IDS SIGLA PRINT

Politică și economie, cu EDUARD KOLER. O radiografie dură a scenei politice locale, un interviu de colecție!

„Veți vedea un PMP care își va pune amprenta serios în viața politică din Mehedinți”. Omul de afaceri severinean Eduard Koler intră în politică direct și fără menajamente. Din poziția de secretar general al PMP Drobeta Turnu Severin, vorbește franc despre lipsa de viziune politico – economică și cere figurilor triste ale politicii mehedințene să facă un pas înapoi. „Turism? Față de ceea ce ar trebui să fim, suntem jalnici!”

Reporter: V-ați înscris în PMP. Mai întâi de toate, de ce acest partid și de ce ați decis să intrați în politică?

Eduard Koler: Întrebarea de ce acest partid nu poate avea decât un singur răspuns: Este singurul partid autentic de dreapta si consider că atât în Drobeta Turnu Severin cât și în județul Mehedinți trebuie revitalizată această aripă politică de dreapta, pentru că restul partidelor sunt unele care își fac doar un titlu de glorie din a spune că sunt de dreapta, dar măsurile pe care le iau nu au nicio legătură cu sprijinirea oamenilor de afaceri sau întreprinzătorilor din județul Mehedinți.

Reporter: Dețineți funcția de secretar general al partidului, una dintre cele mai importante funcții în orice partid politic. Vă veți ocupa de organizarea filialei. Ce s-a întâmplat cu partidul în ultima perioadă și cum arată el astăzi, după formarea noii structuri?

Eduard Koler: După cum știți, rezultatele de la ultimele alegeri au fost unele care, după părerea mea, nu reflectă voturile mehedințenilor și ale severinenilor. Nu vreau să comentez ceea ce s-a întâmplat înainte, sigur că sunt multe lucruri care au lăsat de dorit și starea în care am găsit partidul este una ce necesită din partea noastră foarte multă muncă, pentru a-l pune pe firmamentul politic, exact acolo unde trebuie. Vă spun, însă, că sunt foarte încântat și că am rămas impresionat de cât este de puternic filonul PMP în județul Mehedinți. Sunt oameni care se identifică cu figurile centrale ale partidului extraordinar de bine, începând cu președintele onorific Traian Băsescu și continând cu celelalte figuri centrale ale partidului, iar lucrurile sunt mult mai ușoare decât m-am așteptat. Este un val de simpatie foarte mare pentru acest partid, pentru noua echipă care a venit la conducerea partidului. Oamenii vin către noi, pentru că au văzut o conducere care ia lucrurile foarte în serios, iar timpul scurt care s-a scurs de la momentul în care am intrat în politică și până acum ne-a dezvăluit un potențial electoral extraordinar al acestui partid. Poate asta se întâmplă și pe filiera fostului partid PDL, pentru că, dacă ne aducem aminte, PDL a fost în Mehedinți primul care a spart blocada roșie din Oltenia, organizația de aici a fost una dintre cele mai puternice ale PDL. Este o filieră foarte puternică din trecut, o filiație bună și, pe această filiație, cu oamenii noi pe care i-am cooptat în echipă, cred că vom face o treabă foarte bună și vom aduce acest partid exact acolo unde trebuie. Noi nu ne vom comporta niciodată ca un partid mic. Repet, rezultatele electorale ale partidului sunt unele care nu reflectă electoratul acestui partid în Severin și în Mehedinți, nu vreau să fac referire la cauzele care au dus la aceste scoruri care nu au nicio legătură cu realitatea, însă vă asigur că, de acum înainte, veți vedea un PMP care își va pune amprenta serios în viața politică din Mehedinți și care, cu o echipă nouă, va face o figură frumoasă la următoarele alegeri locale, de care nu ne mai desparte foarte mult timp.

Reporter: Partidul a cooptat în echipa de la Mehedinți un secretar de stat, care este și președintele filialei, dar și pe deputatul Ion Cupă. Asta întărește cumva poziția acestei filiale? O considerați ca pe o garanție a unui viitor politic bun?

Eduard Koler: PMP este la guvernare în momentul de față. Era normal să avem niște funcții la București, este normal ca de la centru să fie oameni care se implică. Cred că, mai degrabă, domnul Cupă ne-a cooptat pe noi, decât noi pe dânsul. Dumnealui coordonează Oltenia și a făcut o echipă foarte bună aici și care, cu siguranță, va avea performanțe. Sigur că vor fi și pe viitor membri ai PMP care vor ocupa funcții în Guvern sau în administrație, dat fiind faptul că, după cum ați văzut, președintele Iohannis își dorește un Guvern făcut doar pe partea dreaptă a eșichierului politic și mai are 5 ani de mandat. Din punctul acesta de vedere, perspectivele PMP sunt foarte bune, totul depinde de noi să obținem un scor cât mai bun în alegeri și să ne consolidăm poziția. Partidele de stânga nu au o perspectivă foarte strălucită în momentul de față, drept pentru care noi promovăm oamenii tineri din politică, care în perspectiva acestei direcții politice a României să poată să ocupe funcții și să poată să își aducă aportul la ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui stat care, de 30 de ani, vedeți că are o soartă nu tocmai plăcută.

