ALEGERI PARLAMENTARE. CU CINE VOTĂM?

Scrutinul parlamentar de duminică din județul Mehedinți este unul pe cât de disputat pe atât de previzibil raportat la numele viitorilor parlamentari. O radiografie a scenei politice mehedințene din acest moment arată că PSD Mehedinți este favorit şi va câștiga alegerile parlamentare din acest an din județ.

PSD Mehedinți va obține sigur un mandat de senator, prin Liviu Mazilu, şi două mandate de deputat, funcții care vor fi deținute de Constantin Trușcă şi Vlad Bontea. Pe locul doi ca număr de voturi se va situa PNL Mehedinți. Acest partid va obține la fel de sigur un mandat de deputat, prin Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți, şi, probabil, unul de senator, prin Marius Bălu. Aspiranți la un post de parlamentar mai sunt ALDE şi PMP Mehedinți.

Candidații pe locuri eligibile ai PSD Mehedinți

PSD Mehedinți este, de departe, cel mai puternic partid politic al județului. După alegerile locale din vara acestui an, PSD Mehedinți şi-a consolidat şi mai mult forța în județ. Din acest punct de vedere, PSD Mehedinți va câștiga detașat scrutinul parlamentar din județ. La Senat, primul pe lista PSD Mehedinți este Liviu Mazilu, un politician local cu multă experiență politică şi administrativă. Liviu Mazilu s-a implicat mult în ultimii ani în consolidarea PSD Mehedinți în județ. Pentru Camera Deputaților propunerile PSD Mehedinți sunt doi politicieni tineri, care nu au mai fost parlamentari: Constantin Trușcă şi Vlad Bontea. Constantin Trușcă este primarul comunei Șimian, un edil care a schimbat complet această comună în primul său mandat de primar. Constantin Trușcă este un politician care a acumulat suficientă experiență administrativă şi s-a dovedit un primar extrem de eficient. Constantin Trușcă, primarul comunei Șimian, face parte din categoria tinerilor politicieni mehedințeni, un politician pentru care responsabilitatea este sinonimă cu rezultatele obținute. În timpul celor patru ani ai primului mandate de primar, a transformat radical comuna Șimian, dovedindu-se un primar responsabil şi competent în exercitarea funcției sale administrative. Dovada implicării sale extreme de eficiente ca primar al Comunei Șimian, cea mai mare comună a județului Mehedinți, este reflectată atât de realizările remarcabile avute pentru această comună şi locuitorii săi, cât şi de rezultatul votului pe care l-a obținut pentru cel de-al doilea mandate de primar. La alegerile locale din vara acestui an Constantin Trușcă a fost reales în funcția de primar al comunei Șimian cu 99%, obținând un număr de 3933 de voturi, în timp ce candidatul de pe locul doi a obținut doar 152 de voturi. Constantin Trușcă a obținut la alegerile locale din vara acestui an cel mai mare procent al unui primar de comună din județul Mehedinți, Șimian, o comună echivalentă, practic, cu un oraș. PSD Mehedinți mizează la aceste alegeri şi pe forța organizațiilor teritoriale de partid din județ, având cei mai mulți primari, 55 din 66 în tot județul. Cu un astfel de număr de aleși locali, dar mai ales cu un partid foarte bine organizat, PSD Mehedinți va câștiga într-o manieră categorică scrutinul parlamentar de duminică.

Candidații PNL Mehedinți

Pentru PNL Mehedinți alegerile locale din vara acestui an au fost un adevărat dezastru electoral. Formațiunea condusă de Virgil Popescu speră într-o revenire la alegerile de duminică, propunându-şi un procent foarte bun. Candidații pentru Camera Deputaților ai PNL Mehedinți sunt Virgil Popescu şi Constantin Sălceanu. Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți, s-a implicat cu suficientă responsabilitate atât în problematica agentului termic în Drobeta Turnu Severin, dar şi în campania electorală, reușind să imprime partidului pe care îl conduce un suflu nou. Pe de altă parte este cât se poate de limpede că PNL Mehedinți a crescut la nivelul imaginii politice prin implicarea din ultimele lui a președintelui Virgil Popescu, fapt care a condus inevitabil şi la consolidarea sa în județ. La Senat primul pe lista PNL Mehedinți este Marius Bălu, senator în exercițiu. Marius Bălu nu s-a remarcat printr-o implicare considerabilă în această campanie.

