EXCLUSIV: SITUAŢIE INCREDIBILĂ LA SPITALUL JUDEŢEAN DIN SEVERIN

PACIENŢI ÎN COMĂ PLIMBAŢI CU SALVAREA LA CRAIOVA PENTRU CĂ SPITALUL NU ARE MEDIC DE GARDĂ LA COMPUTERUL TOMOGRAF

Am traversat, iată, 28 de ani de democraţie, dar sistemul românesc de sănătate este încă la pământ. Situaţia, de multe ori dramatică, în care sunt puşi bolnavii, plimbaţi de la o unitate spitalicească la alta, indiferenţa cu care sunt trataţi pacienţii ţin însă nu doar de atât de proverbiala lipsă a banilor, care nu au fost niciodată îndeajuns în sistemul de sănătate. Este vorba aici şi de resposabilitatea şi implicarea celor care practică actul medical sau ale celor care conduc unităţile sanitare.

Într-o situaţie incredibilă se află, în acest moment, Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin. Cea mai mare unitate sanitară din judeţul nostru nu are medici suficienţi care să lucreze pe computerul tomograf, ceea ce înseamnă că nu mai are gărzi pe timpul nopţii. Această situaţie a apărut după ce unul dintre medicii care lucra în secţie s-a pensionat, iar una dintre secţiile vitale ale unităţii sanitare a rămas descoperită din acest punct de vedere.

Pacienţi plimbaţi cu salvarea

Ei bine, lipsa medicilor aduce actul medical în situaţii greu de imaginat, iar pe pacienţii aflaţi în stare gravă în pericol mare. Este vorba tocmai de victimele accidentelor rutiere sau de altă natură, cu lovituri grave la cap sau rupturi de organe interne, care în loc să fie investigaţi medical imediat, în unitatea sanitară din Tr. Severin, sunt transportaţi la Craiova, ceea ce le poate agrava, desigur starea. Nu ar fi pentru prima dată când victimele accidentelor sunt direcţionate către alte spitale veţi spune! Da, este adevărat, numai că de această dată situaţia stă altfel. În ultimele zile, cel puţin doi pacienţi au fost transportaţi peste noapte cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Unul dintre ei a fost victima unui accident de circulaţie. Omul a urcat băut la volan şi a intrat cu maşina într-un cap de pod. Bărbatul a ajuns la Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin, iar în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 4 dimineaţa, o ambulanţă de la Serviciul Judeţean Mehedinţi a fost solicitată să-l transporte pe bărbat la Spitalul din Craiova. Pacientul, care se afla în comă, a devenit agitat, după câteva ore, iar în Spitalul Judeţean nu era medic de gardă pe computerul tomograf. Ca să fie siguri că nu are leziuni grave la cap, medicii au decis transportul lui la un alt spital. Bărbatul a fost preluat de un echipaj cu medic, care l-a și dus la Craiova. A fost investigat de medicii de acolo, care au decis că nu trebuie internat şi astfel ambulanţa l-a preluat din nou şi l-a adus la Spitalul Judeţean din oraşul nostru, unde a rămas internat.

Pacienţi puşi în pericol, risipă de bani, personal suprasolicitat

Este vorba aici de risipă de bani ai sistemului sanitar şi aşa puţini, de suprasolicitarea personalului medical de pe ambulanţă (doctorul respectiv trebuia să iasă din tură la ora 7.00 şi a plecat acasă la 10.00) şi, mai întâi de toate, este vorba de viaţa pacienţilor. Mai mult decât atât, din lipsă de personal şi de fonduri, nici Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu reuşeşte să asigure unele gărzi decât cu un medic. Aşa s-a întâmplat şi în noaptea respectivă, când singurul medic aflat de gardă a preluat acest pacient şi l-a transportat la Craiova. Dacă până la ora 7.00 când are loc schimbul de tură în oraşul nostru ar fi existat o altă solicitare, o urgenţă de cod roşu, un accident cu victime multiple sau o intervenţie la un pacient aflat în stare gravă, care necesita interveţia unui medic, acesta ar fi lipsit, pentru că însoţea pacientul amintit. De altfel, în dimineaţa respectivă, în Mehedinţi s-a şi produs un astfel de eveniment rutier, dar după ora 9.00, când venise medicul de pe tura de zi. Aşadar, lipsa gărzii de noapte la computerul tomograf pune pacienţii Spitalului Judeţean într-o situaţie incredibilă, aceea de a fi plimbaţi inutil cu ambulanţa. În aceste condiţii, se pune întrebarea, de ce dacă ştia că unul dintre medici va ieşi la pensie, conducerea Spitalul Judeţean nu a scos din timp la concurs postul acestui medic, pentru a evita lipsa de personal pe una dintre secţiile vitale.

Ce spune conducerea Spitalului Județean

În replică, managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Victor Maliborschi, precizează că a scos postul la concurs, dar nu a fost nimeni interesat.

„Vă fac cunoscut că spitalul a demarat procedurile în vederea ocupării posturilor vacante de medici, fapt pentru care în ziarul '' Viata Medicală,, din luna martie 2018 s-a publicat anunțul pentru ocuparea a două posturi vacante de medic specialitatea radiologie cu competente CT, dar fără rezultat, întrucât nu s-a prezentat niciun candidat, confruntându-ne în continuare, cu o lipsa acută de personal medical de specialitate. Menționez că din anul 2016 la nivelul Spitalului s-a achizitionat un computer tomograf nou. Pentru asigurarea permanentei Compartimentului CT, graficele sunt întocmite în zilele de sâmbătă duminică și de sărbători legale cu personalul medical din cadrul Laboratorului de Radiologie cu competențe CT până la remedierea situației ivite”, a precizat Maliborschi.

Citit 19798 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2018 09:41
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

3 comentarii

 • Link la comentariu Alexandra Duminică, 16 Septembrie 2018 20:52 postat de Alexandra

  Am uitat sa specific. Mama mea avea doar 45 de ani. Ii detesc pe toti din spitalul ala, in special pe Maliborschi care insista sa ii donam organele mamei mele. Daca ar fi fost mama lui, oare tot la fel s-ar fi intamplat? Cred ca defapt asta au urmarit defapt. Aveau nevoie de organe pt o alta persoana sau voiau sa castige ei niste bani.

  Raportează
 • Link la comentariu Leo Duminică, 16 Septembrie 2018 10:42 postat de Leo

  neoameni

  Raportează
 • Link la comentariu Alexandra Duminică, 16 Septembrie 2018 10:26 postat de Alexandra

  Buna ziua,

  Mama mea a ajuns la spital pe data de 28 mai, deoarece nu se simtea bine. Avea dureri intense de cap, si devenea din ce in ce mai slabita. A stat 4h fara sa ca cineva sa intervina, apoi doctorul a spus ca este posibil tentativa de suicid. Neavand doctor la tomograf a intrat in coma. Dupa 8h, la ora 19:00 au dus-o cu ambulanta la Craiova. Avea o tumora la creier, totul fiind prea tarziu pentru ea. Daca se actiona mai repede, apucam sa imi iau ramas bun de la ea. Dar asa merg lucrurile la noi. Mori cu zile...

  Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…