„Există, într-adevăr, o mafie politică și în acest județ, se trafică funcții, se trafică voturi”

Reporter: Ne amintim cu toții că, în 2016, la alegerile locale, PMP a făcut o figură frumoasă pe municipiul Drobeta Turnu Severin, cu doi consilieri, dar a ratat Consiliul Județean Mehedinți. Cum veți repara această nedreptate, pentru este nevoie și de consilieri județeni?

Eduard Koler: Este nevoie și de consilieri județeni, este nevoie și de consilieri locali, este nevoie poate și de un prefect, este nevoie de foarte multe lucruri în județul Mehedinți și în Drobeta Turnu Severin. Sigur că asta e performanța pe care a obținut-o conducerea de atunci, noi ne propunem cu totul și cu totul altceva și sunt convins că vom reuși acest lucru. Totul ține de organizare și de implicare, nu este absolut nimic altceva! Există, într-adevăr, o mafie politică și în acest județ, se trafică funcții, se trafică voturi, știm cu toții toate aceste aspecte, suntem pregătiți pentru treaba asta, există baroni locali și în județ care au făcut de așa natură încât voturile PMP să dispară, dar nu acesta e motivul principal. Motivul principal este lipsa de organizare și de perspectivă politică a oamenilor care s-au ocupat la acea vreme de acest partid. Sigur, e greu. Nouă ne este ușor să vorbim acum, dar la vremea respectivă partidul era totuși la început, nu intrase în mentalul colectiv, figurile marcante ale partidului nu erau din județul Mehedinți. Acum lucrurile s-au schimbat. Intrarea PMP în Parlamentul European a fost pentru toată lumea un semnal foarte puternic. Cooptarea lui la guvernare a fost din nou un semnal foarte puternic și sunt două evenimente foarte importante pe care noi trebuie să construim. Cred că în acest moment, cu toată pleiada de figuri marcante care au apărut la centru și mă refer aici la Eugen Tomac, la Ioana Constantin, la Teodor Paleologu, la Mihail Neamțu, Cristian Diaconescu, lucrurile s-au așezat oarecum, există un electorat stabil, este momentul să ne punem amprenta din ce în ce mai mult în viața politică din România. PMP este singurul partid autentic de dreapta, un partid care solicită 300 de parlamentari nu peste 600 câți sunt acum, care este ferm hotărât pentru a elimina pensiile speciale, această nedreptate socială care mănâncă viitorul României, această povară uriașă pe umerii României, eliminarea subvențiilor pentru partide și multe alte măsuri. Direcția în care ne îndreptăm este una bună și corectă pentru România. Vom face o figură mult mai bună decât în 2016, cu siguranță!

Reporter: Mișcarea Populară a cooptat oameni noi în politică, dar și foarte mulți tineri. Investiți foarte multă încredere în acești copii!

Eduard Koler: Da, sunt oameni tineri și noi ne axăm foarte mult pe acest segment. Figurile de tristă amintire ale politicii mehedințene au dovedit ce pot să facă sau, mai bine zis, ce n-au putut să facă, ne aflăm în situația în care ne aflăm și trebuie să venim cu o echipă tânără care să aibă altă mentalitate. Nu s-a ocupat nimeni de acest aspect, orașul este îmbătrânit ca și populație, toți tinerii pleacă de aici, nu își găsesc perspectivă, politicienii actuali fac niște previziuni hilare, vorbesc din nou despre o industrie care trebuie făcută aici. Nu știu care sunt oamenii ăia care mai pot să lucreze într-o industrie din România! Cum îi aduci tu pe cei care lucrează în afară pe 1.500 până la 2.500 de euro să vină să îți lucreze ție pe aici. Și aici nu facem referire la genul de industrie din Severin, care oferă salarii de 1.400 de lei! Să ne înțelegem, aia nu este industrie! Ăia sunt niște oameni care vin pe aici temporar, își fac treaba cu severinenii și, în momentul în care nu o să le mai convină, o să plece. Mentalitățile celor care au condus și care încă mai conduc județul și municipiul, sunt niște mentalități care nu au nimic de a face cu realitatea. Sunt oameni care nu vin din privat, sunt oameni care nu știu ce înseamnă această junglă și această gherilă zilnică a oamenilor care lucrează în mediul privat și nu pot înțelege că acest oraș are niște atuuri care trebuiesc speculate. E ca și cum i-ai spune unui elefant că trebuie să urce în vârful copacului. Niciodată nu va putea sui elefantul în copac! Este o gândire arhaică și anacronică și acesta e motivul pentru care nu vrem să mai avem de a face cu ei. Am refuzat să mai cooptăm oameni din vechea clasă politică, am fost în discuții cu unii dintre ei, dar ca de obicei năravurile vechi ies întotdeauna la suprafață. Așa că am adoptat această strategie de a veni cu oameni tineri care pot să schimbe fața politicii locale.

