Roxana Bădâi, legumicultor, ne spune că: „Anul trecut, am ieșit cu roșiile pe piață, undeva în jurul datei de 15 iunie. Anul acesta, lucrurile stau diferit. Vom ieși la piață, după 1 iulie. A fost mai frig, am pus roșiile mai târziu, pentru că nu am mai primit sprijinul de la stat. Cu banii din subvenție, ne cumpăram lemne să încălzim solariile, însă acum, dacă nu ni s-au mai dat bani, am pus roșiile târziu. S-ar putea să crească și prețurile, pentru că mulți legumicultori au renunțat la a mai pune roșii. Dacă anul trecut, am primit sprijin, anul acesta, a trebuit să scoatem, practic, banii din propriul buzunar.”
Ion Bădâi, legumicultor din Cioroboreni, ne spune: „Roșiile de anul acesta vor ieși și mai târziu și mai puține. Mulți au renunțat la a mai planta roșii, pentru că actualul ministru al Agriculturii nu ne-a mai dat nici un ban, pentru tomate. Banii pentru investiția propriu-zisă am luat din recolta de anul trecut. Sperăm să nu avem probleme cu tuta, cum am avut și anul trecut. În felul acesta, producția ar fi compromisă.”
Dacă anul trecut, legumicultorii plantau roșiile la începutul lunii februarie, anul acesta, au fost plantate cu o întârziere de trei săptămâni. Prin urmare, roşiile românești timpurii vor fi puține și scumpe în acest an.
Roșiile au devenit, anul acesta, o afacere neprofitabilă pentru mulți legumicultori.
George Toportoșa, legumicultor, ne povestește că: „Anul trecut, am ieșit cu roșiile pe 15 mai, însă anul acesta, mult mai târziu, vom duce legumele la piață: în perioada 1 – 10 iunie. S-au tăiat toate subvențiile pentru tomate, iar costurile sunt foarte mari. Dacă am fi pus roșiile mai devreme, costurile ar fi fost mult mai ridicate. Mulți legumicultori din zonă au renunțat să mai pună roșii, tocmai din lipsa acestei subvenții.”
Este posibil să aibă de suferit nu doar cantitatea, ci și calitatea roșiilor ce vor ajunge pe piață.