DEZASTRU: RAAN A INTRAT DEFINITIV ÎN FALIMENT

Astăzi ia sfârșit, în mod oficial și definitiv, povestea de succes a apei grele românești, povestea unui miracol al ingineriei românești din anii ’80. După ce a revoluționat industria nucleară românească, Combinatul de apă grea, la pachet cu termocentrala de la Halânga devin de astăzi istorie, Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de RAAN și a menținut decizia Tribunalului Mehedinți de intrare în faliment. Adio apă caldă și căldură la Severin!

Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat azi, 14 iunie 2016, după două amânări ale pronunțării, asupra apelului formulat de Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, prin administratorul judiciar Tudor și Asociații, la data de 1 februarie 2016, împotriva Hotărârii Tribunalului Mehedinți de intrare în faliment, pronunțate la data de 28 ianuarie 2016.

Practic este momentul în care cortina cade peste ceea ce a însemnat un colos industrial la care în vremurile bune lucrau peste 4.000 de severineni, în afară de angajații firmelor satelit, care furnizau bunuri și servicii regiei. Totodată, prăbușirea RAAN înseamnă și falimentul apei grele românești, pentru care foarte multă vreme marii producători mondiali de profil ne invidiau, neputând înțelege cum la Severin se face apă grea cu cea mai mare puritate din lume, din apa Dunării.

Cele două mari sucursale ale RAAN, aflate la 7 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, ROMAG PROD (Combinatul de apă grea) și ROMAG TERMO (Termocentrala de la Halânga) vor intra în perioada următoare pe mâinile creditorilor, care se vor repezi să le sfâșie fără milă. În acest moment, la ROMAG PROD mai lucrează 150 de oameni, care asigură mentenanța apei grele și pentru care viitorul este tulbure, iar la ROMAG TERMO mai lucrează 450 de oameni, care oricum urmau să fie disponibilizați în masă din luna august.

Umbra falimentului a venit la începutul acestui an, pe 28 ianuarie, după aproape 3 ani de insolvență, când Tribunalul Mehedinți a admis cererea de intrare în faliment în baza art. 107, alin. 1, lit. C, din Legea 65/2006 (obligațiile de plată și celelalte sarcini asumate nu sunt îndeplinite în condițiile stipulate prin planul confirmat sau desfășurarea activității debitorului în decursul reorganizării sale aduce pierderi averii sale), în dosarul 9089/101/2013/a137.

Soluția pe scurt, pronunțată de judecătorii Tribunalului Mehedinți a fost, la acea vreme, următoarea: „Respinge excepţia lipsei de interes. Admite cererile. În temeiul art. 107 alin. 1 lit. C Lg. 85/2006. Dispune începerea procedurii falimentului debitoarei. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe Euro Insol SPRL, cu o retribuţie provizorie de 20.000 lei care va îndeplini atribuţiile prev. de art. 25 din lege. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Dispune dizolvarea debitoarei şi ridicarea dreptului de administrare al debitoarei. Fixează termenul maxim de 10 zile de la pronunţarea prezentei pentru predarea gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii. Dispune predarea către lichidator, în termen de 5 zile de la pronunţarea prezentei a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitoarei, creditorilor, DGRFP Mehedinţi, ORC Mehedinţi pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în B.P.I. Fixează termen limită pentru depunerea cererilor de creanţă născute în cursul procedurii la 10.03.2016. Fixează termen limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar la 7.04.2016. Fixează termen limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 17.04.2016. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 28.04.2016. Fixează termen limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat la 6.05.2016. În temeiul art. 113 Lg. 85/2006. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Termen 7.04.2016. Cu apel. Pronunţată azi 28.01.2016 în şedinţă publică. SOLUŢIE 2 - Încheiere - stabileşte termen la 7.04.2016 pentru depunerea şi afişarea tabelului suplimentar al creanţelor; dispune ca lichidatorul judiciar să procedeze la verificările ce se impun cu privire la cererile formulate de Elis Pavaje SRL, SC Way Aut SRL, SC Hidrosib SA, SC Interactiv Grup Elada SRL, SC Melspring Romania SRL, Primăria Dr. Tr. Severin şi Unitatea Administrativ Teritorială municipiul Dr. Tr. Severin, respectiv să comunice instanţei soluţiile adoptate faţă de acestea. Document: Încheiere finală (dezinvestire)”.

Apelul a prelungit agonia cu încă patru luni și jumătate

Pe data de 1 februarie 2016, RAAN, prin administrator judiciar TUDOR & ASOCIAŢII, formulează apel împotriva deciziei Tribunalului Mehedinți, în condițiile în care tot ceea ce e mai putea face la RAAN era doar o prelungire nefirească a agoniei.

Primul termen se judecă la Secția Comercial a Curții de apel Craiova pe data de 10 mai 2016, iar pe data de 31 mai 2016 se amână pronunțarea unei decizii până pe data de 7 iunie 2016. Și la această dată, instanța de judecată pronunță ca decizie o amânare a pronunțării până pe data de 14 iunie 2016. Ceea ce avea să se întâmple pe data de 14 iunie 2016, sună, pe portalul instanțelor de judecată, sec și rece, precum o lovitură mortală de cuțit: „Complet: C4A – comercial; Tip solutie: Nefondat; Solutia pe scurt: Respinge apelurile ca nefondate. Respinge cererile de intervenţie accesorii. Definitivă. Document: Hotarâre 563/2016, 14.06.2016”. Aste înseamnă că instanța de apel a menținut decizia instanței de fond, de intrare în faliment, consființind-o acum ca definitivă.

Va fi bătaie pe cadavrul RAAN

Ce se va întîmpla în continoare? Începe măcelul! Este așteptat să sosească la Severin Remus Borza, reprezentantul lichidatorului judiciar Euro Insol SPRL, care va avea o retribuţie provizorie de 20.000 lei. De aici înainte, doar lichidatprul decide cum va împărți cadavrul RAAN.

După deschidera procedurii de insolvență, în tabelul creanțelor, calculate la peste 1,5 miliarde de lei, au fost înregistrați peste 300 de creditori, dintre care cel mai mare Confort SA Timisoara, firma controlată de Georgică Cornu, supranumit și „regele asfaltului din Banat". Confort SA a fost înregistrat în tabelul creanțelor cu circa 664 milioane de lei. Falimentul vine după ce ani și ani de-a rândul RAAN a fost mulsă și jefuită practic de tot felul de firme din anturajul politic al tuturor partidelor și după ce, aflată în moarte clinică, își făcea reclamă la trusturile de presă locale. Tuturor acestora, severinenii, care vor tremura la iarnă, au de ce să le mulțumească frumos!

Citit 48367 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:11
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…