IDS SIGLA PRINT

INTERVIU cu Ion Adrian Moldoveanu, candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de primar al orașului Vînju Mare (VEZI ȘI VARIANTA VIDEO, DEASUPRA!)

Reporter: Sunteți candidatul PMP pentru funcția de primar al orașului Vînju Mare, un oraș doar cu numele, pentru că aici, de ani de zile, nu se face absolut nimic. De ce ați avut curajul să abordați un asemenea oraș?

Adrian Moldoveanu: Candidatura mea la funcția de primar al acestui oraș nu e deloc întâmplătoare. Pornind de la realitatea de aici, o realitate care nu avantajează deloc locuitorii, de la stadiul la care se află acest oraș, lucrurile nu s-au mișcat deloc în ultimii ani, pot spune că nu a existat voință din partea autorităților locale. Străzile de aici lasă de dorit, salubritatea lasă de dorit, iluminatul lasă de dorit, starea clădirilor administrației publice din Vînju Mare lasă de dorit, inclusiv sediul Primăriei, care se află într-o stare jalnică. Am hotărât să candidez pentru că la Vânju Mare este nevoie de o schimbare în bine, cred că sunt omul care poate face această schimbare, candidez pentru că vreau să îmi pun experiența acumulată în timp, în slujba oamenilor din Vînju Mare și vrea ca, împreună cu ei, să transform orașul și să îl aduc acolo unde merită. Vînju Mare merită să aibă o altă soartă decât aceea pe care o are în prezent.

Reporter: Este un oraș cu istorie, cu tradiție, de aici a plecat reputatul doctor Victor Gomoiu, cel al cărui nume este purtat de un spital prestigios din București. Cu toate acestea, nimic din ce avea frumos și puternic Vînju Mare, nu mai este la fel. Cum a ajuns în asemenea hal orașul, care arată ca o comună prăfuită?

Adrian Moldoveanu: Explicația este una singură: lipsa de implicare a autorităților locale! La Vînju Mare există casa memorială a doctorului Victor Gomoiu, care a ajuns într-o stare de degradare accentuată, fără ca nimeni să se ocupe de renovarea ei. Liceul din Vînju Mare, care poartă numele lui Victor Gomoiu, este un liceu pentru care sunt necesare îmbunătățiri. S-au făcut, ce-i drept, ceva îmbunătățiri în anii trecuți, dar insuficiente. Eu mă număr printre foștii elevi ai acestui liceu. Numărul absolvenților acestui liceu este, din păcate, tot mai mic. Cauzele se regăsesc în ineficiența autorităților locale de a se implica în viața acestui liceu de prestigiu, pentru că pârghiile necesare există.

Reporter: Haideți să discutăm un pic despre programul dumneavoastră. Vorbiți aici despre o administrație deschisă, transparentă și eficientă. Este transparența cheia dezvoltării unei comunități?

Adrian Moldoveanu: În primul rând sunt singurul candidat care, din considerație pentru oamenii de la Vînju Mare și pentru cei care își vor exprima votul pe 27 septembrie, am venit în prima zi de campanie și am publicat un program amplu de guvernare locală. Este un program structurat pe 10 puncte care dă soluții pentru principalele probleme cu care se confruntă comunitatea locală.

Reporter: Să înțeleg că ceilalți candidați nu le propun vînjenilor nimic?

Adrian Moldoveanu: Le propun vorbe, așa cum le-au propus în ultimii ani! Știu că a venit un partid partid politic, la o săptămână după noi, și a prezentat un program politic copiat în proporție de 80 la sută pe al nostru. Eu, din respect pentru cetățeni am venit cu acest program în prima zi de campanie, mi s-a părut că este normal ca oamenii să poată vota în deplină cunoștință de cauză și acest program reprezintă și un contract cu locuitorii din Vînju Mare. După ce voi fi ales primar, acest program se va transforma în obligație atât pentru mine, cât și pentru echipa mea de consilieri.

Reporter: Vorbiți în acest program despre infrastructură. Vorbind despre așa ceva, în prima fază îți vine să zâmbești. Aveți curajul să vorbiți totuși despre așa ceva. Cum veți aborda o situație destul de gravă?

