Congresul Partidului Mișcarea Populară a ales noua echipă de conducere, pe baza unei moțiuni, sugestiv intitulată „ROMÂNIA RESPECTATĂ”. Este, de fapt, un proiect de țară complex, în fruntea căruia popularii români l-au angajat pe cel mai titrat diplomat român, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. Pentru echipa lui Diaconescu au votat 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online. Fostul deputat mehedințean Ion Cupă a fost ales în echipa celor 8 vicepreședinți regionali, coordonatori ai județelor grupate pe regiuni de dezvoltare, și va coordona Regiunea Sud-Vest (județele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea și Mehedinți).
„Partidul Mişcarea Populară propune ca acest proiect să devină PROIECTUL NOSTRU, al tuturor celor care credem că se poate, că ROMÂNIA merită o soartă mai bună în următorii ani și nu doar alte generații de sacrificiu într-o continuă tranziție. Identitate națională puternic asociată unei identități europene asumate. Merităm să trăim mai bine, să fim respectați ca oameni și ca țară și putem face asta împreună. Cuvântul-cheie în MOŢIUNEA PMP este “RESPECT”, pentru că în ultimii ani am uitat să ne respectăm, să cerem să fim respectați și să ne facem respectați. Reînvățând să ne respectăm și să respectăm, vom crea fundamentul necesar pentru a trăi mai bine, mai fericiți, într-o țară mândră și influentă, în regiune, în Uniunea Europeană, în NATO și în lumea întreagă. Respectul pentru țară înseamnă a acționa în interesul ei oriunde în lume. Înseamnă respectul pentru tradiții, dar și interesul și eforturile pentru modernizarea statului”, se arată, printre altele, în textul moțiunii.
De asemenea, semnatarii moțiunii vin și cu soluții concrete: „Vom stimula simetria în relația cu cetățeanul: cetățeanul trebuie să fie servit de instituții la standarde de calitate apropiate de cele din sectorul privat, cu celeritate și seriozitate. Aceasta presupune scăderea birocrației pentru reducerea cheltuielilor discreționare și implementarea unui sistem profesionist și competitiv de e-government; Combaterea corupției; Promovarea criteriului competenței; Susținerea direcției pro Vest; Cultivarea și promovarea valorilor și tradițiilor naționale, în deplin respect față de valorile tuturor minorităților; Modernizarea României”.
În DOMENIUL ECONOMIC, PMP consideră că „România are nevoie de o strategie economică şi financiară coerentă, ambiţioasă, orientată spre creştere economică pe termen lung”. În acest sens, partidul propune un set de politici publice, bazate pe principii și politici de dreapta. Printre acestea, amintim: Reducerea la minimum a rolului și a implicării statului în economie și definirea foarte limpede a atribuțiilor instituțiilor de stat și a limitelor acestor atribuții; Atribuțiile fundamentale ale statului, pe care acesta poate și trebuie să le îndeplinească cu competență și în condiții de eficiență, inclusiv financiară, sunt politica externă, justiția, apărarea, ordinea publică și siguranța națională; Reducerea poverii fiscale pentru cetățeni și companii, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere administrativ birocratic; Un buget echilibrat mai degrabă prin reducerea și optimizarea cheltuielilor decât prin majorarea taxelor; Absorbţia de fonduri europene rămâne o sursă însemnată a creșterii economice sustenabile; Reducerea la minimum implicarea statului în economie; Stimularea IMM-urilor, cu atenţie sporită acordată tinerilor, pentru a diminua emigrarea pentru un loc de muncă; O mai bună tranziţie a tinerilor noștri de la şcoală spre o profesie; Legea bugetului trebuie să definească în mod specific ce e prioritar în investiţii, pentru a evita abuzul şi risipa;
Cristian Diaconescu, un lider cu vocație europeană
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și consilier prezidențial, un colaborator apropiat al democraților americani, propune un mandat în fruntea PMP, care să ducă partidul către succes. Despre Cristian Diaconescu aproape că nu mai este nevoie de de o descriere a personalității sale complexe, pentru că românii îl cunosc foarte bine.
