În cel de-al doilea municipiu al județului Mehedinți, Orșova, încălzirea locuințelor populației se face pe bază de lemne. Este o sursă de încălzire puternic poluantă, care îngreunează viața oamenilor, dar mai ales care le dă localnicilor senzația că trăiesc mai rău ca la sate.
De trei decenii, municipiul se încălzește pe lemne. Sistemul centralizat al orașului a fost pus la pământ odată cu căderea comunismului. În aceste condiții, încălzirea pe baza unui sistem modern este doar o amintire vie pentru orșoveni.
„Ne încălzim cu lemne, dar este foarte greu, pentru că suntem bătrâni și bolnavi, iar eu nu pot căra. Lemnele sunt scumpe și îmi e greu să le car. Ar fi bine să fie orice altă sursă de încălzire – să nu mai facem focul, să nu mai scoatem cenușa, să nu mai facem mizerie în case. Plus că pensiile sunt foarte mici.”, ne povestește o orșoveancă.
„Această situație nu este normală. Trebuia să avem centrale pe păcurină – cum am mai avut, de altfel. De când l-au împușcat pe Ceaușescu, ne încălzim pe lemne. Înainte, în timpul comunismului, aveam căldură în sistem centralizat. Anul acesta, am dat 3 mii de lei pe lemne, iar eu am o pensie de 1.200 de lei, pe lună.”, ne spune un orșovean.
Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector. Autoritățile locale din Orșova sunt, însă, scepctice în ceea ce privește aplicabilitatea acestui proiect, mai ales în contextul în care chiar și spitalul din localitate (unitate suport Covid) se încălzește pe același rudimentar sistem: lemnul.
„Orșova se încălzește așa cum se încălzea acum 20 și 30 de ani – pe lemne și energie electrică. Cu toții am avut așteptări mari de la Guvernul României, care a promis că va aduce gazele naturale în multe dintre localitățile din România. Tocmai de aceea, am pus și un viceprimar liberal – dacă au promis, să facă ceva pentru populația Orșovei. Suntem la un an de la alegerile locale, iar gazul nu a ajuns nici până în acest moment. Nu ne-au dat nici măcar bani pentru studiul de fezabilitate. Cât privește ceea ce și-a asumat Guvernul prin PNRR, vreau să vă spun că nu este un proiect realizabil. Astfel de proiecte mărețe găsim prin toate rafturile – pe hârtie este foarte simplu să le scrii.”, declară, la rândul său, MARIUS STOICA, primarul municipiului Orșova.
La Orșova – lemne, la Șimian gaze!
În timp ce pentru municipiul Orșova, perspectivele nu par îmbucurătoare în ceea ce privește sistemul de încălzire, iar orșovenii se încălzesc cu speranțe deșarte, Șimian (comună aflată la 5 km de reședința de județ) este prima comună din județul Mehedinți care a accesat fonduri europene pentru aducțiunea rețelei de gaze naturale.
Primăria Șimian este singura din întreg județul care a depus cerere de finanțare pe fonduri europene, pentru extinderea rețelei de gaze naturale, iar autoritățile dau asigurări că implementarea proiectului va începe în câteva luni. În acest moment, proiectul se află în stadiul de licitație.
„Proiectul este, deja, finanțat, iar acum ne aflăm în procedura de licitație. În funcție de cum vor decurge procedurile de licitație, până la finalul anului, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Cu siguranță, în iarnă (la începutul lui 2022) o mare parte a locuitorilor comunei va avea posibilitatea de a se racorda la gaze naturale, iar pentru a veni în sprijinul oamenilor, am înființat – în cadrul consiliului local Șimian – o societate care este autorizată, de către ANRE, pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Tot pentru a facilita accesul cetățenilor către această utilitate publică, ne gândim să le oferim posibilitatea să plătească racordurile interioare (inclusiv centrala), în rate. Deja, unii dintre locuitori, au început să facă racordurile interioare. Ne propunem să se lucreze în ritm alert și pe mai multe tronsoane. În același timp, primele racorduri se vor realiza pe arterele în pe care nu s-a pus, deja, asfalt.”, declară primarul comunei Șimian, Constantin Trușcă.
Este o chestiune de câteva luni până când va gazul va ajunge în locuințele cetățenilor din Șimian, însă până atunci, lemnul rămâne baza încălzirii.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80 în mediul rural.
ADRIAN CICAN: „Ne aducem aminte de alte vremuri – din Evul Mediu!”
„Încălzirea cu combustibil solid este apanajul vremurilor de demult. În care nu exista tehnologie. Este destul de greu, pentru că implică resursă umană – fochiști. Fiind un spațiu cu aproape 6.000 de mp, la care se adaugă și faptul că nu am reușit să schimbăm sistemul vechi de calorifere, este foarte dificil să încălzim tot spitalul. Însă, îmbucurător este faptul că am reușit, în 2018, să schimbăm sistemul prin care se încălzește apa caldă menajeră, prin instalarea unor panouri fotovoltaice și a unor boilere. Încălzirea pe lemne consumă nu numai timp și resursă umană, ci și bani, pentru că și acest combustibil s-a scumpit. Folosim anual o medie de 800 – 1000 mc de lemne, în funcție de cât de dificilă este iarna. Proiectul Guvernului din PNRR nu se va realiza – noi ne-am dori acest lucru, însă exclus. Nu cred că se va întâmpla excluderea cu combustibil solid în România, având în vedere faptul că, în mediul rural, această sursă este preponderentă și mai mult decât atât – luând în calcul facturile din ultima perioadă, mă îndoiesc că un pensionar cu un venit lunar de 700 de lei se poate încălzi pe electricitate sau gaze”, declară ADRIAN CICAN, managerul Spitalului Municipal Orșova.
Doamna Eleonora are 80 de ani, iar căratul lemnelor și mizeria lăsată de acest material reprezintă adevărate provocări.
„Aștept pensia, pentru a putea lua lemne. Acum, deja e frig în case. Nu ne ajung până în primăvară. Spargem lemnele afară, plătim să ni le spargă și să ni le care cineva – alți bani. Eu nu cred că guvernații vor putea să își ducă la îndeplinire proiectul de scoatere a lemnelor ca sursă de încălzire. Eu mă gândesc că, cu gaz, ar fi mai ușor.”, ne povestește femeia.