IDS SIGLA PRINT

Cum alegi cea mai bună ofertă de energie electrică

Piaţa de energie electrică s-a liberalizat începând cu data de 1 ianuarie 2021, iar consumatorii îşi pot schimba furnizorul actual cu altul care vine cu o ofertă mai avantajoasă. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un ghid complet în vederea liberalizării pieţei de energie electrică, cu recomandări pentru clientul casnic. Amintim faptul că perioada în care consumatorii își pot alege cel mai bun furnizor s-a prelungit până la data de 30 iunie 2021.

Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice la clienţii casnici începând cu 1 ianuarie 2021? Preţurile pentru furnizarea energiei electrice la clienţii casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE. În aceste condiţii clienţii casnici pot: să beneficieze în continuare de serviciu universal rămânând la furnizorul de ultimă instanţă cu care au încheiat contract, la preţul din oferta de serviciu universal a acestuia sau să opteze pentru oferta de serviciu universal a unui alt furnizor de ultimă instanţă; să identifice o ofertă de furnizare în regim concurenţial care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurenţial.

Cum pot compara ofertele furnizorilor în noile condiţii?

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piaţă, se poate accesa aplicaţia: „COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE" (disponibilă pe www.anre.ro , App Store şi Google Play).

Atenţie! Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de energie electrică, dintre cei licenţiaţi de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de energie electrică, această activitate nefiind limitată la o anumită zonă geografică.
Cum ştiu care este oferta cea mai bună?

În vederea luării unei decizii privind alegerea furnizorului de energie electrică cu care clientul final doreşte să încheie un nou contract, recomandăm să se analizeze atât oferta de preţ, cât şi condiţiile asociate preţului de furnizare a energiei electrice din oferta furnizorului, care pot fi diferite de la un furnizor la altul (existenţa unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună, termenul de plată al facturii, modalitatea de plată, frecvenţa emiterii facturii şi modalitatea de transmitere a acesteia, modalitatea de transmitere/ preluare a indexului contorului, comisioane de încetare a contractului etc.).

De asemenea, recomandăm să se analizeze cu mare atenţie ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al celorlalte condiţii comerciale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potriveşte cel mai bine.

Ce informaţii ar trebui să solicit unui potenţial furnizor, înainte de încheierea unui contract de furnizare?

Recomandăm clienţilor finali să citească atent tot contractul. Condiţiile contractuale trebuie să fie echitabile, iar contractul nu trebuie să creeze un dezechilibru între drepturile şi obligaţiile clienţilor finali şi cele ale furnizorilor. O atenţie deosebită trebuie acordată clauzelor referitoare la: preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare; facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună; perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă; perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract; comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia; termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor; modalităţi de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia; drepturile şi obligaţiile părţilor; condiţiile privind reînnoirea / prelungirea / rezilierea / denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare; garanţiile solicitate, după caz.

Preţul rămâne acelaşi după semnarea contractului sau poate varia?

Acest lucru depinde de tipul preţului prevăzut în contractul de furnizare încheiat. Unele contracte vor permite variaţii ale preţului energiei electrice – o clauză contractuală care permite o ajustare a acestui preţ de către furnizor ar trebui să respecte cerinţele de bună credinţă, de echilibru şi de transparenţă, astfel încât să creeze posibilitatea de a prevedea, pe baza unor criterii clare şi inteligibile, eventualele modificări ale preţului energiei electrice care se reflectă în preţul de furnizare. Alte contracte vor fi încheiate cu un preţ fix al energiei electrice pe o perioadă determinată – preţul specificat trebuie să rămână neschimbat pentru acea perioadă de timp, conform prevederilor contractuale.

Atenţie! Preţul energiei electrice nu este reglementat de ANRE şi poate fi negociat cu furnizorul.

Atenţie!! Tarifele pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum al clientului casnic rămân în continuare reglementate de ANRE şi nu pot fi negociate.

Care este procedura pe care trebuie să o parcurgă furnizorul înainte de a modifica preţul de furnizare?

Furnizorul de energie electrică are obligaţia să notifice clientului casnic, în mod corespunzător şi gratuit, orice intenţie de modificare/completare a clauzelor contractuale şi orice majorare a preţului practicat, precizând motivele, condiţiile şi amploarea acestei majorări, în mod direct şi în timp util, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării, precum şi să informeze clientul casnic, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a denunţa unilateral, în mod gratuit, contractul în cazul în care nu acceptă noile condiţii. Clientul casnic are dreptul să denunţe unilateral contractul cu notificarea furnizorului cu cel puţin 21 de zile înainte de data încetării acestuia, în mod gratuit, în situaţia în care nu acceptă modificările/ completările condiţiilor/clauzelor contractuale, precum şi majorarea preţului/tarifului, notificate de furnizor.

Atenţie! Recomandăm tuturor clienţilor finali să solicite furnizorului condiţiile de modificare a preţului înainte de a semna un contract.

Cum schimb furnizorul de energie electrică?

În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal trebuie să luaţi legătura cu furnizorul de ultimă instanţă cu care doriţi să încheiaţi contractul şi să solicitaţi încheierea acestuia. În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor concurenţial, luaţi legătura cu unul dintre furnizorii de energie electrică şi negociaţi condiţiile comerciale şi preţul de furnizare sau acceptaţi o ofertă-tip publicată de către furnizorul ales. După ce conveniţi cu furnizorul nou asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului de furnizare, încheiaţi cu acesta contractul de furnizare a energiei electrice, cu luarea în considerare a termenului necesar denunţării unilaterale a contractului încheiat cu furnizorul actual. Odată cu încheierea contractului cu noul furnizor, completaţi şi depuneţi notificarea privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este împuternicit să transmită notificările necesare operatorului de reţea şi actualului furnizor. Responsabilitatea stabilirii index-ului contorului corespunzător datei schimbării furnizorului revine operatorului de distribuţie la care este racordat locul de consum. Acesta convine şi consemnează, împreună cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului din ziua în care furnizorul nou începe să vă furnizeze energia electrică. Vă recomandăm să citiţi şi să notaţi şi dvs. index-ul contorului de energie electrică în ziua respectivă.

Citit 1203 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 20:40
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…