IDS SIGLA PRINT

GHEORGHE BRUCĂ: „Satele comunei au nevoie urgentă de infrastructură modernă, utilități și investiții care să le scoată din izolare”

Candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Husnicioara își dorește să aducă zona la standardele de civilizație pe care le așteaptă de peste 30 de ani. De zeci de ani, comuna Husnicioara este privată de investiții majore și de utilități moderne, are sate complet izolate și oameni care trăiesc lipsiți de beneficiile unei societăți moderne.

Infrastructura este zdrobită, unele sate sunt izolate, nu există alimentare cu apă și canalizare și nimeni nu atrage investiții, fonduri europene și nici nu oferă facilități investitorilor. În tot acest timp, zona este prielnică turismului, dar și afacerilor din domeniul pomiculturii, viticulturii sau creșterii animalelor. Comunității de aici trebuie să i se redea strălucirea pe care o merită.

Reporter: Domnule Brucă, vorbim de o comună aproape unică în Mehedinți, datorită subdezvoltării accentuate, lipsei de interes și izolării unora dintre satele ei. Ce s-a întâmplat și cum se poate schimba acest destin?

Gheorghe Brucă: Din nefericire, așa este, în comuna Husnicioara încă mai vorbim de lipsa unor lucruri elementare de civilizație europeană și de lipsa unor facilități, care în multe alte zone ale țării au devenit banale. Aici sunt sate în care ajungi cu mare greutate și care nu au apă și nici canalizare, în secolul XXI, avem o depopulare masivă și drumuri distruse pe care de cele mai multe ori ai nevoie de autoturisme de teren pentru a accede. Este ceva inexplicabil, de înțeles, în aceste timpuri în care nu este foarte greu să atragi fonduri europene sau guvernamentale pentru a dezvolta comunitatea. Administrația locală este de vină și, evident, ea trebuie schimbată urgent!

Reporter: Sunteți nou în politică și, la fel ca și colegii dumneavoastră, veniți cu idei noi și cu o dorință de dezvoltare. Ce probleme majore are comuna Husnicioara?

Gheorghe Brucă: Problemele de aici sunt majore și aproape incredibile, pentru epoca în care trăim. Comuna este una deosebit de pitorească și apropiată de municipiul reședință de județ. Cu toate acestea, pentru a ajunge în multe dintre satele de aici, este o adevărată aventură. Sunt zone în care nu poți ajunge cu mașina atunci când plouă sau iarna, sunt sate în care oameni mai cară și acum apă cu butoaiele, pentru că nu au alimentare cu apă. Sunt locuri în care civilizația pare să fi încremenit în timp acum 50 de ani. Este trist! Drumurile sunt distruse și impracticabile în sate precum Oprănești, Marmanu, Celnata, Bădițești, Borogea, Priboiești și chiar Peri. Alimentarea cu apă, acolo unde totuși s-a realizat, nu funcționează, iar în multe sate nu există așa ceva. Despre canalizare nici nu poate fi vorba! În tot acest timp nici fonduri europene nu s-au accesat și nici programele PNDL 1 și 2.

Reporter: Cum s-a ajuns aici? Există fonduri europene, guvernamentale, se poate face absolut orice în aceste vremuri!

Gheorghe Brucă: S-a ajuns datorită nepăsării și incompetenței, datorită neimplicării administrației publice locale, a lipsei oricărui simț gospodăresc elementar. Gândiți-vă că suntem aproape de municipiu, iar tinerii au plecat definitiv de aici, mai mult de jumătate dintre ei, fără a mai dori vreodată să revină. Deși e o zonă pitorească, nici cei care sunt originari de aici nu se mai întorc la casele părintești. Ce ar putea să mai facă aici, dacă nimeni nu îi sprijină?

Reporter: Care ar fi soluția pentru a ieși din această gravă situație?

Gheorghe Brucă: Soluții sunt multe, dar e nevoie de implicare. Asta doresc eu și echipa de la PMP să facem, să ne implicăm pentru a salva o comună superbă, dar uitată de lume! Se pot atrage fonduri europene, se poate declara zona ca fiind defavorizată, ceea ce ar genera investiții și scutiri de taxe și impozite, mai exact ar genera dezvoltare și progres.

Reporter: Zona este una binecuvântată, pitorească. Ce s-a putea face aici, la nivel de investiții?

Gheorghe Brucă: Zona este prielnică până și dezvoltării turismului rural, dar nici măcar un centru de informare turistică nu avem. Este primul lucru pe care îl voi face! Pe de altă parte, putem încuraja zootehnia, pomicultura, putem dezvolta plantații de pomi fructiferi sau viță-de-vie. De asemenea, gândiți-vă că e o zonă prielnică fructelor de pădure. Îmi doresc să dezvolt o soluție pentru a facilita desfacerea produselor. Putem aduce investiții aici și putem crea locuri de muncă. E nevoie doar de dorință de implicare, iar eu și echipa mea suntem hotărâți să schimbăm destinul aceste comune.

Citit 2832 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2020 01:52
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…