Reporter: Sunteți candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Tîmna, sunteți tânăr și nou în politică. De ce ați ales Partidul Mișcarea Populară?
Dumitru Cioană: Am ales PMP pentru că e aproape de idealurile mele, are o platformă liberă, oferă posibilitatea de a gândi liber și de a acționa liber și pentru că aici am întâlnit o echipă minunată, sunt unele persoane care îmi sunt vechi prieteni și mă simt ca într-o familie. Sunt nou în politică, este pentru prima oară când candidez pentru o funcție publică și cred că este cazul ca tinerii să se implice cât mai mult în politică.
Reporter: Și pentru că vorbiți despre tineri, ce se poate spune despre comuna Tîmna și despre tinerii de aici? Mai pot fi aduși înapoi, vă mai puteți sprijini pe ei?
Dumitru Cioană: Din păcate și comuna Tîmna face parte din seria comunităților care au suferit de acest exod al tinerilor. Marea lor majoritate au ales calea pribegiei, au plecat acolo unde au găsit locuri de muncă și mulți chiar au plecat în străinătate. Marea lor problemă este că nu au aici locuri de muncă și nici condiții de trai decente. Comuna suferă de lipsa unor condiții decente minime, cum ar fi apă, canal, nu mai vorbim de gaze naturale.
Reporter: Da, ați deschis un subiect interesant. Conducta de gaze trece chiar prin Tîmna!
Dumitru Cioană: Așa este, prin subteranul comunei Tîmna trece conducta de gaze care alimentează municipiul Drobeta Turnu Severin, de care nu a profitat nimeni. Culmea este că acestă comună face parte dintre cele care au fost parte în contractul de distribuție a gazelor. Comuna Tîmna putea fi un HUB de gaze naturale, să aibă o stație de distribuție pentru locuitorii de aici, dar și pentru localitățile învecinate. Mai mult, fiind o comună amplasată și la drumul european și în proximitatea căii ferate, vă dați seama câți investitori ar fi putut veni aici să deschidă afaceri și să creeze locuri de muncă. Prin HUB-ul de gaze creat se puteau conecta și comune precum Bâcleș, Dumbrava, Voloiac.
Reporter: Există diverse oportunități pentru racordarea localităților la gazele naturale. Cum veți profita de acestea pentru a conecta comuna și pentru a crea dezvoltare?
Dumitru Cioană: Uniunea Europeană oferă fonduri pentru așa ceva. Proiectul meu este mult mai amplu. Mi-aș dori ca, împreună cu celelalte comune să ne unim și să creăm un grup care să ne aducă o infrastructură complexă de gaze naturale. Pentru noi e mult mai simplu, dar eu aș vedea-o ca pe o oportunitate generală prin care și localitățile din jur să se racordeze la gaze.
Reporter: Ce alte probleme grave mai sunt în comuna Tîmna?
Dumitru Cioană: Din păcate, comuna Tîmna a suferit, în ultimii 30 de ani, de lipsa condițiilor de trai decente. Avem o problemă cu apa potabilă. Fiind o comună cu 10 sate și întinsă pe 92 de kilometri pătrați, o populație de 3.200 de locuitori, conform ultimului recensământ, aici s-au omis să se facă anumite lucrări. Avem probleme cu lipsa apei potabile în satele Boceni, Plopi, Colareț, Pavăț, Cremenea, Adunații Teiului. Aici nu există apă potabilă, racord de apă, aici există și probleme cu fântânile, unele s-au degradat. Cetățenii din Plopi cară apă din Colareț. Lipsește în toată comuna canalizarea, nu este în niciun sat canalizare. Vorbim, de asemenea, de lipsa asfaltului și a rigolelor în multe sate. Vă dau exemplu satul Cremenea, unde atunci când plouă oamenii rămân izolați. Urgența proiectelor mele se îndreaptă către amenajarea drumurilor comunale. S-au derulat unele proiecte, ce-i drept, dar numai în anumite sate, dar nu este suficient, iar proiectele s-au făcut, în mare parte incomplete.
Reporter: Ce proiecte de investiții s-ar preta acestei zone?
Dumitru Cioană: Dacă dăm timpul înapoi, comuna noastră a avut bază de producție, zootehnie, pomicultură, marea majoritate a locuitorilor lucrau în fermele și plantațiile de aici. Deci o comună cu ieșire la drumul european și așezată geografic foarte bine, are oportunități. Se poate face un parc industrial aici, se pot crea locuri de muncă, investitorii pot veni aici și pot fi scutiți de taxe. Avem legătură atât pe care rutieră cât și feroviară. Numai dacă luăm în calcul gazele naturale, investitorii ar avea aici tot ce le trebuie.
Reporter: Am putea vorbi totuși și de o perspectivă de dezvoltare turistică aici?
Dumitru Cioană: Evident! Avem mai multe obiective turistice: o biserică din lemn, în satul Valea Ursului, care a fost construită în anul 1776, este superbă, dar lăsată în paragină. A fost declarată monument istoric. Ea poate fi redată circuitului turistic, pentru turismul ecumenic. Mai avem și alte obiective precum cazematele din vecinătatea pădurii boierului Isărescu, strămoșul guvernatorului BNR. În jurul acestora s-au creat legende ce pot fi exploatate turistic. Mai avem o biserică construită pe o colină ovală, în perioada 1801 – 1808, în formă de corabie, la confluența dintre pârâul Murguț și râul Peșteana. Și aceasta este declarată monument istoric.