigul, dar problemele vor apărea la plata facturii la energie, care va creşte considerabil. „În acest moment, în Spitalul Judeţean confortul termic este asigurat electric, după ce am primit o sumă de 200.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi am cumpărat perdele de aer cald, convectoare sau calorifere şi am asigurat căldura în toată incinta spitalului. Dar dacă temperatura va mai scădea, va fi nevoie de agent termic, deoarece este un consum foarte mare de energie electrică pentru a asigura continuu confortul termic şi avem probleme şi cu reţelele electrice, care nu rezistă la tensiuni mari”, a declarat Margareta Popescu, directorul comercial al Spitalului Judeţean.

Ne naștem urmașii în frig!

„Eu tocmai am adus pe lume un copil. Aici în maternitate nu pot spune că e foarte cald în salon, voi pleca apoi acasă şi îl voi duce în frig. Mai am acasă un copil care stă în frig, nu este normal ce se întâmplă. Ce să fac, să ţin caloriferul tot timpul în priză? Nu ştiu ce se va întâmpla dacă mai scade temperatura, dar noi ce să facem dacă autorităţile nu-şi fac datoria?”, a declarat o tânără internată la Maternitatea Drobeta-Turnu-Severin, care tocmai a adus pe lume un copil.

Aşadar, bătrâni și bolnavi sau familii de tineri cu copii tremură în case din cauza incapacității unor indivizi de a asigura confortul termic al acestui oraș. Totul din cauza unor interese economice sau războaie politice sau cine mai știe de ce factură, pe care le poartă cu o inconștiență greu de imaginat, pe spatele severinenilor. Cert este că, după ce s-au dovedit incapabili să construiască termocentrala care să asigure energie termică acestui oraş aceşti indivizi pare că vor să prelungească toată această bătaie de joc la adresa celor care stau în frig.

Primarul Marius Screciu: „De ceea ce ne-a fost teamă s-a întâmplat!”

„Din punctul de vedere al primăriei şi al administraţiei locale, începând de azi am fi fost pregătiţi ca în şapte, zece zile să asigurăm agentul termic pentru şcoli şi spitale, urmând ca în paisprezece zile să asigurăm pentru întreg oraşul. Singurul lucru care ne ţinea pe loc şi de care ne era teamă, era o contestaţie a ultimei licitaţii pe care am făcut-o privind operarea echipamentelor de la RAAN. Ştiind că au fost două firme, ne aşteptam ca aceia care au câştigat să treacă imediat la treabă, iar cei care au pierdut să nu facă notificări sau contestaţii. Din păcate de ceea ce ne-a fost teamă s-a întâmplat, firma care a pierdut a făcut o notificare şi ceea ce este dureros şi neprincipial, neloial este că acea firmă este exact firma care ar fi trebuit la întâi noiembrie, printr-un grafic asumat, să asigure agentul termic în Drobeta-Turnu-Severin. Vobim de firma ALFA GROUND SOLUTIONS, cea care a câştigat licitaţia pentru asigurarea agentului termic din noua sursă, anul trecut. Nu au reuşit să termine şi mai mult decât atât, în acest moment încearcă să pună beţe în roate alternativei găsite de Primăria Drobeta-Turnu-Severin. De ce spun lucrul acesta, pentru că într-un mod cinic, dumnelor au depus această notificare în ultima zi în care puteau să o depună. Dacă firma care a pierdut ar fi fost interesată de sprijinul oraşului şi s-ar fi simţit nedreptăţiţi, normal ar fi fost să depună această contestaţie în prima zi”, a declarat Marius Screciu, primarul oraşului Drobeta-Turnu-Severin.

O firmă obscură ne aruncă în haos, frig și disperare

ALFA GROUND SOLUTIONS fost adusă în Drobeta-Turnu-Severin de fostul primar Constantin Gherghe, care a încredinţat unei firme de apartament fără niciun angajat şi cu un capital social infim, căldura unui întreg oraş. O firmă despre care o importantă publicaţie bucureşteană scria în urmă cu ceva timp că este nici mai mult nici mai puţin decât firma unui client fidel al DNA, Nelu Iordache, şi o firmă condusă de o tânără avocată care apăruse într-un pictorial incendiar în cea mai cunoscută revistă pentru bărbaţi din România. Aşadar, deşi putea fi previzibil că această societate este incapabilă să asigure căldura unui oraş, primarul Gherghe, crezând probabil că nurii amazoanei ar putea ţine de cald celor 85.000 de oameni care stau în frig acum, vâră sub nasul consilierilor locali de atunci firma respectivă, care poate din lipsă de alternativă, din naivitate sau poate din cine ştie ce interese o acceptă ca furnizor al agentului termic pentru oraş. Având girul CL, Gherghe parafează contractul dintre Primărie şi ALFA GROUND SOLUTIONS, în condiții doar el şi reprezentanţii acestei firme ştiute, în condiţii despre care doar el știe cât de avantajoase sunt pentru oamenii din acest oraş, şi tună cu surle şi tobe că noua centrală va furniza apă caldă până în luna mai şi căldură la 1 septembrie 2016, iar contractul era semnat în martie 2016.

