ION CUPĂ: „Cu ce deranjam dacă și partidele depuneau coroane? De ce doar instituțiile Guvernului?” A fost Ziua Națională a României și pentru prima oară în istoria post-decembristă, partidele politice din județul Mehedinți nu au avut voie să participe cu reprezentanți la depunerea de coroane la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Carol I. Au participat doar reprezentanți ai instituțiilor din județ și ministrul Economiei, Virgil Popescu. Deputatul PMP Ion Cupă și-a exprimat indignarea față de o asemenea acțiune abuzivă, într-o emisiune în direct la postul de televiziune Tele 2 Drobeta.

Deputatul Mișcării Populare a povestit că inițial a rămas uimit de faptul că nu a primit nicio invitație de participare și atunci a rugat secretarul general al PMP Mehedinți să sune la Prefectură pentru a cere explicații. I s-a răspuns, de către subprefectul Doina Dobre, după cum spune Ion Cupă, cu următoarele cuvinte: „Ce partide politice? Păi ce nouă ne arde de depunere de coroane? Nu depun decât deconcentratele!”. La o asemenea explicație, deputatul Ion Cupă se întreabă „A ce miroase asta? Deconcentratele sunt de partea Guvernului. Iarăși constrângeri? Chiar trebuie să fin scoși din văzul oamenilor și doar cei aflați la butoane să se afișeze?”.

Spre diferență de județul Mehedinți, în alte județe ale țării au depus coroane și partidele politice, iar un exemplu grăitor este județul Dolj.

Redăm mai jos întreaga intervenție a deputatului Ion Cupă la Tele 2 Drobeta:

„Este 1 Decembrie, o zi extrem de importantă pentru toți românii și o sărbătorim în condiții vitrege. Și aici trebuie din nou să critic ceva. Am avut surpriza neplăcută să aflu că de 1 Decembrie partidele politice nu sunt agreate pentru a depune coroane de ziua Națională a României. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Eu am rugat secretarul general al partidului să sune la Prefectură pentru că am văzut că nu se primesc invitații. Eu știu de când sunt eu în politică, că înainte de 1 Decembrie venea o invitație la partid care conținea și programul manifestărilor. Am rugat așadar secretarul general să sune și am fost surprins să aflu că răspunsul a fost, spre rușinea Prefecturii, că PARTIDELE POLITICE NU DEPUN, CE NOUĂ NE ARDE DE DEPUNERI DE COROANE? NU DEPUN DECÂT DECONCENTRATELE! A ce miroase asta? Deconcentratele, care sunt de partea Guvernului, nu? Deci iarăși constrângeri? Cu ce deranjează pe cineva să fie acolo și doi reprezentanți ai partidelor? Este mândria oricărui partid să depună coroane de Ziua Națională! Chiar nu mai are voie niciun partid decât cel care e la guvernare, să participe la Ziua Națională a României? Chiar trebuie să fim scoși din văzul oamenilor și doar cei care sunt la butoane să facă acest lucru? E foarte simplu, nu deranja pe nimeni dacă doi reprezentanți, doi tineri de la un partid să depună coroane. Era un moment solemn pe care îl simțeam și noi ca și reprezentanți ai pluralismului politic în România. Era un deziderat al Revoluției din 1989! Pluralismul politic era cerut peste tot și cu vehemență atunci!. Dar din păcate mulți dintre cei care sunt pe aici la butoane, habar nu au de ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Să faci asemenea îngrădire? Adică despre ce vorbim? Este un lucru extrem de urât și eu nu pot să nu trag un semnal de alarmă pe această temă. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă! Înțeleg, nu facem campanie de Ziua Națională, dar lasă-ne să ne exprimăm în felul în care tot tu îl impui! Dar nu ne spui că partidele politice nu depun coroane, ci numai șefii de la deconcentrate.

Nu e frumos să te ascunzi de Ziua Națională! Eu am început campania electorală pe deal, la Ponoarele, ca să nu mai deranjez pe nimeni! Am vrut să o încep în oraș dar mi s-a spus că nu am voie nimic. Atunci ce facem?”

În alte județe se poate!

„Am sunat și eu în alte județe și am întrebat. Mi s-a spus că merg doi oameni, depun coroana și nu deranjăm pe nimeni. Dar să spui aici că nu îți arde de așa ceva! Da mari ați mai ajuns voi așa dintr-o dată, să nu vă mai ardă de depunerea coroanelor de 1 Decembrie! E un eveniment esențial pentru România! PMP este singurul partid care are prevăzut în statut unirea cu Basarabia, singurul partid care are un astfel de obiectiv de țară! Și să ți se interzică ție ca partid care dorești să reîntregești teritoriul național să ți se interzică să depui o coroană, e strigător la cer”, a mai precizat Ion Cupă la emisiunea amintită.


 

PMP Dolj a avut voie să depună coroane de 1 Decembrie

De altfel, deputatul Ion Cupă a avut dreptate. Pe contul său de socializare, președintele PMP Dolj, Anișoara Stănculescu, certifică faptul că PMP Dolj a fost reprezentat la depunerea de coroane de ea și de Radu Preda: „În memoria tuturor celor care au făcut posibil acel 1 Decembrie al întregirii noastre, ca neam și națiune, am depus astăzi împreună cu Radu Preda o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dumnezeu să binecuvânteze România!”

 

 

 


Citit 1638 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2020 20:51
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…