Adrian Moldoveanu: Dacă stăm să aruncăm o privire asupra întregii rețele de drumuri din Vînju Mare și din Bucura, Orevița, Bălcescu și Traian, o să credem că ne aflăm în secolele XVIII – XIX. A început într-un ritm foarte lent asfaltarea în Vînju Mare anul trecut, dar cred că vine foarte târziu și probabil că s-a început în perspectiva unui an electoral. Starea drumurilor este evidentă, oamenii știu de când se confruntă cu această situație. În Mehedinți sunt localități care și-au rezolvat acestă problemă. Ceea ce vedem la Vînju Mare arată lipsa totală de implicare a administrației publice locale și a celor care au guvernat orașul, indiferent din ce partid au provenit sau cum s-au numit. Este vorba despre aceiași oameni care s-au mutat de la un partid la altul dar care nu au rezolvat probleme minimale pentru comunitate.

Reporter: În programul de guvernare locală aveți și un domeniu drag dumneavoastră, SPORTUL!

Adrian Moldoveanu: Pe vremuri aveam aici o echipă de fotbal foarte bună, dar și o pepinieră de talente. Mi-a plăcut și îmi place sportul, am avut posibilitatea ca în urmă cu câțiva ani să mă implic direct în sportul local, în menținerea echipei de fotbal. Cu un grup de prieteni, am susținut echipa și am reușit să mențin o perioadă această echipă. Este un moment greu acum pentru fotbalul din localitate și nu numai! Cred că Vînju Mare merită să aibă o echipă de fotbal, o bază sportivă, care ține nu numai de fotbal, ci și de alte sporturi de echipă sau sporturi individuale. Acolo unde vedem că tinerii se implică și vor să facă performanță, stă în obligația noastră ca administrație locală să îi sprijinim.

Reporter: Cheia succesului pentru o comunitate locală o reprezintă și prosperitatea locuitorilor, investițiile. Vorbiți despre investiții în agricultură dar și despre investiții în alte domenii. Se pot face investiții la Vînju Mare?

Adrian Moldoveanu: Se pot face multe, dar trebuie să existe și voință! Din păcate, această voință a lipsit la Vînju Mare. Orașul practic nici nu există din această perspectivă a investițiilor și a creării de locuri de muncă. Sunt hotărât și am și demarat discuții în acest sens ca în eventualitatea în care voi deveni primar, împreună cu echipa mea de consilieri, să facem tot ceea ce ține de noi să aducem investitori, să creăm proiecte de finanțare, să creăm locuri de muncă pentru oamenii de aici. Nu este normal ca un oraș să nu aibă în anul 2020, niciun investitor, niciun obiectiv de investiții. Avem oportunități majore, pe care trebuie să le exploatăm. Avem ferme viticole, putem dezvolta pomicultura, putem face multe, dar trebuie o administrație eficientă.

Reporter: Ajungem la administrație și vorbiți în programul dumneavoastră despre eficientizarea administrației prin reorganizarea serviciilor Primăriei. La ce vă referiți mai exact aici?

Adrian Moldoveanu: Eficiența unei administrații locale este dată și de modul în care este organizată. Toate administrațiile de până acum s-au dovedit ineficiente, asta și din cauza organizării deficitare. Această reorganizare nu presupune disponibilizări. Vrem doar să îndreptăm greșelile, nu este vorba de trimis oamenii acasă. Eventual îi trimitem la cursuri de perfecționare. Este nevoie de oameni puși acolo unde pot crea performanță. Despre asta este vorba și nu despre altceva, chiar dacă unii vor să scoată în evidență o urmare negativă a reorganizării, care de fapt nu există!

Reporter: Ați vorbit și despre siguranță și știm că hoții au băgat spaima în localnici. Cum veți face reorganizarea?

Adrian Moldoveanu: Poliția Locală este subdimensionată și lipsită de eficiență. Vreau să fac o analiză foarte atentă a acestei structuri de siguranță locală, pe care vreau să o pun în legătură și cu celelalte structuri de siguranță ale statului.

Reporter: Observ ceva interesant în programul dvs. Spuneți că tot acest program poate fi realizat în cazul coexistenței a mai multor condiții.

Adrian Moldoveanu: Eu rog oamenii să îmi acorde votul atât mie ca și primar, cât și echipei mele de consilieri din partea PMP pentru că la nivel local Consiliul Local este forul deliberativ. Toate marile proiecte propuse de mine nu pot fi promovate fără susținerea Consiliului Local. Bugetul local nu este atât de mare și de aceea trebuie căutate alte surse de finanțate, ce pot fi obținute cu sprijinul administrației județene și naționale. Important este să nu mai fim, ca până acum, la mâna intereselor de gașcă din Consiliu, iar consilierii trebuie să fie de partea primarului. E momentul când lucrurile trebuie să se schimbe, ofer o alternativă oamenilor, un element de noutate, mi-am format o echipă de profesioniști, noi în politică. Dorim să dăm un nou imbold dezvoltării orașului!

Citit 1972 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2020 20:35
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…