De frica pușcăriei, primarul Orșovei fentează instanța cu martori inventați

Mare trebuie să fie frica penalului ales ca primar pentru al doilea mandat, în municipiul Orșova! Altfel nu se explică de ce trage de un proces penal ca de o zeamă lungă, doar-doar o putea fenta magistrații să nu îl trimită acolo unde îi este, de fapt, locul, după gratii! Luni, 12 aprilie 2021, este deja al optulea termen de judecată în dosarul în care penalul din fruntea municipiului Orșova o lălăie tot chemând la martori. De această dată, martorii sunt consilierul personal și secretara, adică două personaje cărora penalul le-a dat un loc de muncă. Cât de potriviți sunt acești martori, va decide completul de judecată!

Incredibil, dar adevărat! Un proces penal, în care primarul Orșovei, Marius Stoica este inculpat pentru șase infracțiuni de fals, uz de fals și delapidare, a ajuns la cel de-al optulea termen de judecată pentru că penalul are tot interesul să tragă elegant de timp. Ce-i drept e mai bine în fotoliul de primar decât într-o celulă la pușcărie. Că tot acolo va ajunge într-un final, nu mai avem niciun dubiu, însă distinșii magistrați de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, din completul penal care îl judecă pe inculpat, ar trebui să știe faptul că Stoica Marius Simion propune la martori în neștire doar cu scopul bine premeditat de a trage de timp. Cât de mult? Cât se poate!

Procesul penal din dosarul 573/274/2019 a început în data de 16 martie 2020. Până prin data de 6 iulie 2020 s-au mai dat încă două termene, din motive justificate, datorită instituirii stării de urgență pe perioada pandemiei COVID-19. Deci, până aici, este absolut explicabil și just! Următorul termen este pe data de 28 septembrie 2020, la care este citat cu mandat de aducere martorul denunțător, Nichescu Vasile Nelu, deoarece nu a binevoit să sosească. Se mai dă un termen pe data de 9 noiembrie 2020 când, evident, instanța constată că martorii chemați nu se prezintă și dispune aducerea lor cu mandat. Următorul termen este pe data de 7 decembrie 2020, de această dată vin toți martorii, sunt audiați, iar instanța mai dă un termen, deoarece are nevoie de cazierul inculpatului Stoica. Următorul termen este pe data de 1 februarie 2021. Toată lumea a crezut că de această dată vom avea o soluție! Doar că, stupoare, penalul primar de la Orșova mai inventează ceva: Propune alți doi martori pentru ca, evident, să mai tragă de timp.

Cum se trage de timp, aducând martori în neștire?

Păi e foarte simplu, oameni buni! Ceri instanței să accepte martorii, instanța dă termen peste două luni, la termenul stabilit martorii nu se prezintă, pentru că nimeni nu îi poate obliga din prima, așa că instanța amână din nou și dispune aducerea martorilor cu mandat! Așadar, încă două luni trec în favoarea penalului! La termenul următor, ca prin minune, cu mandat cu tot, martorii sunt de negăsit. Instanța „se enervează” și mai arde un termen de încă două luni, cu precizarea că dacă nu se prezintă martorii vor fi amendați. Ei, ce să vezi, peste alte două luni, martorii vin, că nu au încotro, depun mărturie, iar instanța mai dă niște termene ca să se pronunțe, și uite așa mai trece un an. În ipoteza în care inculpatul e condamnat, mai are o cale de atac la Curtea de Apel Craiova, unde istoria se reia!

Ce ar trebui să ia în considerare onorata instanță!

Este foarte clar că onorata instanță penală cunoaște toate aceste tertipuri, dar nu are cum să le împiedice, deoarece acestea sunt drepturile justițiabilului penal cu funcție de primar, Marius Stoica. Doar că, distinșii magistrați ar trebui să știe cine sunt ultimii doi martori pe care Stoica Marius Simion, inculpatul cocoțat în funcția de primar, îi propune acum. Este simplu ca bună-ziua! Unul se numește Popa Ioan Petre și este consilierul personal angajat în această funcție (ca o coincidență bizară) taman în ziua în care s-a hotărât să devină martor în proces. Celălalt martor este secretara domnului primar, deci tot o persoană apropiată, căreia primarul i-a dat o pâine! Și care mai are și ceva dosare penale, din sursele noastre! Păi nu cumva, distinși magistrați, pe aici miroase puțin a neseriozitate și conflict de interese?

