IDS SIGLA PRINT

Dansul cameleonului

Niște personaje sinistre pretind, doar ele știu de ce, că vor aduce un suflu nou în politică, deși ei vin din negura tranziției jalnice către o Românie cu politică europeană. Fără a lua în considerare, nici măcar o clipă, că populismele de această joasă speță nu prea mai prind printre români, oamenii cer atenție și se erijează în deținătorii soluțiilor miraculoase de progres. În tot regnul animal, din care și specia umană face parte, doar cameleonul este capabil să se schimbe după cum are interes. Dar spiritul acestuia pare să se fi transmis și la om, la omul politic, în special.

Alegerile locale sunt tot mai aproape, chiar așa întârziate cum vor fi ele anul acesta, iar mirosul ciolanului pare să le ia mințile unora dintre politicienii care cred că dacă mint de îngheață apele, acestea chiar vor îngheța. De trei decenii ne luptăm în zadar cu o clasă politică anacronică, prăfuită și îndărătnică. Ne luptăm cu obiceiurile toxice ale unor politicieni care parcă ne hipnotizează în campania electorală și ne fură votul, pentru ca mai apoi să ne arunce câteva firimituri menite a ne convinge că și-au respectat promisiunile. O mare parte a acestui popor mândru și viteaz zace într-o adormire de neînțeles, judecând, la momentul votului, după principiul „Ei, dacă nu-i votăm, tot ei câștigă!” sau, și mai rău, după un alt principiu: „Ei, a furat, dar a făcut și pentru noi, ne-a dat și nouă!”.

Oamnei buni, primarul și, în general, aleșii locali nu sunt aleși pentru a ne buzunări în temeiul bunei credințe, după care să ne asfalteze niște străzi, să ne pună trandafiri prin parcuri și să deseneze bănci prin oraș. Sunt aleși pentru a fi în serviciul nostru, pentru a defini noțiunea de democrație (puterea poporului, exercitată prin reprezentanți). Dacă primarul a făcut ceva în urbea lui sau în comuna lui, nu înseamnă că musai trebuie să îl sanctificăm și nici să îi ridicăm vreo statuie. Și-a făcut doar datoria! Dacă un primar care a dispărut brusc din administrație și de la butoane, vrea să revină în fruntea comunității, nu o face pentru că în timpul în care a lipsit s-a zvârcolit în somn de grija poporului, ci pentru că are un interes propriu.

Dar asta deja știm cu toții! Ne deranjează, cel puțin pe mine, faptul că nu se mulțumesc să ceară din nou votul cu respect, cu bun-simț și cu plecăciune, ci vin în forță, cu aroganță și cu o aura falsă de bună-credință. Ne spun că vor aduce „un suflu nou în politică”, că ăia pe care i-au lăsat la butoane nu prea au fost așa de pricepuți, că întreaga comunitate e într-un pericol major și că doar ei o pot salva. Iar oamenii, o parte dintre ei, se uită în urmă, își amintesc ceva din realizările normale, firești, ale fostului ales, după care ochii li se umplu de lacrimi și de nostalgie și promit că îl vor pe cameleonul parșiv înapoi la conducere.

Nu alunecați în plasa unor indivizi care vă spun minciuni, precum cea cu „suflul nou în politică”, dar nici în plasa celor care vă spun că toți cei dinaintea lui au fost niște nemernici, iar el este unicul dumneavoastră salvator. Acești oameni politici versați vă invită să intrași în DANSUL MÂRȘAV AL CAMELEONULUI. Acest tip de dans aduce poate cu celebrul cântec al sirenelor, care l-a amețit așa de rău pe Ulise, încât bietul de el a uitat că plecase spre iubita lui Penelopa. Dansul cameleonului politic este creat de acesta tocmai pentru a vă ameți bunul simț și capacitatea de evaluare. Dacă veți intra în acest dans, vă veți trezi păcăliți și frustrați, dar numai după ce va fi prea târziu.

Puneți întrebări cameleonului, cereți-i argumente, dar mai ales, oameni buni, întrebați-l ce avere are și cum și-a dobândit-o. Nu vă luați doar după spoiala pe care v-o arată, după poleiala pe care vrea să o vedeți, luați-vă, în primul rând după caracterul lui!

Ce caracter poate avea un pretendent la fotoliul de primar al unei urbe, dacă el se ascunde de oameni, dacă face declarații doar acelor instituții de presă care nu îi pun întrebări incomode, dacă a investit milioane de euro, într-un timp suspect de scurt și, cel mai grav, dacă i-a investit în alte zone ale țării și nu în urbea de grija căreia nu mai poate și pe care o vrea înfloritoare. Întrebați-l de ce a fugit prin demisie din funcția de primar, de ce a stat ascuns și, mai ales, de ce se crede că poate aduce un suflu nou în politică.

Nu intrați în capcana hipnotică a dansului cameleonului și căutați adevăratul suflu nou în politică. Dacă un membru al familiei fuge de acasă mâncând pământul, după patru ani când vrea să se întoarcă, îl mai primește cineva? Poate da, dar reprimirea s-ar putea să coste scump!

Și, dragi concetățeni, e foarte important: Uitați-vă la echipa de care se înconjoară! Dacă din ea vor face parte personaje dubioase, anacronice, gândiți-vă de două ori!

Citit 1469 ori
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…