Drumeț în calea lupilor

Din păcate, coborând din chiar negura istoriei, trăim în țărișoara noastră o dramă absolută. Aceea a oamenilor capabili să dezvolte și să construiască, blocați de cei care ar trebui, legal, moral și instituțional, să îi sprijine! Cum se ridică un om cu viziune și idei bune, cu potențial, imediat i se dă una în cap, fără milă! O fi din invidie, din teamă sau chiar din prostie? Greu de spus! Cert e faptul că, în cazul pe care azi îl voi analiza, un om construiește un spital, iar o gloată de administratori locali se chinuie să îl demoleze.

Titlul editorialului a fost împrumutat de la celebrul film despre moartea marelui nostru istoric Nicolae Iorga, ucis mișelește de legionari, la marginea unei păduri. Într-un fel sau altul, poveștile se potrivesc, iar lupii sunt la fel de agresivi. Chiar dacă cei de azi nu mai trag cu mitralierele într-un geniu, fac tot posibilul de a-i ucide priceperea, viziunea și eforturile pe care le face în beneficiul sănătății.

Ca să nu mai lungesc comparațiile și poveștile, vă spun direct că este vorba despre managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican. Povestea chinurilor prin care trece, la cârma acestui spital modernizat și performant, tocmai pentru că l-a modernizat și l-a făcut performant, o știm cu toții. Știm, de asemenea, cu toții, și faptul că la Orșova tot ceea ce ar trebui să fie normal, este bizar. E ca într-un nesfârșit blestem, un blestem abătut pe umerii bieților orșoveni, care nu au parte, de 30 de ani încoace, de oameni capabili săi îi guverneze. Veți spune că așa le trebuie, pentru că ei sunt cei care îi aleg pe incompetenți, din patru în patru ani. Doar că nu e chiar așa! Acești absenți și incompetenți, plini de orgolii criminale și de infatuare, sunt aleși tocmai pentru că blestemul face ca la Orșova să nu ai de unde alege nimic bun. Mai exact, orșovenii aleg mereu răul cel mai mic, așa cum îl percep ei.

Revenind la drumețul din calea lupilor, neavând nicio altă cauză mai bună pentru care să lupte, toată floarea ofilită a administrației publice locale din Orșova (primar, consilieri, funcționari publici) s-au năpustit asupra managerului Adrian Cican. Vor să îl pedepsească pentru că face treabă și pentru că are inițiativă. În loc să profite mediatic și la nivel de imagine, de faptul că Spitalul Municipal se dezvoltă, în nebunia lor distructivă oamenii îl agresează constant pe manager. Nimic din ceea ce face nu e bun! I se trimit constant comisii de control, este amenințat și hărțuit, i se fac plângeri și, mai nou, i se pune în vedere să demoleze cabinete medicale, o stație de oxigen tehnic și un compartiment de primiri urgențe. Și pentru ca prostia și răutatea să fie duse la paroxism, în loc să îl aplaude, lupii mârâie setoși de sânge la el și îi dau ordin să demoleze, cramponându-se de un rahat de rampă auto, o mizerie ajunsă la un grad de degradare care împuțea curtea spitalului și care ar fi fost demolată, vezi Doamne, fără autorizație! „Să fie adusă la starea inițială rampa auto!” – spun ciudații. Păi cum își permite Cican să fie mai grozav decât ei, consilierii, administratorii urbei și funcționarii incompetenți din Primărie! Păi Spitalul e proprietatea Consiliului Local, nu!

Să construiești un complex în care să amenajezi cabinete medicale moderne, o secție de primiri-urgențe, dotată ultra-modern, cu aparatură de ultimă generație, să aduci milioane de euro din fonduri europene și să dotezi un spital cu aparatură, aducându-l la standarde cum puține spitale din România le au, iar în schimb să fii înjurat, agresat și terorizat de niște indivizi care, unii dintre ei, nu au habar de nimic pe lumea asta, este ceva inimaginabil, ceva de necrezut, în multe țări civilizate din lumea asta!

Măi derbedeilor! În România este o nevoie acută de spitale, de dotări medicale și de infrastructură sanitară modernă, iar voi în loc să apreciați că la Orșova există toate acestea, tăbărâți pe bietul om și îl puneți să demoleze? Cum să dispuneți, măi incapabililor, demolarea unor construcții care sunt vitale unui spital, cum să demolați o secție de primiri urgențe și cum să vă prostiți în halul acesta, încât să puneți la zid un om care a ridicat în locul unei rampe infecte și împuțite, o construcție funcțională?

Măi oameni buni, aleși ai orșovenilor, păi sunteți întregi la cap? Orgoliile și mândria v-au întunecat în așa hal mințile, încât ați ajuns să fiți orbiți de ură?

Măi lupilor, să știți că, deși vă bazați pe atacul în haită, eficient în cazul lupilor adevărați, puteți ajunge oricând în calea mulțimii, care vă poate devora într-o clipă! Nu credeți că, într-o bună zi, sătui de mizeriile voastre, orșovenii vor pune mâna pe pari și or să vă snopească? Cât credeți voi că o să vă mai suporte acei oameni care v-au ales ca să le faceți viața mai bună, nu să le demolați spitalul?

Poate că ar trebui să vă treziți din turbare, să vă uitați în oglindă și să vă reconsiderați poziția, adică să dați o mână de ajutor celor care construiesc, pentru că de aia ați fost aleși, nu ca să vă sfâșiați precum câinii turbați!

Citit 1995 ori Ultima modificare Marți, 10 August 2021 16:08
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…