Primari uitați ilegal în funcție

O serie de primari din comunele și orașele județului Mehedinți au renunțat la apartenența politică, pentru a candida, din varii motive, sub flamurile altor partide. Doar că nu au renunțat, așa cum spune legea, și la calitatea și privilegiile conferite de funcția de primar. Amnezia acestor edili-șefi este oarecum tolerată și de reprezentanții în teritoriu ai Guvernului României, dar și de secretarii unităților administrativ teritoriale, pe care primarii continuă să le păstorească, în disprețul legii.

În iureșul de început de campanie electorală, mulți dintre primarii mehedințeni au schimbat barca politică, în căutarea unor reprezentări politice pe care dumnealor le consideră mai avantajoase. Până aici nimic rău, fiecare om este liber să candideze pe listele oricărui partid dorește, într-o țară democratică europeană. Doar că primarii traseiști au uitat complet de prevederile codului administrativ, în virtutea căruia schimbarea partidului pe listele căruia au câștigat mandatul de primar, atrage după sine pierderea mandatului. Chiar dacă nu mai este decât o lună și ceva până când vom avea noi primari aleși democratic, bunul simț civic și politic ar fi trebuit să îi determine să demisioneze din funcție și să își vadă de campania electorală. Confortul, privilegiile și oportunitatea unei campanii din postura de primar i-au făcut pe primarii fugari din partidele lor să intre într-un soi de amnezie. La uitarea lor „bine intenționată” contribuie din plin și legislația plină de lacune și de articole ce pot fi interpretate după interes. Nici autoritățile de control și supraveghere a legalității, în speță Instituția Prefectului, nu se înghesuie să îi tragă de mânecă pe primarii ce s-au înscris, după propria lor plăcere, în alte partide politice. Reprezentanții în teritoriu ai Guvernului României se prevalează și ei de hățișul unor legi prea ușor de interpretat și spun că nu pot acționa decât în baza unor sesizări. Mai exact, lucrurile se aliniază bunei tradiții românești conform căreia o mână se spală pe alta. Și apoi, care secretar de Primărie are timp acum, când nu știe cine va fi viitorul primar, de corecta interpretare a legii și de acuratețe?

Ce spune Legea?

Potrivit articolului 8 din Legea 14/2003, Legea partidelor politice, alineatul (1), „Un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice”. La alineatul (2) al aceluiași articol de lege se arată și mai clar că „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Ce înțelegem de aici? Că odată înscris într-un alt partid, gestul respectiv constituie o demisie de drept din partidul precedent. Să luăm și un exemplu elocvent: Primarul Orșovei, Marius Stoica, ales pe listele PSD, ca membru PSD, candidează acum la un nou mandat din partea PRO ROMÂNIA, deci, practic, s-a înscris într-un alt partid și are calitatea de demisionar din PSD.

Plecând de la aceste considerente, mergem la prevederile Codului administrativ, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, la articolul 160 (Încetarea de drept a mandatului primarului), alineatul (1), litera h), de unde aflăm că mandatul încetează de drept la „pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Logica aplicată este una extrem de simplă: dacă schimbarea partidului se consideră demisie, iar demisia este incidentă legii, atunci de ce primarii ce au fugit la alte partide mai sunt încă primari în funcție?

Explicația prefectului

Contactată telefonic, subprefectul cu atribuții de prefect al județului Mehedinți, Doina Dobre, ne-a declarat că ține cont de alineatul (7) al articolului 8 din Codul Administrativ: „În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”. Ori dacă nimeni nu face referatul, prefectul nu acționează! Iată ce minunat este hățișul fără de sfârșit al legislației românești!

Doar că lucrurile nu stau chiar așa!

O serie de persoane au făcut deja sesizări ferme către Instituția Prefectului Mehedinți. De asemenea, oameni politici experimentați au declarat că primarii de care facem vorbire ocupă ilegal acele funcții după data de 18 august 2020, ultima zi în care se mai puteau depune candidaturile pentru alegerile locale.

„Situațiile acestor primari sunt evidente și chiar flagrante, dar nu înțeleg de ce reprezentanții Guvernului în teritoriu nu observă aceste evidențe. Fac un apel ferm către ministrul Afacerilor Interne și către Guvernul României să își extragă de urgență prefecții din campania electorală, în care nu au ce căuta, conform legii, și să îi pună la treabă, să le reamintească faptul că sunt numiți pe funcții tocmai pentru supraveghea legalitatea și aplicarea ad-literam a legilor acestui stat. Să procedeze de urgență la emiterea ordinelor de încetare a mandatelor pentru primarii care se află în situația de încălcare flagrantă a Codului Administrativ!”, a declarat deputatul PMP Ion Cupă.

„Acum fac și eu legătura mai bine între mesajul total deplasat al domnului ministru Virgil Popescu, care spunea că Guvernul României sprijină candidaturile liberalilor din Mehedinți. Observ că domnul ministru chiar se ține de cuvânt, pentru că Guvernul nu vede atitudinea prefectului din Mehedinți!”, a mai declarat deputatul Ion Cupă.

În Mehedinți putem aminti și câteva situații în care primarii au trecut de la un partid la altul, în cea mai mare parte de la PSD la PNL: Orșova (de la PSD la PRO ROMÂNIA), Bâcleș (de la PSD la PNL), Breznița Motru (de la PSD la PNL), Bala (de la PSD la PNL), Dîrvari (de la PNL la PSD), Dumbrava (de la ALDE la PSD), Ilovița (de la PSD la PNL), Pătulele de la (PSD la PNL), Ponoarele (de la PSD la PNL), Poroina Mare (de la PSD la PNL), Obârșia Cloșani (de la PSD la PNL), Șimian (de la PSD la PNL), Voloiac (de la PSD la PNL).

Citit 2415 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2020 17:37
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…