Mai mult, și precedentul consilier personal al primarului, Nichescu Vasile Nelu, martor denunțător, a primit, ca prin minune, o funcție în subordinea inculpatului. A declarat ce a declarat, după care primarul s-a descotorosit de el și l-a înlocuit cu Popa Ioan Petre, următorul martor! Poate, în interesul prelungirii la nesfârșit a cauzei, și acesta va fi mătrășit și înlocuit cu..., ați ghicit, următorul martor! Cine știe!

Dacă instanța ar dispune reaudierea marorului denunțător, acum după ce primarul l-a lăsat fără serviciu, oare ce ar ieși! Merită încercat!

Pușcăria e aproape, chiar dacă primarul o vrea cât mai departe!

Să ne reamintim faptele

Primarul municipiului Orșova din județul Mehedinți, Marius Stoica, a fost trimis în judecată pentru 6 capete de acuzare: două infracțiuni de delapidare, două de fals și două de uz de fals. Judecătoria Drobeta Turnu Severin a dispus începerea fazei de judecată în dosarul în care primarul Orșovei este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni. Dosarul vizează modul în care s-au făcut două decontări ale primarului Marius Stoica pentru Orşova – Iaşi și retur (transport şi cazare).

Totul a plecat de la o sesizare formulată pe data de 20 februarie 2018 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova de numitul Popa Ioan Petre, fostul director al ADPP Orșova, actualmente consilierul primarului, în care se arăta faptul că primarul Stoica Marius Simion ar fi decontat fictiv suma de aproximativ 1.200 de lei, pe baza unor ordine de deplasare false. Parchetul orșovean a înregistrat cauza formând dosarul penal nr. 25/P/2018.

Pe 3 aprilie 2018, un alt denunț, formulat de VASILE NICHESCU, semnala aceleași infracțiuni atașând la dosar și documentele justificative: două ordine de deplasare din 26.06.2017 și 13.12.2017 la Iași, pe baza cărora se decontase carburant și cazare. Parchetul a înregistrat un nou dosar cu numărul 132/P/2018. Ulterior cele două dosare au fost conexate.

Parchetul a început cercetările, iar descoperirile făcute sunt uluitoare. Pe scurt, pentru că amănuntele le veți citi în rechizitoriu, inculpatul STOICA MARIUS SIMION a pretins că a realizat două deplasări, în interes de serviciu, în municipiul Iași, pentru a se întâlni cu un individ care îi promisese că îi face un studiu de fezabilitate. Ulterior s-a dovedit că individul îl păcălise și îl ușurase de vreo 1.000 de lei, dar asta este o altă poveste a naivității celui care azi vrea un nou mandat de primar.

Pentru decontare, pe ordinele de deplasare a fost aplicată câte o ștampilă aparținând unei societăți din Iași, SC OAMENI ȘI COMPANII SRL. Cu ocazia audierii, în calitate de martori, a două persoane din conducerea respectivei societăți ieșene, procurorii au constatat că acestea nu știau cum a ajuns ștampila respectivă pe ordinele de deplasare decontate de Stoica. Martorii au spus că nu l-au văzut niciodată pe Stoica și nici nu au avut relații comerciale sau întâlniri cu acesta. Ulterior s-a constatat că doar o angajată a Primăriei Orșova, Blidaru Costina, a fost la o conferință organizată de SC OAMENI ȘI COMPANII SRL și s-a presupus că ștampilele au fost puse fără știrea reprezentanților societății.

Stoica nu a fost la Iași, ci la Timișoara pentru a-și repara Mercedes-ul

De asemenea, anchetatorii au procedat la localizarea telefoanelor folosite de Stoica pentru a demonstra unde se afla acesta în zilele în care a pretins că ar fi la Iași, pe banii Primăriei Orșova. Iar surpriza este una colosală: S-a descoperit că Stoica era de fapt la Timișoara, unde plecase la un service pentru a-și repara autoturismul de lux.

Infracțiunile pentru care Stoica Marius Simion a fost trimis în judecată

Art. 295, Cod Penal, alineatul(1): „Însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Art. 321, alineatul (1): „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Art. 323, Cod Penal, alineatul (1): „Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”.

Art. 38, Cod Penal, alineatul (1): „Există concurs real de infracțiuni când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârșite de aceeași persoană, prin acțiuni sau inacțiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracțiuni și atunci când una dintre infracțiuni a fost comisă pentru săvârșirea sau ascunderea altei infracțiuni”.

Citit 2186 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 01:34
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…