Dar a trecut şi mai, a trecut şi septembrie, a venit şi octombrie cu frigul şi firma respectivă este departe de a finaliza investiţia promisă. Ca să fim obiectivi, motivul nefinalizării ar fi legat şi de o întârziere a Primăriei de predare a amplasamentului pe care urma să se construiască centrala, întârziere generată de faptul că acel amplasament era plin de mormane de moloz şi bălării. Cum firma respectivă s-a dovedit o dată incapabilă să ducă la bun sfârşit un proiect, autorităţile nu s-au mai bazat pe oferta ei când a fost vorba de licitaţia pentru preluarea cazanelor care să furnizeze agent termic oraşului în această iarnă, ci au desemnat câştigătoare oferta altei societăţi. Numai că acum, în loc să-şi vadă de construirea termocentralei, reprezentanţii ALFA GROUND SOLUTIONS se ţin de contestaţii, în detrimentul a 85.000 de oameni, care le vor vârî în conturi sute de milioane de lei din februarie 2017, în cazul în care cei de la ALFA GROUND SOLUTIONS vor duce la bun sfârşit proiectul noii termocentrale. Deci cu alte cuvinte, cu un tupeu cras, aceşti indivizi îşi bat joc de oamenii care îi vor plăti în viitor, mai ales că Primăria ar fi semnat un acord prin care severinerii vor fi legaţi de mâini şi de picioare, contractual, să primească agent termic de la această firmă.

Grav este că în România, legea permite oricui să conteste orice licitaţie la care participă, fie că are temei legal sau nu, fie că este capabil să ducă la bun sfârşit o investiţie sau nu. Tocmai pe acest considerent, România a pierdut sute de milioane de euro bani europeni, din cauza acestor contestaţii repetate, multe făcute nejustificat de firme care au pierdut licitaţii. Poate că în acestă lege a licitaţiilor publice ar trebui introdusă o prevedere prin care reprezentnaţii firmei care contestă nejustificat o licitaţie să răspundă financiar, ori poate chiar penal pentru a nu mai face contestaţii dintr-un interes sau altul. Mai ales când în joc este căldura unui oraş de peste 100.000 de oameni, dintre care peste 85.000 primesc agent termic în sistem centralizat, răspunderea penală ar trebui să fie primordială.

Desigur, cu privire la ce se întâmplă în aceste zile mai sunt şi alte opinii. Pe considerentul că păcura şi cele două cazane de la Termo Halânga nu ar putea asigura căldura întregului oraş, sunt voci care spun că actuala situaţie ar conveni de minune administraţiei. În plus, livrarea de agent termic în preajma alegerilor ar putea fi folosită ca şi capital electoral de un partid sau altul, cum neasigurarea căldurii decât aunci ar putea fi o piatră de moară de gâtul PSD, partidul care a dat primarul oraşului la alegerile din vară. Oricum, se vor găsi destui politicieni care să-şi aroge meritul încălzirii acestui oraş, dacă agentul termic va veni până la urmă, când de fapt ar trebui să fie o ruşine pentru ei faptul că 85.000 de oameni şi copii lor, sunt în frig la această oră.

Citit 55017 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2016 21:05
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

3 comentarii

 • Link la comentariu Dana Luni, 14 Noiembrie 2016 15:12 postat de Dana

  Este revoltator sa citesti ca 100 de oameni au iesit in strada cand populatia este de peste 80 mii locuitori. De aceea edilii orasului nu iau nici o masura si stau linistiti .

  Raportează
 • Link la comentariu Dana Ciupa Duminică, 30 Octombrie 2016 01:25 postat de Dana Ciupa

  De ce ati lasat Firma Alfa sa participe si la a doua licitatie, data ea a fost principala cauza a nelivrarii caldurii la 1 septembrie ? Si chiar nu se poate declara o stare de urgenta in oras pentru a iesi din aceasta situatie critica? Cum are actiona edilii orasului daca ar fi un cutremur sau o alta calamitate naturala, cand intr-o situatie relativ simpla ei nu pot gasi cai legale pentru a isi face datoria fata de cetateni? E timpul sa gasiti solutii!

  Raportează
 • Link la comentariu Daniela Ciupa Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 22:50 postat de Daniela Ciupa

  Cine ia hotararile in orasul Severin? De ce accepta perpetuarea unei situatii imposibile pentru cetateni? Indiferent de partid, cei din conducerea primariei trebuie sa fie in primul rand OAMENI si sa aduca orasului caldura ACUM! ACUM ! Iar cetatenii trebuie sa iasa in fata primariei si sa spune: vrem CALDURA!

  Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…