După consumarea scrutinului local de anul trecut, dar mai cu seamă după alegerea reprezentanților în conducerea administrației publice județene și locale, care a avut loc în luna ianuarie a anului 2021, se poate vorbi de o clarificare a scenei politice locale. În același timp, această clarificare este în măsură să configureze perspectivele politice ale partidelor pentru următorii 3 ani, respectiv până la alegerile locale din anul 2024.
Evident, în această clarificare a contat atât perioada electorală, în care partidele și-au pus mari speranțe la alegerile locale, dar și perioada postelectorală, în care partidele au mizat pe obținerea de reprezentanți aleși indirect în structurile administrației publice, respectiv vicepreședinți ai Consiliului Județean Mehedinți și viceprimari.
După alegerea acestor reprezentanți, s-a cristalizat o realitate politică evidentă la nivelul județului.
PSD Mehedinți a obținut cel mai mult din această perioadă postelectorală, respectiv un vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți, prin Ionică Negru, și un viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, prin Cristi Mură. Era maximum ce putea obține PSD Mehedinți, pentru că practic viceprimarul Cristi Mură a fost obținut “in extremis”, întrucât alta se prefigura a fi alianța și majoritatea în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin. Însă liderii politici locali ai acestui partid au avut abilitatea de a negocia inteligent astfel încât să-și adjudece o funcție de viceprimar, pe lângă cea de primar obținută în mod direct, prin votul severinenilor, la alegerile locale de anul trecut.
PNL Mehedinți a obținut doar un post de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta revenindu-i fostului viceprimar Daniel Cîrjan. Cu alte cuvinte, Daniel Cîrjan își continuă activitatea în executivul Primăriei severinene pentru încă un mandat. La CJ Mehedinți, acolo unde PSD Mehedinți obținuse majoritatea simplă, liberalii nu aveau la ce să emită pretenții.
Cea mai mare surpriză postelectorală a furnizat-o PMP Mehedinți. Deși a obținut doar 2 consilieri județeni, PMP Mehedinți a reușit să câștige o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți, poziție ocupată de Ramona Cupă, liderul organizației județene. Obținerea funcției de vicepreședinte al Consiliului Județean oferă, în mod sigur, PMP Mehedinți perspective pentru consolidare și afirmare politică în județ în perioada următoare, dar mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri locale. Din acest punct de vedere, după obținerea acestei funcții, PMP Mehedinți devine nu doar cea de-a treia forță politică a județului, dar și un actor politic important pe scena politică locală, fapt care va avea consecințe benefice asupra evoluției acestei formațiuni politice.
Cel mai mare eșec politic electoral și postelectoral a fost înregistrat de Pro România Mehedinți. Chiar dacă a obținut 2 consilieri județeni și 3 municipali severineni, Pro România Mehedinți nu a obținut nici o funcție publică de conducere în administrația publică. Cele mai mari șanse au fost pentru funcția de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, pentru care Constantin Gherghe a candidat și unde părea că poate fi ales. În cele din urmă a pierdut lamentabil funcția de viceprimar, așa cum a pierdut și bătălia pentru funcția de primar. În aceste condiții, este cât se poate de limpede că Pro România Mehedinți nu va mai conta pe scena politică locală, iar perspectiva acestui partid este una incertă.