IDS SIGLA PRINT

DEJECȚII DEVERSATE ÎN CURTEA GRĂDINIȚEI DIN SALCIA

Situație revoltătoare într-o comună mehedințeană! În Salcia, dejecțiile sunt deversate pe ulițele din sat și chiar în curtea grădiniței. Mai grav este faptul că acest lucru trenează de ani de zile, după cum povestesc sătenii.

„Aici este și centrul de zi pentru copii și refulează canalizarea. Eu nu am văzut așa ceva. Canalizarea este făcută degeba, pentru că nu funcționează. Nu este posibil așa ceva: să intre mizeria peste noi în case. Dau drumul la mizerii în curtea grădinției. Este un focar de infecție. Așa ceva nu se poate. Eu am văzut situația asta de atâtea ori”, spune o mamă.

„E un miros de nesuportat. Asta este situația! Ce să facem? Sistemul de canalizare nu a funcționat niciodată. Nu e de vină doar unul. Toți sunt de vină.”, spune un alt localnic.

Cand vine vorba despre cauzele acestei situații, explicații sunt multe. Însă dincolo de declarațiile oficialilor, un lucru este cert: s-au rispit 2 milioane de euro din bani europeni, iar proiectul a fost prost întocmit.

„Proiectul este întocmit de mine pe mandatul 2004-2008. Cu toate greutățile, am întocmit un proiect bun la nivel comună. Când să îl aplic, am plecat din primărie și l-am lăsat pe actualul primar cu cozonacul în brațe și vedeți și dumneavoastră ce a făcut. L-a întocmit cu o firmă pe care o cunoaște și a făcut o lucrare de proastă calitate. Problema asta este de 4 - 5 ani de zile, nu a apărut așa, peste noapte”, povestește NICOLAE ILIESCU, fost primar al comunei Salcia.

„Nu refulează doar aici, peste tot refulează. În satul nostru, în câțiva ani, vom muri de miros și microbi. Nu este posibil ca dejecțiile să fie aruncate chiar în curtea creșei. Practic, canalizarea nu funcționează. Toată mizeria iese în afară. Stația de epurare nu este funcțională”, ne spune Marcel Sava, localnic al comunei.

„Când s-a executat lucrarea de aducuțiune, am avut câteva obiecții, dar nimeni nu m-a luat în seamă. Greșeala este la sistemul de canalizare. Nu funcționează pompele. Acestea au fost puse de oameni din comună, nu au fost angajați specialiști pentru aducțiunea sistemului de canal. În loc ca dejecțiile să ajungă la stația de epurare, acestea ajung în curtea grădiniței. Satul nu este tot racordat la canalizare”, ne povestește Adel Sava, fost viceprimar al comunei.

„Oamenii aruncă dejecții pe țevi. Aruncă pufoiace, este făcut cu rea intenție. Noi, când am făcut stația de epuarare și sistemul de canalizare, noi am fost verificați, pentru că este un proiect pe fonduri europene. Pompele astea au 11 ani de când funcționează. Într-adevăr: am aruncat, în comună, niște apă uzată, pentru a putea să refacem restul sistemului de canalizare. Dar ce se întâmpla dacă era o ploaie torențială, la fel se întâmpla. 400 de familii din 1.200 sunt racordate la sistemul de apă-canal”, declară actualul primar al comunei Salcia, GELU PANTELIMON.

Garda de Mediu va aplica sancțiuni în această situație. Stația de epurare a fost făcută, însă este nefuncțională.

„În urma unei sesizări, ne-am deplasat la fața locului, în comuna Salcia, pentru a vedea dacă se confirmă această reclamație. Urmează, după ce termină constatarea pe teren, să luăm măsurile impuse de legislația în vigoare. Primăria riscă amendă. La prima vedere, am constatat că nu funcționează stația de epurare”, declară MIRELA FLOROIU, comisar al Gărzii de Mediu Mehedinți.

Deși situația trenează de ani de zile, autoritățile spun că vor lua măsuri de acum înainte. Problema este legată de resursele financiare limitate. O singură stație de pompare costă în jur de 4.000 euro, iar autoritățile spun că nu dispun de aceste sume.

Incredibil, dar adevărat! Canalizarea comunei Salcia este deversată chiar în curtea creșei și și grădiniței din localitate. Un localnic a filmat momentul și l-a imortalizat pe contul său de socializare.

În loc să fie colectate dejecțiile și direcționate către o stație de epurare, acestea sunt deversat, pe ascuns, în curtea unde se află o creșă și o grădiniță pentru cei mai mici locuitori ai comunei Salcia.

Citit 1642 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2020 00:27
Adriana Draghici

"Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie... Ziarul e o stare sufletească." - Tudor Arghezi

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…