Gelu Vișan, candidatul cu șanse al PMP Mehedinți

Candidatul PMP Mehedinți pe prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților este Gelu Vișan. Deși PMP Mehedinți nu este atât de bine organizat în teritoriu, Gelu Vișan ar putea fi ales deputat, având șanse mari să fie surpriza alegerilor parlamentare în Mehedinți. Gelu Vișan este un politician cu multă experiență, dar şi unul foarte combativ. Candidatul PMP Mehedinți pentru Camera Deputaților mai are şi avantajul că, nefiind din județ, nu poate fi acuzat că nu a făcut nimic pentru județul Mehedinți. Însă ceea ce îl caracterizează cel mai mult pe Gelu Vișan este dorința şi determinarea cu care vrea să schimbe ceva. Politician de forță, Gelu Vișan şi-a făcut o campanie foarte bună, reușind să se facă destul de cunoscut în județ. Candidatul PMP Mehedinți s-a dovedit un politician redutabil, cu multă experiență, care știe foarte bine să comunice cu oamenii şi să transmită un mesaj electoral convingător. Deși nu este din județ, Gelu Vișan are ambiții mari pentru județul Mehedinți, propunând un program ambițios şi realist. Printre proiectele pe care Gelu Vișan vrea să le implementeze la nivelul județului se numără: sprijin pentru atragerea de fonduri europene pentru cetățeni prin inițierea unui program județean de consultanta, implicarea în sprijinirea învățământului şi sănătății, reindustrializarea, înființarea unor depozite de colectare şi prelucrare a legumelor, fructelor şi fructelor de pădure, sprijin pentru înființarea unor microîntreprinderi de procesare a produselor agricole, implementarea unui Proiect Integrat de turism.

Candidații ALDE Mehedinți

Candidatul ALDE Mehedinți pe prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților este deputatul Viorel Palașcă, iar la Senat primul este Ionuț Sibinescu. Dacă ar fi ales, Viorel Palașcă ar obține cel de-al treilea mandat consecutiv de deputat. Din anul 1996, deputatul Viorel Palașcă deține, fără întrerupere funcții publice alese sau numite. A activat cel mai mult timp în cadrul PNL Mehedinți. În anul 1996 a ocupat pentru prima dată o funcție publică, fiind numit, la vârsta de 34 de ani, prefect al județului Mehedinți în guvernul CDR. În anul 2000 este ales vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți, poziție în care a stat până în anul 2004. Din anul 2005 a fost numit secretar general al Ministerului Economiei şi Comerțului. La alegerile parlamentare din anul 2008 a fost ales deputat din partea PNL Mehedinți pe Colegiul uninominal 3 Camera Deputaților. La alegerile din anul 2012 a fost reales deputat pe același colegiu, de data aceasta candidând din partea USL Mehedinți. În vara anului 2014 a părăsit PNL Mehedinți, fiind numit coordonatorul nucleului de constituire în județ a PLR Mehedinți. Ulterior a fost numit președinte al PLR Mehedinți. Din această poziție politică a fost numit președinte al ALDE Mehedinți, alianță formată din PLR Mehedinți şi PC Mehedinți.

Ionuț Sibinescu s-a înscris nu cu mult timp în urmă în ALDE Mehedinți. După o perioadă de timp în care a activat ca independent, Ionuț Sibinescu a decis să se implice în politica locală. În vara acestui an Ionuț Sibinescu a candidat ca independent la alegerile locale pentru funcția de consilier județean. Ionuț Sibinescu era consilier județean în funcție în momentul în care a decis să candideze pentru un nou mandat. A avut însă proasta inspirație de a candida ca independent, crezând că poate să obțină numărul de voturi necesar pentru a-şi păstra mandatul. A desfășurat o campanie electorală suficient de insistentă, bazându-se îndeosebi pe sprijinul tinerilor şi pe nemulțumirile oamenilor faţa de partidele politice. În cele din urmă a pierdut, chiar dacă a primit foarte multe voturi pentru un candidat independent, aproximativ 3000, şi a devansat multe partide locale.

Dezavantajul USR Mehedinți

Un alt partid care speră la un post de parlamentar este USR Mehedinți. Preşedintele formațiunii, Vasile Deac, este şi primul pe lista acestui partid pentru Camera Deputaților. Dezavantajul USR Mehedinți este acela că s-a înființat recent şi nu are structuri teritoriale în județ. Cel mult acest partid poate merge exclusiv pe votul politic.

Citit 1342 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2016 22:08
Etichetat cu

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…