IDS SIGLA PRINT

Ce pot alege consumatorii casnici? Cele mai avantajoase oferte ale furnizorilor de energie electrică din România

Zeci de furnizori, unii cunoscuți, alții mai puțin cunoscuți, încearcă să atragă de pe piața liberă de energie electrică cât mai mulți consumatori casnici, prin ofertele pe care le-au pus la bătaie. ANRE a prelungit până la finele lunii iunie perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată. Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Începând cu anul 2021, consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13 până la 26 la sută, dacă păstrează actualul contract. Pentru consumatorii casnici, care din diferite motive nu și-au ales un furnizor până acum, pentru a beneficia de un preț mai mic, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE a prelungit până la 30 iunie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa concurențială.

Exemplu de calcul pentru SERVICIUL UNIVERSAL

O factură în Serviciul Universal de tarif costa, pentru 100 kWh, la CEZ de exemplu, până la 31 decembrie 2021, 68,75 lei. Mai exact un preț aproape 0,69 lei/kWh. După 1 ianuarie 2021, tot la CEZ VÂNZARE, pentru cei 100 de kWh, tarif universal, trebuie să plătiți 79,34 lei, adică un preț de 0,79 lei/kWh. Așadar prețul a crescut cu 10 bani pe kWh și cu aproape 11 lei/lună! Dacă locuiți în județul Mehedinți, serviciul universal îl puteți primi de la 6 furnizori, ale căror prețuri variază între 78 de bani și 80 de bani pentru un kWh.

Exemplu de calcul pentru PIAȚA CONCURENȚIALĂ

Am stabilit că avem o factură de 100 kWh, în SERVICIUL UNIVERSAL care a costat 68,75 lei până la finele anului trecut, iar acum ne va costa 79,34 lei, luând ca exemplu furnizorul CEZ VÂNZARE. Aceeași factură va costa, pe piața concurențială, LA CEZ VÂNZARE, aproximativ la fel, în funcție de tipul de tarif contractat. Dar, pe piața concurențială aveți posibilitatea de a găsi prețuri și mai mici, care variază între 66,67 lei și 78 lei. Evident că diferențele nu sunt foarte mari, deoarece consumul este unul mic (100 kWh/lună). Totuși, cu cât consumul lunar crește, piața concurențială devine mai avantajoasă decât cea de serviciu universal.
Ce ofertă ar fi mai avantajoasă?

Ca oferte de piață concurențială pentru clienții din zona sa, Oltenia, cea mai bună ofertă a CEZ, dintre cele fără abonament, este CEZ Rezidențial, 0,78 lei/kWh, preț al energiei active.

Oferta de energie este trimisă de CEZ clienților casnici din Oltenia care sunt încă la reglementat. Ce opțiuni au clienții CEZ? CEZ Vânzare trimite clienților casnici rămași la reglementat informarea legată de prețul de serviciu universal aplicat pentru ei după 1 ianuarie și oferta de piață concurențială pe care clienții le pot alege dacă rămân la CEZ.

Acești clienți au trei opțiuni principale:

Prima este de a nu face nimic, caz în care vor plăti de la 1 ianuarie prețul de serviciu universal al CEZ.

A doua este de a alege o ofertă concurențială de la actualul furnizor de ultimă instanță. Dacă aleg această opțiune, ei trebuie să știe că au la dispoziție 6 luni pentru a face alegerea. Și, mai mult, chiar dacă semnează un contract pe baza ofertei concurențiale la sfârșitul lui iunie, consumul lor pentru toată perioada ianuarie - iunie va fi tarifat la prețul din oferta aleasă.

A treia este de a de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială. Schimbarea furnizorului este gratuită, se face în 21 de zile. Odată ales un nou furnizor, el poate fi schimbat oricând, de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit. Pentru a alege o ofertă, intrați în comparatorul de prețuri al ANRE, selectați data de la care doriți noua ofertă, județul în care locuiți, apoi oferte concurențiale, joasă tensiune, și, eventual, și consumul lunar.

Cum verificăm ce fel de tarif avem în prezent?

Înainte de toate, consumatorii trebuie să verifice ce fel de tarif au în prezent de la furnizorul de energie electrică cu care sunt în contract. Este foarte important, deoarece de aici pleacă totul! Cei mai mulți consumatori sunt pe SERVICIUL UNIVERSAL, adică beneficiază de un tarif unic, care nu are nimic de a face cu piața concurențială. Cei care doresc să rămână în continuare pe serviciul universal, nu trebuie să facă nimic. Dacă, dimpotrivă, doriți să treceți pe piața concurențială, este nevoie să schimbați contractual de furnizare, fie cu același furnizor, fie alegând orice alt furnizor de pe piața concurențială, dacă vi se pare că are prețuri mai mici decât actualul furnizor.

Pentru a vedea ce fel de tarif aveți, analizați cu atenție factura! Am ales să vă prezint două modele de facturi de la furnizorul CEZ VÂNZARE. Astfel, dacă pe pagina 3 a facturii, veți vedea scris „Tip tarif: CEZ EFICIENT e-factura”, atunci sunteți deja pe tarif concurențial și nu mai trebuie să faceți nimic, decât în cazul în care nu mai doriți să fiți client CEZ și optați pentru alt furnizor de pe piața concurențială. Evident, tot tarife concurențiale sunt și „CEZ REZIDENȚIAL”, „CEZ EFICIENT STANDARD”, „CEZ VERDE”, „CEZ CONFORT”, etc. (foto 1).

Dacă pe pagina 2 sau 3, după caz, vezi găsi scris, la fel ca în imagine (foto 2), „tip tarif Preț SU casnic”, atunci înseamnă că sunteți pe tariful reglementat universal, iar dacă nu treceți pe piața concurențială, până la finele lunii iunie 2021, prețul va fi mai mare cu până la 26 la sută.

„Am primit mai multe sesizări de la oameni”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că furnizorii de energie electrică încarcă facturile românilor la curent prin consumuri estimate, aceasta fiind o practică înșelătoare pentru care trebuie date amenzi. El de asemenea a spus că legea poate fi schimbată pentru a interzice estimările abuzive de consum.

„Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică” a declarat Virgil Popescu, la B1TV.

Citit 5769 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2021 21:47
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…