CARE AR PUTEA FI VIITORII PARLAMENTARI DE MEHEDINȚI

Bătălia aprigă pentru locurile eligibile de parlamentari în legislatura 2016 – 2020 a început de multă vreme la Mehedinți, iar listele de candidați încep să se contureze.

Intuitiv, se știa de ceva vreme care ar putea personajele ce vor cere votul mehedințenilor pentru a-i reprezenta în viitorul Legislativ, numai că lista a fost o continuă zonă de nisipuri mișcătoare până acum. În plin sezon estival, însă, politicienii nu dorm și nici nu se relaxează ci fac calcule peste calcule, astfel încât listele de candidați încep să se contureze. Pe surse, am aflat care ar fi posibilii candidați pentru fotoliile de senatori și deputați, la alegerile parlamentare din luna decembrie a acestui an fierbinte din punct de vedere electoral. Nu avem certitudinea că toate aceste nume rămân bătute în cuie, dar primele locuri pe liste par deja stabilite și adjudecate.

La alegerile parlamentare din acest an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi pentru senatori de 168.000 de locuitori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari la 466. Viitorul Parlament va avea 326 de deputați (dintre care 18 deputaţi ai minorităţilor naționale), şi 134 de senatori. De asemenea, Legislativul va avea, la fel ca și până acum, 4 deputați și 2 senatori care vor reprezenta Diaspora.

Deci este foarte clar faptul că județul Mehedinți va reveni la forma tradițională de 6 parlamentari, 2 senatori și 4 deputați, după ce în această legistatură norma de parlamentari ajunsese la 3 senatori și 5 deputați, iar revenirea la votul pe liste și la norma restrânsă va face bătălia din Mehedinți una cu mult mai aprigă.

Deocamdată, judecând după rezultatul consemnat la alegerile locale, PSD este favorit în cursa pentru parlamentare și acest partid, care numără 60 in cei 66 de primari din întreg județul, ar putea lua 2 senatori și 2 deputați fără prea mari probleme. Totuși, PSD ia în calcul chiar 3 locuri eligibile de deputați, ceea ce face ca și locul 3 pe lista de deputați să fie unul râvnit, măcar în perspectiva redistribuirii.

PNL speră și el la cel puțin un senator și un deputat, deși nu este exclus ca PSD, aliat cu ALDE, să se bată pentru ambele locuri de senatori.

Un alt partid care poate câștiga un fotoliu de deputat este PMP, formațiune care, după fuziunea cu UNPR, va ieși la luptă cu un personaj de calibru, fostul primar al Severinului, Constantin Gherghe.

Cine vrea și cine poate

Ultimele informații care circulă pe diverse surse, unele demne de toată încrederea, arată următoarea configurație a locurilor eligibile:

Lista PSD pentru SENAT va fi deschisă de actualul senator Șerban Nicolae, urmat, pe locul al doilea, de Liviu Mazilu, ambele locuri posibil eligibile;

Lista PSD pentru CAMERA DEPUTAȚILOR va fi deschisă de Doru Dumitrescu, urmat, pe locul al doilea, de un reprezentant al primarilor PSD din județ, iar acesta ar putea fi primarul comunei Șimian - Constantin Trușcă sau primarul comunei Vînjuleț – Costache Nistor. Aici trebuie spus că primarii PSD din Mehedinți, foarte mulți și foarte puternici, au pus condiții conducerii județene pentru a fi reprezentați cu un loc eligibil pe lista candidaților pentru Camera Inferioară a Parlamentului și cum fără sprijinul lor nu se poate, pretențiile lor vor fi acceptate. Locul al treilea pe lista de candidați la postul de deputat, loc semieligibil, ar putea fi ocupat de o doamnă. Interesant este faptul că sursele noastre arată că fiul omului de afaceri orșovean Constantin Popescu, de la FLORICOLA SA, Valentin Popescu, nu este preferat de PSD și ar putea să nu fie pe nicio listă. Pentru un loc pe această listă se bate, însă, Virgil Alexe.

Lista PNL pentru SENAT va fi deschisă, desigur, de actualul senator Marius Bălu. Celelalte locuri de pe listă, nefiind eligibile, nu ne mai obosim să le amintim.

Lista PNL pentru CAMERA DEPUTAȚILOR va fi deschisă de președintele liberalilor mehedințeni, Virgil Daniel Popescu, căruia îi urmează, pe locul 2, Dan Constantin Săceanu. Liberalii nu pot spera la mai mult de un post de deputat, în condițiile în care ei nu așteaptă vreo minune.

Lista PMP pentru SENAT va fi deschisă, după toate probabilitățile, de Gabriela Dobrotă, celelalte locuri fiind neeligibile.

Lista PMP pentru CAMERA DEPUTAȚILOR va fi deschisă de Constantin Gherghe, fostul primar al Severinului, care încă mai deține o cotă de popularitate suficient de mare pentru a aduna voturile necesare unui fotoliu de deputat. Dacă anunțata fuziune dintre noul PMP și PND va reuși, locul 2 pe lista de candidați pentru Camera Deputaților, din partea PMP Mehedinți, ar putea fi ocupat de Adrian Cican, actualul președinte al PND Mehedinți, în aceste condiții bătălia devenind și mai interesantă.

Recapitulând, PSD va avea sigur un senator, în persoana lui Șerban Nicolae și cu șanse mari și pe al doilea, în persoana lui Liviu Mazilu; PNL se va bate, dar cu șanse minime, pentru un post de senator, pentru Marius Bălu.

La Camera Deputaților, PSD ar putea trimite sigur doi deputați, adică pe Doru Dumitrescu și pe cel care va fi reprezentantul primarilor, posibil Constantin Trușcă.

PNL va avea sigur doar un post de deputat pentru Virgil Daniel Popescu, iar PMP va avea un post de deputat pentru Constantin Gherghe.

Citit 8478 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 19:20
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…