Butoiul de pulbere pe care stă filiala județeană a PRO ROMÂNIA Mehedinți, condusă din umbră de un condamnat penal cu suspendare, pe numele său Adrian Duicu, a explodat de-a binelea, astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Județean. Nicolae Drăghiea, fostul prefect de Mehedinți, actualmente consilier județean PRO ROMÂNIA, a făcut declarații șocante. Chiar dacă nu a menționat niciun nume în intervenția sa, Drăghiea a precizat că în filiala județeană a lui Ponta ar funcționa un soi de grup infracțional, „dirijat” de la Policlinică (n.r.: o clădire în care Adrian Duicu are un birou de firmă), că actuala conducere a filialei a devenit una misterioasă, nu ține ședințe, ci doar se ocupă de decapitarea celor pe care nu i-ar mai suporta un personaj „condamnat penal”.
CITEȘTE SI ȘOCANT! DEZVĂLUIRI DE CULISE DIN BUCĂTĂRIA PRO ROMÂNIA
Declarația vine pe fondul recentei excluderi, cel puțin dubioase, din partid a consilierului județean Georgiana Coca, excludere în urma căreia prefectul județului Mehedinți a emis un ordin de încetare a mandatului de consilier județean. Consiliera exclusă este și ea mirată de graba cu care prefectul a emis ordinul, atâta vreme cât ea a contestat decizia de ecludere din partid atât în forurile interne ale PRO ROMÂNIA, cât și la instanța de judecată și, în mod normal, plecarea propriu-zisă din Consiliul Județean ar trebui să se producă doar după ce se pronunță instanța în acest sens.
Ce s-a întâmplat de fapt?
La începutul ședinței ordinare a Consiliului Județean Mehedinți, din data de 26 februarie 2021, susținută on-line, președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu a cerut un punct de vedere avizat de la secretarul general al județului, referitor la ordinul de încetare a mandatului de consilier județean al doamnei Georgiana Coca.
Secretarul general al județului a explicat în punctul său de vedere că doamna consilier nu poate să își piardă mandatul, potrivit legii, dacă a contestat decizia în instanță, decât după ce instanța se va pronunța în acest caz.
La rândul său, doamna consilier Georgiana Coca s-a apărat spunând că a contestat excluderea din partid pe cale legală și că așteaptă decizia instanței: „Am explicat în plenul ședinței, colegilor mei, că mi-am exercitat dreptul prevăzut de lege, am contestat decizia de excludere și acum aștept să se pronunțe instanța”.
Imediat după intervenția consilierei județene, a luat cuvântul cel de-al doilea consilier județean al PRO ROMÂNIA, Nicolae Drăghiea, care a avut un discurs extrem de acid, cu aluzii directe la conducerea PRO ROMÂNIA Mehedinți, dar fără a da nume concrete.
„Eu ca și coleg cu doamna Georgiana Coca, vreau să vă spun că aici e vorba de cu totul și cu totul altceva. S-a format un grup infracțional, condus de un condamnat penal, de la Policlinică, un grup care face excluderi abuzive. Nu s-a ținut niciun fel de ședință pentru această excludere. O să facem plângeri penale peste tot” – a fost, potrivit surselor noastre, intervenția lui Nicolae Drăghiea. Drăghia nu a negat intervenția.
Adrian Duicu a primit o condamnare cu suspendare la 1 an și șase luni de închisoare, în celebrul dosar în care a fost arestat în anul 2014, chiar din funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți.
Concluzii logice
Chiar dacă nu a dat explicit vreul nume, putem face cu ușurință conexiunile logice, pentru a vedea la cine se făcea referire. Adrian Duicu este cel care a creat filiala PRO ROMÂNIA în Mehedinți, înainte de alegerile europarlamentare din anul 2019. La acea vreme a fost numit de către Ponta coordonator, dar datorită scandalului iscat pe marginea situației sale penale controversate, s-a retras în umbră. De atunci și până în prezent, toată lumea știe că el a coordonat filiala, chiar dacă a ieșit în față cu președinți de formă. Pe de altă parte, cuvântul „Policlinică”, la care face referire Drăghiea, este clădirea fostei Policlinici Județeane, unde Duicu deține un cabinet medical RMN și un birou.
Mai trebuie spus că tăvălugul excluderilor dictate de la „Policlinică” îl vizează chiar și pe Nicolae Drăghiea. De altfel, acesta a declarat pentru publicația noastră că este supărat de felul în care se iau decizii în prezent: „E un mister în jurul funcționării filialei locale, nimeni nu știe când se fac ședințele și e chemat numai cine vor ei. La ultima ședință a biroului național, nu am fost invitat, deși, ca ales local, sunt membru de drept al Biroului Politic Județean”.
Ce spune Codul Administrativ
Articolul 204, alineatul (19), din Codul Administrativ: „Încetarea mandatului de consilier local și de consilier județean” spune foarte clar: „În situația în care este contestată legalitatea actului prevăzut la alin. (4) sau a hotărârii prevăzute la alin. (5), data încetării de drept a mandatului este data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”.
Alineatul (4): „Data încetării de drept a mandatului, în cazul prevăzut la alin. (2) lit. b), în situația în care legalitatea raportului de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate nu a fost contestată, este data expirării perioadei în care consilierul local, respectiv consilierul județean, după caz, are dreptul să conteste raportul de evaluare, în condițiile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare”.
Alineatul (5) „Data încetării de drept a mandatului în cazul prevăzut la alin. (2) lit. j) este data comunicării către prefect, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, în situația în care legalitatea acesteia nu a fost contestată”.