„Județul Mehedinți nu a avut prefect?”

Reporter: Și să ne referim puțin la dezvoltarea economică a acestui județ, care este la pământ. Acest județ avea pe vremuri de la șantier naval până la fabrici de confecții, combinat de prelucrare a lemnului, de celuloză și hârtie și multe altele, era vestit în industria ușoară. Revenind la ceea ce cunoașteți cel mai bine, industria navală, am observat că în timp ce noi aveam unele dintre cele mai mari șantiere navale din Europa, astăzi navaliștii se duc să lucreze peste Dunăre în Kladovo. Pe nimeni nu a mai interesat această perlă a industriei mehedințene.

Eduard Koler: Eu vreau să vă spun că în momentul de față industria navală din Severin și din județul Mehedinți este extrem de importantă la nivel european. Dacă ar fi să mă refer strict la Șantierul Naval din Severin, eu am avut o contribuție importantă în repunerea acestui șantier pe harta exportatorilor de nave din Europa. Șantierul era la un moment dat destinat tăierii pentru fier vechi, s-a cerut chiar și insolvența. Am avut o discuție, la acea vreme, cu proprietarul Șantierului Naval și i-am promis că o să-i aduc clienți, i-am adus și mă bucur că acum acest șantier are comenzi pe 2 – 3 ani înainte și s-a poziționat foarte bine pe piața navelor fluviale interioare. Conducerile anterioare aveau o gândire greșită, făceau nave care nu erau profitabile. Eu le-am propus să execute nave serie, de ape interioare și văd că merg foarte bine. Mă bucur că am putut face ceva pentru industria navală din Severin, era păcat pentru atâția oameni care lucrau în industria navală. Cele două șantiere navale din Mehedinți merg la ora actuală foarte bine. Referitor la faptul că lucrează foarte mulți navaliști în Serbia, aceasta este o problemă care ține de statul român și, până la urmă, de securitate națională. Este trist că acest stat nu a conștientizat până acum că pentru un salariu plătit aici de 2.000 de lei, să zicem, trebuie să mai plătești la stat circa 1.600 de lei, în timp ce oamenii care lucrează acolo sunt plătiți prin diurne nepurtătoare de taxe, de dări. Autoritățile noastre nu fac nimic pentru ca acești oameni să lucreze aici și să fie bine plătiți.

Reporter: Dar autoritățile locale ar fi putut să se implice în această chestiune?

Eduard Koler: Păi județul Mehedinți nu a avut prefect? Nu era sarcina prefectului? Eu nu cred că prefectul nu a avut informări despre acest aspect, nu cred!

„Investitorii vin și pleacă pentru li se cere, pentru că li se pun condiții”

Reporter: Am vorbit așadar despre economia județului și despre faptul că, inevitabil, politicul ne influențează viața, influențează economia. Prin faptul că participați la alegerile locale, că vă doriți și că veți obține posturi în administrația locală, veniți cu o viziune nouă, o viziune prin care puteți schimba ceva, pentru că nu prea se schimbă nimic de ani de zile?

