ŞANSA ŞI NEŞANSA PNL MEHEDINŢI

Alegerile locale din acest an reprezintă o mare şansă pentru PNL Mehedinţi de a deveni principala forţă politică a judeţului. Astfel, PNL Mehedinţi are o mare oportunitate să câştige cea mai importantă funcţie publică a scrutinului local din vară, respectiv preşedinţia Consililiului Judeţean Mehedinţi. Contextul politic este unul extrem de favorabil pentru PNL Mehedinţi, însă este prematur de spus că acesta se poate impune decisiv. Cert este faptul că PNL Mehedinţi are o mare şansă electorală în acest an să câştige alegerile în judeţ şi astfel să-şi adjudece, pentru prima dată în istoria sa, funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi. PNL Mehedinţi a crescut în ultimul timp, nu atât datorită unei strategii politice bine articulate, cât mai cu seamă ca o consecinţă a rezultatului scrutinului prezidenţial de la sfârşitul anului 2014.

Fără îndoială că PNL Mehedinţi este, în acest moment, principalul partid de dreapta din judeţ şi singura formaţiunea care se poate lupta cu supremaţia pesedistă la scrutinul local viitor. De la alegerile prezidenţiale din anul 2014, PNL Mehedinţi nu a manifestat nicio acţiune politică notabilă ca principal partid de opoziţie din judeţ. A dat senzaţia unei formaţiuni ca şi absente, chiar dacă este un partid suficient de bine organizat. PNL Mehedinţi nu are în acest moment un lider politic de forţă, care să impună decisiv partidul în judeţ. Chiar dacă PNL Mehedinţi s-a întărit prin fuziunea cu PDL Mehedinţi, forţa de acţiune a partidului nu a crescut deloc.

PNL Mehedinţi ar fi trebuit să fie, mai ales după câştigarea scrutinului prezidenţial, un partid viu şi dinamic, o alternativă reală şi credibilă la PSD Mehedinţi. Aşa cum se manifestă, PNL Mehedinţi pare mai degrabă un partid pasiv. Cei doi lideri ai săi, Virgil Popescu şi senatorul Marius Bălu, par doi politicieni prea puţin implicaţi în viaţa politică locală şi neconvingători ca lideri politici de opoziţie. În mod normal PNL Mehedinţi trebuia să fie principalul opozant al dominaţiei pesediste din judeţ, principala voce politică de dreapta. Asta în condiţiile în care celelalte partide din judeţ sunt mult prea mici pentru a emite pretenţii de opoziţie reală.

PNL Mehedinţi nu a manifestat niciun fel de opoziţie politică, părând mai degrabă un partid care aşteaptă scrutinul local din vară când doreşte să dea marea lovitură electorală. Dacă în judeţ PNL Mehedinţi ar putea câştiga alegerile locale din acest an, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre municipiul Drobeta Turnu Severin. Daniel Cîrjan, viceprimar în funcţie şi şeful liberalilor severineni, a fost desemnat drept candidat al PNL Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. În primăvara anului trecut, atunci când a revenit în funcţia de viceprimar al Severinului, s-a considerat că ocuparea acestei funcţii de către Daniel Cîrjan a fost o mare victorie politică a PNL Mehedinţi. În realitate nu a fost deloc aşa. Pentru că Daniel Cîrjan a revenit în conducerea Primăriei severinene exclusiv pentru a-şi face imagine publică în perspectiva alegerilor din acest an. Daniel Cîrjan a fost pur şi simplu un viceprimar de formă, decorativ, fără ca acesta să aibă atribuţii la nivelul executivului Primăriei severinene.

Cu alte cuvinte, în afară de o serie de declaraţii şi acuze la adresa primarului Constantin Gherghe, Daniel Cîrjan nu a făcut absolut nimic notabil. Mai mult, realegerea sa s-a produs când mai era puţin peste un an de zile până la scrutinul local. O atitudine de pe poziţia de consilier local de opoziţie ar fi fost mult mai benefică atât lui, cât şi PNL Mehedinţi. Noua calitate de viceprimar nu i-a adus lui Daniel Cîrjan, oricât şi-ar şi dorit şi oricât ar crede, niciun capital de imagine de când ocupă acestă funcţie.

Ca să fi fost credibil, Daniel Cîrjan ar fi trebuit să vină cu propria sa viziune în ceea ce priveşte exercitarea administraţiei publice locale, ori el nu a făcut altceva de să recurgă la un exerciţiu de imagine, îmbrăcat într-o demagogie evidentă. Cu siguranţă, Daniel Cîrjan va obţine un scor bun, în opinia mea insuficient pentru a câştiga fotoliul de primar, însă acesta se va datora cotei de încredere a PNL Mehedinţi pe care o are în prezent şi care poate să mai crească puţin până în ziua votului.

Citit 2057 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 01:47
Etichetat cu

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…