IDS SIGLA PRINT

Cum vor arăta Consiliul Județean Mehedinți și Consiliul Local Drobeta Turnu Severin?

Rezultatele alegerilor locale se știu acum cu exactitate și nu mai există niciun dubiu asupra componenței fiecărui consiliu local în parte sau a Consiliului Județean Mehedinți. Rămâne de văzut cum se vor face alianțele politice, pentru o cât mai bună guvernare locală în perioada 2020 – 2024. Vom analiza cele mai importante „parlamente” locale din județ, Consiliul Județean și Consiliul Local Severin.

Din patru în patru ani, cetățenii României sunt chemați la vot pentru a-și alege organele de conducere la nivel local, mai exact primarul, președintele Consiliului Județean, consilierii locali și consilierii județeni. Acest vot a fost acordat pe 27 septembrie 2020, iar în urma numărării voturilor și a distribuirii mandatelor, avem tabloul politic al viitoarei guvernări locale. În Consiliul Județean Mehedinți, PSD are președinte ales, în persoana lui Aladin Georgescu, precum și 15 dintre cei 30 de consilieri județeni, adică jumătate. Cum și președintele are drept de vot, înseamnă că PSD va dispune de majoritatea simplă de 16 voturi, minimul necesar pentru a-și alege vicepreședinții, dacă vor dori ca ambii să fie de la PSD. Doar că o astfel de majoritate la limită este una fragilă, iar orice mică trădare ar putea fi fatală.

PNL a cîștigat un număr de 11 consilieri județeni, destul de bine, chiar mai bine ca acum patru ani, dar insuficient pemtru a guverna.

PRO ROMÂNIA a câștigat 2 mandate de consilieri județeni, iar PMP a câștigat 2 mandate de consilieri județeni.

Puterea locală se va împărți, așadar, între partu forțe politice, dar PSD va trebui să acționeze cu înțelepciune și să facă o alianță cu unul dintre partidele mici din Consiliul Județean, chiar dacă asta înseamnă cedarea unei funcții de vicepreședinte. Cu 18 consilieri din 30, e mult mai bine decât cu 16. Ce va alege PSD, vom vedea, dar varianta optimă, prin care ar putea izola PRO ROMÂNIA ar fi alianța cu PMP, caz în care Ramona Cupă, un politician tânăr, ar putea deveni vicepreședinte al CJ Mehedinți.

Cum stau lucrurile la Consiliul Local Severin

În Consiliul Local Drobeta Turnu Severin sunt 23 de mandate de consilieri locali. Consiliul Local are doi viceprimari, care se aleg din rândul consilierilor, cu majoritatea simplă a voturilor, adică minim 12 voturi. În urma alegerilor locale, PSD a obținut 10 mandate, PNL a obținut 9 mandate, PRO ROMÂNIA a obținut 3 mandate, iar PMP a obținut un mandat.

În aceste condiții, niciuna din cele patru formațiuni politice care compun Consiliul Local municipal nu are majoritatea necesară funcționării, fiind nevoie de alianțe. Matematic vorbind, există două posibilități de alianțe politice: PSD + PRO ROMÂNIA = 13 consilieri sau PNL + PMP + PRO ROMÂNIA = 13 consilieri. Ambele variante ar putea fi insuficiente în cazul proiectelor care trec doar cu două treimi din voturi. Doar că ar mai fi o problemă: Constantin Gherghe. Acest cameleon politic vrea funcția de viceprimar, caz în care orice alianță cu PRO ROMÂNIA devine una toxică.

În aceste condiții, singura variantă optimă, de largă majoritate ar fi PSD + PNL + PMP = 20 de consilieri.

Citit 3763 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2020 14:25
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…