Balamucul orgoliilor de la Orșova

Municipiul Orșova rămâne, ca într-un nesfârșit și dureros blestem, captiv într-un adevărat balamuc al orgoliilor. De această dată, orgoliile distructive roiesc în jurul celei mai titrate și prestigioase instituții locale, Spitalul Municipal. Deși instituția medicală se dezvoltă armonios și atrage ca un magnet milioane de euro din proiecte europene, Consiliul Local, în subordinea căreia de află, din păcate, îi poartă sâmbetele și o bombardează cu tot soiul de comisii de anchetă.

La Spitalul Municipal din Orșova managementul este unul performant, investițiile sunt impresionante, iar datoriile nu mai există. La prima vedere această imagine pare una ireală, idilică, de necrezut, deși nimeni nu mai pune la îndoială astăzi evoluția acestui spital. Pacienții mai noi sau mai vechi care trec pe aici pleacă impresionați și satisfăcuți de serviciile medicale, medicii tineri vin cu plăcere aici, iar proiectele europene depuse de conducerea spitalului sunt aprobate pe bandă rulantă. Cu toate acestea, tocmai cei care ar trebui să sprijine consecvent și cu bună-credință acest Spital, îl atacă deliberat și îl supun, în mod bizar, la atacuri motivate doar de orgolii nemăsurate.

În mod normal, în orice țară civilizată din Europa, în care democrația funcționează corect, administrația publică locală lucrează doar în interesul comunității și își respectă mandatul dat de cetățeni prin vot direct. Consiliul Local, cel mai important for legislativ al unei unități administrativ teritoriale, ar trebui să pună umărul la dezvoltarea comunității și nu la învrăjbirea ei. Din păcate, la Orșova, un adevărat campionat al orgoliilor a dus la un război deschis între consilierii locali și managerul Spitalului Municipal, care este pus la zid și, de cele mai multe ori, hărțuit doar pentru că își face treaba. Evident că, atunci când îți faci treaba în funcția pe care ai fost numit, rezultatele nu se lasă așteptate, iar notorietatea unui astfel de manager crește. Un bun management, combinat cu o bună comunicare publică și o mediatizare constantă duc la formarea unei imagini publice excelente pentru un manager. Ei, tocmai aceasta pare a fi vina pe care consilierii locali din Orșova i-au găsit-o lui Adrian Cican: devine prea popular, face prea multe lucruri bune și iese prea mult din tiparul obscurității și al ignoranței în care municipiul Orșova este captiv de peste trei decenii. Și pentru că, în general, în România, faptele bune trebuiesc pedepsite, iar oamenii cu viziune trebuiesc exterminați și batjocoriți, Adrian Cican și-a atras oprobiul unor consilieri peste măsură de orgolioși și nedispuși la nașterea unui nou factor de popularitate. Și cum același manager Adrian Cican este apreciat de comunitatea locală pentru tot ceea ce face la Spitalul Municipal din Orșova și nu și-a ascuns niciodată intenția ca într-o bună zi să candideze la funcția de primar, politicienii mărunți ajunși în Consiliul Local au început să vadă în el un potențial pericol. Drept pentru care fac tot ceea ce le stă în putință ca să îl discrediteze și să îl blocheze.

Ultima ispravă a consilierilor locali este desemnarea unei comisii de „analiză și verificare” a activității spitalului. Comisia desemnată de Consiliul Local a purces, timp de câteva zile, la obiective care, de fapt și de drept, nu au nicio legătură cu competențele unui consiliu local. Mai exact, un consiliu local nu poate verifica activitatea unei instituții medicale și nici legalitatea executării unor construcții, mai exact regimul juridic al autorizațiilor care ține doar de competența unei instituții numite Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dar lipsa de competență nu i-a împiedicat pe consilieri să efectueze controale, chiar dacă, la fața locului s-au uitat la cele controlate, ca mâța în calendar, așa cum spune o înțeleaptă vorbă românească.

Doar că între timp, ce să vezi, instituțiile abilitate să controleze activitatea din Spitalul Municipal, reclamată de consilierii orgolioși, a certificat prin documente trimise forului legislativ că distinșii aleși locali și-au băgat nasul taman unde nu le fierbea oala. Cea mai grea palmă data Consiliului Local a venit din partea Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Orșova care fusese sesizat de către consilieri că, vezi Doamne, Adrian Cican construise ilegal în curtea spitalului cabinete medicale, locuințe pentru tinerii medici sau un compartiment de primiri urgențe.

În răspunsul dat Consiliului Local, Oficiul de Cadastru le explică consilierilor că nu era treaba lor să avizeze cereri de înscriere în cartea funciară și că, mai mult, Consiliul Local este o instituție politică, iar factorii politici pot fi generatori de corupție. Redau exact pasajul MONUMENTAL din finalul adresei transmise de Oficiul de Cadastru către Consiliul Local Orșova: „Iar Consiliul Local Orșova, care este o instituție politică, este necesar ca demersurile pe care le face să fie efectuate cu aplicarea și respectarea legii, deoarece factorii politici pot fi cauze generatoare de corupție”.

NIMIC MAI ADEVĂRAT, NIMIC MAI SINCER ȘI MAI CORECT!

Citit 1245 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iulie 2021 18:38
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…