Comuna Svinița, ultima și cea mai vestică comună din zona mehedințeană a Clisurii Dunării, este cunoscută la nivel național, datorită plantațiilor de smochini, pomi fructiferi adaptați miraculos la clima din România, datorită produselor tradiționale dulceață și țuică de smochine. Dar puțini dintre cei care asociază Svinița doar cu smochinele mai știu și despre potențialul ei turistic, încă sălbatic, neexploatat și despre faptul că zona încă nu are toate utilitățile acestei epoci moderne. Comuna, locuită în majoritate covârșitoare de etnici sârbi, este condusă de un primar ambițios care a accesat proiecte îndrăznețe și care este optimist în privința transformării acestei comune într-un paradis turistic.

Puțini mai sunt astăzi românii și chiar europenii care să nu fi auzit de farmecul inegalabil al peisajelor din Clisura Dunării. De ani buni, zona aflată între Orșova și Dubova s-a dezvoltat puternic din punct de vedere al turismului și s-a umplut de pensiuni foarte căutate de români și nu numai. Doar că turiștii vin la Orșova, Eșelnița și Dubova, merg să vadă impetuoasa sculptură în stâncă ce reprezintă chipul regelui dac Decebal, dar se opresc la Dubova. Unii au mai auzit de produsele aromate din smochine de la Svinița și se încumetă să parcurgă câteva zeci de kilometri pe drumul spre Moldova Nouă pentru a le cumpăra, dar se limitează la atât sau, cel mult, la a admira peisajele ce îți taie respirația din această zonă a Clisurii.

Poate că turiștii și-ar dori să petreacă o vacanță mai lungă la Svinița, doar că în zonă sunt foarte puține pensiuni, atât de puține că le numeri pe degetele de la o singură mână. Unele sunt dotate cu tot ce trebuie dar nu au curent electric sau alte utilități. Au fost construite pe fonduri europene, iar proprietarii lor sunt optimiști că odată cu investițiile făcute de ei, cineva se va trezi la realitate și va extinde rețeaua de alimentare cu energie electrică sau rețeaua de apă și canalizare, așa cum ar fi normal să găsim într-o țară europeană din secolul XXI.

O comună mică, dar atât de frumoasă, și-a pus toate speranțele într-un primar inimos și optimist

Destinul micuței comune sârbești aflate la coada hărții județului Mehedinți, dar, surprinzător, chiar în centrul Clisurii Dunării, se află, din fericire, pe mâini bune, iar asta poate fi speranța dezvoltării ei viitoare și, de ce nu, chiar garanția că va deveni cândva ceea ce merită: un mare paradis turistic, asaltat de turiști din toată Europa. Zona are potențial, toți cei care o străbat spun că au rămas fascinați de peisaje și că aici este tărâm de basm. Iar tărâmul de basm chiar există pentru că, dacă ai răbdarea de a sta la taifas cu localnicii vei afla că legendele acestui tărâm sunt savuroase, îmbibate de povești cu feți frumoși și balauri înspăimântători, cu care flăcăii viguroși s-au luptat pe viață și pe moarte.

Spuneam că este pe mâini bune comuna, pentru că e păstorită de ceva ani de către un primar fiu al satului, de aceeași etnie sârbă la fel ca și cei peste 95 la sută din cei aproape o mie de locuitori ai comunei. Născut aici, botezat la Biserica Ortodoxă Sârbă din comună, Nicolae Curici sau Nikola, cum îl alintă sătenii, este un mare iubitor de oameni, de peisajele mirifice de aici, dar mai ales un păstrător de tradiții. Este cunoscut în toată Clisura Dunării, atât pe partea românească, cât și dincolo de Dunăre, în Serbia. Zeci de festivaluri organizate ca la carte, zeci de înfrățiri cu comune din Serbia sau din Clisură, autor al unor volume de istorie autentică a comunității sârbe de aici, lider al Uniunii Sârbilor din România, toate acestea fac din primarul comunei Svinița, Nocolae Curici, un favorit al sătenilor. La fiecare patru ani, când sunt alegeri locale, Nikola nu are rival și nu poate nimeni să ia mai multe voturi ca el. Oamenii îl iubesc ca pe un frate, aproape la fel de mult pe cât și el îi iubește și îi ajută pe săteni.

Comuna este mică și cochetă, asfaltată, curată și cu tot ceea ce își doresc oamenii pentru o existență civilizată. Dar întotdeauna există loc și de mai bine, iar planurile cele mai noi ale primarului sunt acum legate de dezvoltarea turismului.

12 proiecte din fonduri europene și guvernamentale, în valoare de peste 5 milioane de euro, aflate în implementare

Nu mai puțin de 12 proiecte se află în implementare în acest moment, în diverse stadii, la Svinița, iar primarul Curici vorbește cu multă mândrie despre ele. Sunt și fonduri europene, dar sunt și fonduri locale sau guvernamentale. Proiectele vizează reabilitarea și înfrumusețarea comunei, infrastructura stradală, dotarea școlilor și a edificiilor culturale, dar și dezvoltarea potențialului turistic. O parte, le vom enumera mai jos, în ordinea în care le-a expus primarul:

Executarea canalizării și a stației de eupurare în comuna Svinița;

Asfaltare și modernizare străzi în toată comuna Svinița;

Reabilitare și modernizare Cămin Cultural (pe fonduri europene);

Reabilitare și dotare dispensar medical;

Reabilitare și modernizare, încălzire la școala gimnazială Svinița;

Construirea unui Centru Comunitar Regional (fonduri europene);

Dezvoltarea potențialului Turistic (fonduri europene);

Pe fonduri proprii, se vor realiza următoarele obiective: Realizarea unei capele; Amenajarea unui izvor la Biserica Veche; Reabilitarea unui drum agricol destul de important pentru locuitorii Sviniței.

Ca dezvoltare a potențialului turistic, primarul vorbește despre amenajarea intrării în comună, pentru că în acest moment foarte puțini dintre cei care trec pe drumul dintre Dubova și Moldova Nouă nici nu știu pe unde se intră în sat. De asemenea, se va amenaja un parc, mai multe intersecții semaforizate, se va dezvolta Festivalul Smochinelor și se va promova imaginea autentică a comunei cu ajutorul unor tarabe unde se vor expune și vinde produsele tradiționale, dar și cu o căruță rustică de tip fast-food, care se va afla în mișcare și va comercializa deja celebrele produse dulceață de smochine și țuică de smochine.

Iar asta nu e totul!

„Suntem deja în tratative pentru a transforma Svinița în stațiune turistică de interes local. Avem proiecte pentru extinderea rețelei de curent electric pe lungimea celor 24 de kilometri de-a lungul drumului național riveran Dunării, să aducem apa potabilă și canalizarea, să aducem gazele”, mărturisește primarul Nicolae Curici.

Marea tristețe a primarului, dar și a celor care iubeau Festivalul Smochinelor este legată de faptul că în ultimul an pandemia a făcut imposibilă organizarea manifestărilor tradiționale. În acest an, primarul Curici speră ca ultima sâmbătă a lunii august, când își dorește să organizeze festivalul, să ne găsească pe noi toți într-o perspectivă mai liberă în ceea ce privește restricțiile impuse de pandemie.

Citit 13542 ori Ultima modificare Marți, 20 Aprilie 2021 00:53
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…