PROFESORII NU MAI POT FI ALEȘI LOCALI

O recentă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție dă fiori aleșilor locali din întreaga țară. Nu tuturor, ci doar celor care sunt și profesori în învățământul preuniversitar. Instanța Supremă a admis o sesizare formulată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, prin care aceştia au cerut pronunţarea unei hotărâri pentru a vedea dacă profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public. Decizia instanței a fost clară: nu se poate și profesor și funcționar public! Ca atare, cum funcționarul public nu poate fi ales local, mulți dintre consilieri își vor pierde mandatele.


Situație cel puțin șocantă pentru foarte mulți profesori care ocupă și funcții de aleși locali. Primarii, viceprimarii, consilierii locali sau județeni, care sunt profesori în învățământul preuniversitar și-ar putea pierde mandatele dacă interpretarea juridică a unei recente decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție îi va plasa în rândul funcționarilor publici, funcție incompatibilă, potrivit legi, cu cea de ales local. Practic, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de „funcţionar public” cu sensul autonom din art. 175, alin. 1, lit. b, teza a doua Codul penal.

„Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”, se arată la art. 175, alin. 1, lit. b, teza a doua, din Codul penal.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, recent, o sesizare formulată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, prin care aceştia au cerut pronunţarea unei hotărâri pentru a vedea dacă profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public. Obiectul dosarului în care magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat a fost luarea de mită.

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «dacă în sensul legii penale, profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public în accepţiunea art. 175 (...) din Codul penal. Stabileşte că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 (...) Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La prima vedere, decizia poate părea banală și de neînțeles pentru mulți, dar dacă facem un exercițiu de logică elementară, realizăm că de vreme ce funcția de ales local este incompatibilă cu cea de funcționar public, iar profesorul este considerat funcționar public, asta înseamnă că și calitatea de profesor devine incompatibilă cu cea de ales local. În această sittuația, la nivelul Mehedințiului se afă foarte mulți aleși locali.

Citit 4931 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Martie 2017 15:50
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…