Eduard Koler: V-aș corecta puțin, spunându-vă că vom veni cu o viziune! Ceea ce au făcut acești oameni, până acum, nu reprezintă nicio viziune! Ei nu au niciun merit în dezvoltarea economică a județului, atât cât este ea. Meritul este al oamenilor de afaceri care nu au primit niciun fel de sprijin de la autoritățile locale, în afară de niște lucruri pe care chiar nu aș vrea să le comentez acum și pe care o să le discutăm pe larg în campanie, pentru că fac subiectul unor dezbateri care trebuie făcute. Eu vă spun că ei nu au făcut absolut nimic pentru niciuna dintre entitățile economice ale acestui județ. Știți că s-a pus problema construirii unui parc industrial. Eu le-am adus și draftul hotărârii de Consiliu Județean și draftul hotărârii de Consiliu Local, nici nu mai știu în ce an. Era oricum PDL-ul la putere atunci. M-a rugat cineva să îi aduc 200 de societății care să facă parte din acest parc industrial. Am adunat 200 de societăți, fiecare cu obiect de activitate, număr de angajați, spațiu de care au nevoie. A început un scandal între fostul primar de atunci și fostul președinte al Consiliului Județean, care să pună la dispoziție terenul de construit preferatului lui, a început o tevatură din asta între ei și a murit proiectul. Deci Severinul nu are un parc industrial pentru că nu s-au înțeles între ei. Ăștia sunt oamenii politici care au condus Severinul și Mehedințiul în trecut! Văd că unii dintre ei își doresc așa să revină în viața politică, din Severin în special. Măi oameni buni, voi nu mai aveți ce căuta, pentru că nu ați făcut nimic! Orașul ăsta și județul nu au o direcție, nu au avut niciodată o direcție! Vorbim de strategii? Păi dacă îi pui să facă o strategie, dacă îi întrebi care e direcția în care trebuie să ne îndreptăm, ce fel de industrie ne trebuie aici, ce fel de servicii trebuie să dezvoltăm, habar nu au! Pe ei îi interesează să se fotografieze cu utilajele prin oraș, mângâie la excavatoare și la pikamere de zici ca sunt moaște. Vin și se pozează. L-au pozat pe un om, săracul cu masca pe figură, mai avea și un ochi bandajat, îi rămăsese săracului om un singur ochi din toată fața, de ziceai că e TERMINATOR! Îl pozau cu TOMATA! Păi oameni buni, l-ați înjurat pe Dragnea și pe Daea, păi e programul lor! Sunteți oameni de dreapta! Ați ridiculizat bietul om prin poze ca să ne arătați tevatura cu TOMATA! Cu asta se ocupă ei! Ne vorbesc de covoare asfaltice, aici am ajuns! Păi credeți că în Germania, de exemplu, se duce vreo autoritate locală să facă poze cu trei metri de asfalt? E ridicol!

Reporter: Da, dar ei le explică oamenilor că nu adminsitrația locală este cea care poate crea locuri de muncă!

Eduard Koler: Ei, dacă spun lucrul acesta, nu mai au ce căuta în administrația locală! Dacă s-au spălat pe mâini și aruncă toată treaba asta la voința divină, la ideea că dacă a venit cineva, noi i-am dat o stradă asfaltată, înseamnă că e grav!

Reporter: Adică ei spun că au creat niște condiții, dar investitorii vin și pleacă!

Eduard Koler: E foarte mult de spus pe subiectul acesta! Investitorii vin și pleacă pentru li se cere, pentru că li se pun condiții, pentru nici nu au cu cine să vorbească! Uitați-vă ce personaje jalnice conduc unele departamente locale, pe salarii uriașe. Dacă vine unul care nu e român, i-a închis! Că altă limbă, decât româna, nu știu!

„Singurul om care a contat vreodată în atragere de fonduri, la Severin, a fost Mircea Grosu. Restul au fost martori!”

Reporter: Să vorbim puțin și despre administrația publică locală! Ce îi lipsește? Pentru că, pe de o parte, a reușit să atragă niște fonduri europene, dar par să nu finalizeze suficient.

Eduard Koler: La Consiliul Județean s-au atras fonduri, într-adevăr! E un lucru pe care nu îl putem nega! Dar acolo am avut niște tineri pricepuți. Trebuie să recunoaștem meritele unor tineri, chiar dacă sunt din alte partide! Uitați-vă, de exemplu, la Alin Chirilă, care din poziția de secretar de stat a făcut foarte multe lucruri! Și este de apreciat, chiar dacă el face parte dintr-un partid de stânga! La nivel de Severin, cred că singurul om care a contat vreodată în atragere de fonduri, a fost Mircea Grosu. În calitatea lui de viceprimar PDL, cu partidul la guvernare, a beneficiat și de deschidere de la centru. El a adus toate acele fonduri europene cu care orașul s-a asfaltat, s-a sistematizat, s-a curățat.

Reporter: A creat o structură și a deschis un drum!

Eduard Koler: Exact, el este cel care, dacă vrem să spunem lucrurilor pe nume, a fost piatra de temelie. Restul au fost martori, prin variile funcții pe care le-au avut atunci. El este cel care a muncit și care, prin echipa formată atunci, a adus fonduri europene și a schimbat fața orașului.

