LA ORȘOVA, LEGILE SUNT FĂCUTE DE AGRAMAȚI

Documentația cu care a fost convocat Consiliul Local al Municipiului Orșova în ședință ordinară, pentru data de joi, 26 mai 2016, redactată de funcționari ai municipalității, plătiți din bani publici, este plină de greșeli gramaticale. Legile pe teritoriul Orșovei sunt scrise de agramați.


Consiliul Local al municipiului Orșova a fost convocat în ședință ordinară pe data de 26 mai 2016, pe ordinea de zi a ședinței fiind supusă spre aprobare organizarea manifestării tradiționale „Zilele municipiului Orșova”. Până aici, nu este nimic neobișnuit, știut fiind faptul că anual, pe data de 15 august, de ziua Sfintei Marii, patronul spiritual al municipiului de la malurile Golfului Cerna, se sărbătorește ziua acestui municipiu, odată cu Ziua Marinei.

Interesant este, însă, faptul că la redactarea documentației pentru ședința ordinară a forului legislativ al municipiului (un fel de parlament local, până la urmă) au lucrat oameni agramați, care deși lucrează în administrația publică locală și sunt plătiți din taxele și impozitele încasate de la cetățenii municipiului, nu cunosc limba română și nu se exprimă corect în limba română, o carență destul de gravă la un asemenea nivel. Aproape toate documentele care vor fi puse la mapa fiecărui consilier local, pentru ca proiectul de hotărâre să primească un vot, sunt scrise cu picioarele, sunt pline de greșeli elementare de ortografie și sunt dominate de o exprimare groaznică. Mai mult, una dintre anexele proiectului de HCL este chiar programul manifestărilor dedicate Zilelor Orșovei, iar aici textul este unul agramat și mizerabil, scris parcă pentru a constitui un afront la limba poporului român. Agramații care au scris aceste documente dau dovadă nu numai de necunoașterea limbii lor materne, ci și de nesimțire totală față de redactarea unui text care, odată votat de Consiliul Local, devine lege pe teritoriul administrativ al Orșovei. Cu alte cuvinte, putem spune fără nicio rezervă că la Orșova, legile sunt făcute de agramați care nu cunosc limba statului român, deși statul român îi plătește.

Atât raportul de specialitate, cât și expunerea de motive care însoțesc proiectul hotărârii de consiliu local, semnate de șeful Administrației Domeniului Public – Popa Ioan Petre și, respectiv, primarul Orșovei – Ion Manea, sunt scrise cu picioarele și pline de greșeli nepermise, specifice doar agramaților. Ca să nu avem discuții, le vom explica celor doi ce înseamnă termenul „agramat”. Potrivit DEX. „AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f.; (Persoană) care face greșeli elementare de limbă; ignorant, incult”.

Sub patronajul Sfintei Maria

Să vedem însă cât de inculți pot fi oamenii de la care orșovenii așteaptă să primească legi corecte și decizii înțelepte. În raportul de specialitate întocmit de economistul din fruntea ADPP – Ioan Petre Popa, scrie „în anul 1995 (…) sa aprobat ca data de 15 august a fiecarui an să fie statornică, ca sărbătoare a municipiului Orșova, sub patronajul Sf. Maria…”. Dincolo de exprimarea rudimentară, domnul Popa nu mai știe că se scrie „s-a” în loc de „sa”, cratima fiind necesară pentru a despărți două părți de vorbire. Mai mult, este cam nepotrivit să spui că a fost aprobată statornicia unei zile, ca să nu mai vorbim de cacofonia mizerabilă din textul „statornică ca..”. La fel cum nepotrivit este și să spui că această manifestare este organizată sub patronajul Sfintei Maria. Expresia „Sub patronajul cuiva” înseamnă, de fapt, „cu sprijinul cuiva”, ori să ne ierte Bunul Dumnezeu, dar evenimentul banal de la Orșova nu avea cum să fie făcut cu sprijinul Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria.

Undeva mai jos, domnul Popa, care cel mai probabil a lipsit de la orele de gramatică, pe vremea când era școlar, cere organizarea unui comitet în care să fie „angrenați ptreponderent” niște salariați. În expunerea de motive, primarul Ion Manea decide să nu mai obosească mintea și copiază textul agramat scris de subalternul său Popa Ioan Petre.

„Perla coroanei” – programul pentru Zilele Orșovei!

Cel mai semnificativ din punct de vedere al agramatismului ridicat la nivel de practică legislativă în administrația locală de la Orșova este, însă, programul propus pentru Zilele municipiului Orșova. Încă din titlu, scrie negru pe alb „PROGRAMUL CADRU AL MANIFESTĂRILOR PRILEJUITE DE SĂRBĂTORIREA ZILELE MUNICIPIULUI ORȘOVA”, mai exact nu se face acordul la genitiv.

Deschiderea oficială a… primarului(!?)

Mai jos, începe distracția: Vineri, 12 august 2016, de la ora 20.00, are loc „Deschiderea oficială a Primarul Consiliul Local al mun. Orșova”, cu alte cuvine nu manifestarea se deschide, din textul agramaților, ci primarul și consiliul local. Urmează un spectacol „musical – coregrafic”, care este de fapt constituit din muzică ușoară, populară și de petrecere.

Sâmbătă, 13 august 2016, este programat „Crossul ZILELE ORȘOVEI 2016”, precum și un „Simultan de Sah”, urmate, bineînțeles, de același spectacol „musical coregrafic”.

Duminică, 14 august 2016, se va desfășura un „Concurs de Rolle”, după care vine un spectacol cu clovni (presupunem că acești clovni nu sunt cei care redactează agramat aceste documente oficiale) – „Jocuri distractive pt prichindei-Participă ecgipă de clovni”. Nici în această zi nu lipsește spectacolul „musical coregrafic”.

Luni, 15 august 2016, vine partea cea mai interesantă. În program este trecută „Slujba de pomenire, aruncare jerbă flori”. Mai exact, pricepem de aici că slujba conține pomenire plus aruncare de jerbă”! La capitolul „Jocuri marinărești” avem unul foarte interesant: „rațele fitzoase”. Totul se încheie cu jocuri de lasere, iar după sintagma „Închiderea Festivităților!” (cu Î mare și F mare), urmată de un inutil semn al exclamării.

Cam așa scriu funcționarii din primăria Orșova, la un asemenea agramatism nimic nemaifiind de mirare în evoluția bietului municipiu!

Citit 2769 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 17:28
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

1 comentariu

  • Link la comentariu Luca Enescu Vineri, 27 Mai 2016 12:32 postat de Luca Enescu

    Pacat de orasul orsova.. Daca ar fi investitii si interes .. aici ar fi un mic Monte Carlo.

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…