„Prin această moţiune, pe scurt, vă rog să daţi acestui partid solidaritate înţelepciune şi coerenţă la nivel local şi central şi îndrăznesc s mă oblig în faţa dumneavoastră, şi să vă promit, că eu am să-i dau un viitor”, le-a spus Cristian Diaconescu celor prezenţi fizic sau online.
Diaconescu a vorbit despre principiile care trebuie avute în vedere de partid, principii precum identitatea naţională, proprietatea privată, minimalizarea intervenţiei statului în economie, solidaritatea, dialogul cu societatea civilă, educaţia, respectarea angajamentelor asumate de România pe plan internaţional şi o politică „în beneficiul românilor şi a României reîntregite”.
Cristian Diaconescu a vorbit şi despre alegerile din decembrie 2020, în urma cărora partidul nu a mai reuşit să treacă pragul electoral. „Am discutat şi ne-a preocupat acest lucru, modul în care s-au numărat voturile la alegerile pentru Parlament. Vreau să vă spun, dincolo de toate aspectele locale, din comunităţi, faptul că la alegerile parlamentare s-au numărat 95 (la sută – n.r.) de voturi în 24 de ore şi 5% din voturi în următoarea săptămână. S-au redistribuit 15% din voturi, deci 15% din parlamentarii aflai acum în Parlamentul României îi reprezintă pe cei care nu i-au votat. Dacă pe democraţie şi funcţionarea statului de drept aceasta nu e o problemă, atunci cu toţii avem o problemă”, a afirmat Diaconescu, în acest context.
Noua conducere a Partidului Mișcarea Populară
Președinte: Cristian Diaconescu
Secretar general: Cornel Cătălin Bulf
Secretar general adjunct (2 funcții): Romulus Lucian Iaru, Adrian Pițigoi
Vicepreședinte regional (8 funcții): Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) - Ion Cupă; Sud (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) - Cătălina Bozianu; Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) - Ionuț Popovici; București-Ilfov - Sebastian Moise; Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) - Petru Movilă; Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) - Cătălin Cristache; Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) - Clement Negruț; Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj) - Adrian Todoran.
Vicepreședinte (21 de funcții): Mihail Neamțu, Marian Andronache, Adrian Mocanu; Claudiu Palaz; Adrian Mihăiță Todoran; Anișoara Stănculescu; Ion Melinte; Lucian Morar; Dorel Constantin Onaca; Ion Ariton (Departament pentru politică și fonduri europene); Gheorghe Ialomițianu (Departament pentru buget, finanțe, bănci); Adrian Rădulescu (Departament pentru agricultură, sivilcultură, industrie alimentară și servicii specifice); Florian Bichir (Departament pentru culte si minoritati nationale); Cristian Petrescu (Departament pentru dezv. regionala si adm. Publica); Lucia Varga (Departament pentru mediu, ape si echilibru ecologic); Virgil Păunescu (Departament pentru sanatate); Viorel Botea (Departament pentru invatamant, stiinta, cercetare, tineret si sport); Cătălin Avramescu (Departament pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa); Valerian Vreme (Departament pentru comunicatii si tehnologia informatiei și digitalizare); Mihaela Natea (Departament pentru politica externa, afaceri europene si integrare euroatlantica); Rizia Tudorache (Departament pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala);
Secretar executiv (11 funcții): Florin Remețan; Nicolae Davițoiu; Cristian Lungu; Viorel Arion; Bogdan Gavrilescu; Iulian Vladu; Dorin Bădulescu; Andrei Ionescu; Adrian Florescu; Alina Ion; Ștefan Florescu.
Trezorier: Răzvan Nicolae Sebe
Moţiunea propusă de Cristian Diaconescu și echipa sa, „România respectată”, a fost votată de către 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formaţiunii la Sinaia.