APOCALIPSA CONSILIULUI LOCAL SEVERIN S-A AMÂNAT

Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin funcționează normal, în aceeași structură și componență, după ce s-a descoperit că hotărârea Tribunalului Mehedinți, cea care a pus pe jar municipalitatea, nu era definitivă și nici irevocabilă, ci împotriva ei se poate formula recurs. Deși au fost și voci care dădeau Consiliul Local ca și dizolvat, informația s-a dovedit doar un fâs, deoarece dizolvarea se face doar în condițiile art. 55, din Legea 215/2001.


Începând de vineri după amiază și până duminică seara, o știre potrivit căreia instanța de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Mehedinți a declarat Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin ca ilegal constituit a stârnit o furtună devastatoare, dar care furtună s-a dovedit a fi una într-un pahar cu apă. Timp de două zile, știrile au curs gârlă despre acest subiect delicat, unele dintre ele anunțând chiar faptul că „s-a dizolvat Consiliul Local”.

Ce s-a întâmplat de fapt?

La vremea când se constituia Consiliul Local Severin, rezultat în urma alegerilor din 5 iunie 2016, adică taman pe data de 24 iunie 2016, grupul PNL din CL a făcut, ce-i drept, o nedreptate imensă, abținându-se de la votul pentru validarea a trei consilieri aleși: Mădălina Svoboda, Andrada Carmina Turbat și Răzvan Emanoil Roșca. Aceștia s-au plâns instanței de judecată de faptul că, pe bună dreptate, li s-au încălcat dreptul fundamental câștigat prin vot, acela de a deveni consilieri municipali. Mai exact, după ce consilierii în cauză fuseseră validați de comisia de validare, inepția din lege potrivit căreia mai e nevoie și de votul celorlalți consilieri aleși a permis unui grup de consilieri să se abțină de la votul de validare și astfel să le obstrucționeze un drept câștigat la vot.

Au urmat cereri de chemare în judecată, depuse în cascadă la Tribunalul Mehedinți, iar unul dintre dosare, 2347/101/2016, a dat roade, în sensul că aici magistrații au pronunțat o hotărâre prin care Consiliul Local Severin era declarat ilegal constituit. „Admite acţiunea. Anulează HCL Drobeta-Turnu-Severin, nr. 2/24.06.2016. Obligă Consiliul Local Drobeta-Turnu-Severin să reia procedura de validare a tuturor aleşilor în funcţia de consilier local propuşi de comisia de validare”, se arată în dispozitivul Hotărârii nr. 1210/2016, pronunțate de Tribunalul Mehedinți, pe data de 30 septembrie 2016. Cel puțin așa scrie pe portalul instanțelor de judecată, unde nu se precizează dacă hotărârea este cu recurs sau este definitivă și irevocabilă.

În aceste condiții, speculațiile au început să curgă cu duiumul. Dincolo de inepțiile cu „dizolvarea”, cei ce au analizat bine informația au dedus, firește, că este vorba de reluarea ședinței de constituire și de anularea tuturor HCL, emise începând cu HCL 2/2016, ceea ce ar fi dus la noi alegeri pentru funcțiile de viceprimari și noi poziționări politice în Consiliul Local Severin.

Luni dimineața, pe 3 octombrie 2016, liberalii au cerut Tribunalului Mehedinți un certificat de grefă pe care, stupoare, scria „CU RECURS”! În aceste condiții, recursul nu permite punerea în executare a deciziei Tribunalului Mehedinți, iar Consiliul Local funcționează normal, până când instanțele de judecată vor da o hotărâre definitivă și irevocabilă. Așa s-a dezamorsat o bombă fără precedent în România, iar Consiliul Local „aruncat în aer”, a revenit „pe pământ”.

„Am solicitat Tribunalului Mehedinți un certificat de grefă și am descoperit că hotărârea instanței este cu recurs. În aceste condiții, noi vom face recurs, avem termen de 15 zile, după care cauza va fi judecată la Curtea de Apel și vom vedea care va fi soluția, dar asta mai durează. Până atunci, Consiliul Local funcționează normal, cu aceeași viceprimari și în aceeași formulă, iar nicio HCL nu poate fi anulată. Cred că toată nebunia a plecat de la faptul că instanța nu a precizat clar, de la început, că se poate face recurs”, a declarat, pentru jurnalmehedinti.ro, președintele PNL Mehedinți, consilierul municipal Virgil Daniel Popescu.

Ce înseamnă dizolvarea Consiliului Local și cum se poate face?

Și pentru că, incorect, s-a folosit sintagma de „dizolvare a consiliului local”, pentru a demonta toate dezinformările de acest fel, prezentăm mai jos prevederile legale prin care se poate face dizolvarea unui Consiliu Local, mai exact Legea administrației publice locale, nr. 215/2001, actualizată, SECŢIUNEA a 4-a, „Dizolvarea consiliului local”:

Art. 55. (1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept:

a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv;

b) în cazul în care nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre;

c) în situaţia în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa prin supleanţi.

(2) Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau orice altă persoană interesată sesizează instanţa de contencios administrativ cu privire la cazurile prevăzute la alin. (1). Instanţa analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea consiliului local. Hotărârea instanţei este definitivă şi se comunică prefectului.

(3) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.

(6) Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate.

Citit 2227 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2016 09:14
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…