Reporter: Revenind la politică și la PMP, iată că celelalte partide pe eșichierul politic local și-au făcut deja calcule, și-au anunțat, în linii mari, candidații. PMP își mai face încă unele calcule. Aveți deja echipa completă, veți avea candidați în toate comunele? Veți veni cu surprize? Contracandidații dvs. vor avea surprize, atunci când veți anunța întreaga echipă?

Eduard Koler: Eu nu i-aș spune o surpriză, ci o revenire la normal. Iar creșterea PMP se va vedea cu siguranță! Nu aș putea să spun că ne-am completat echipa, pentru că echipa se completează permanent. Sunt oameni tineri și de valoare care își doresc să vină către noi, sunt oameni cărora le pare rău că s-au implicat politic în alte proiecte, care deviază spre direcții incompatibile cu felul lor de a fi. Îi așteptăm pe toți să vină și să terminăm cu Tutankamon-ii politici din acest județ, cei care l-au adus în situația în care ne aflăm. Vreau să vă spun că am format o echipă foarte bună, sunt dispuși cu toții la un efort fantastic, sunt 65 de noi organizații făcute în județ, municipiul Drobeta Turnu Severin este acoperit în cvasi-totalitate și eu cred că aparatul politic al PMP este unul care promite foarte mult. Dar restul va depinde de noi, pentru a avea rezultate. Noi nu trebuie să fim privit ca pe o surpriză. Surprize sunt cele care s-au întâmplat până acum!

„Suntem jalnici! Nu există niciun proiect serios pentru turismul din Severin!”

Reporter: V-aș întreba și despre o chestiune dureroasă a acestei zone. Sunteți investitor, om de afaceri și investiți, printre altele, și în turism. Cum stăm cu turismul în această zonă, dăruită de Dumnezeu cu tot ce ne trebuie. Ne uităm la Severin, dar mai ales la Orșova, la Clisura Dunării. Unde s-au împiedicat lucrurile și de ce nu suntem un paradis turistic?

Eduard Koler: Față de ceea ce ar trebui să fim, suntem jalnici! Nu există niciun proiect serios pentru turismul din Severin. Am avut discuții despre introducerea municipiului în circuitul turistic. Gândiți-vă că trec nave de croazieră pe Dunăre, care nu opresc aici și sunt atâtea lucruri care se pot face aici. Dar am avut niste oameni anacronici, obtuzi, care nu s-au gândit la turism. Avem tot ce ne trebuie aici, dar nu știm să le exploatăm. Nu suntem capabili să îi plimbăm pe turiști și să le luăm banii. Bani care ar intra în veniturile societăților de aici, care s-ar întoarce prin cotele defalcate din TVA, ulterior, bani care ar putea ulterior să dezvolte această zonă. Văd că și cei din Primărie se comportă ca la o multinațională. Bine, salarii de multinaționale au! N-au niciun fel de aplecare față de domeniul economic din Severin. Vorbim de turism, dar nu numai aici ar trebui să aibă strategii, ci și în multe alte zone. Îi interesează doar fotografiile cu asfaltările și cu utilajele și să se laude și unii și alții cu același metru de asfalt.

Reporter: Cum ar trebui să arate, în viziunea dvs. chestiunea legată de transparență decizională, consultare publică?

Eduard Koler: Eu văd că doriți ca politicienii să nu mai facă bani, dacă vreți această transparență! E foarte simpu! Toate contractele Primăriei ar trebui să fie publice! Ce aveți de ascuns? Firmele care organizează evenimente și pun pitici prin parcuri câți bani încasează? Nu e problemă că îi pun, că poate e nevoie de ei, dar dacă nu sunt capabili să cumpere niște pitici pe care să îi pună în Orășelul Copiilor, de sărbători, și trebuie să vină o firmă care să organizeze asta, înseamnă că nu mai aveți ce căuta pe aici! Trebuie să vedem și noi sumele date la sport, 5 miliarde într-un an doar unei singure școli de fotbal. Pai dacă ai luat bani publici de la Primărie pentru fotbal, de ce mai iei bani de la copii???. Trebuie ca toate aceste contracte să fie publice, să fie o dezbatere pentru ei! Dar în momentul în care se se întâmplă ca în Consiliul Local să fie o simbioză totală între forțele politice de acolo, să nu ne călcăm pe picioare unii pe alții...

Reporter: Ei îl numesc consens!

Eduard Koler: Acest consens care extrem de dăunător pentru politica locală, este cel puțin suspect! Și mă refer inclusiv la cei doi consilieri ai PMP, care vin din legislatura trecută. Traficul de funcții publice, în schimbul obedienței forțelor politice și acest consens sunt nocive pentru societatea severineană. Iar rezultatele se văd peste tot!

Citit 4719 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2020 15:18
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…