Fermierul Cornel Stroescu își propune să readucă la viață Conacul Brătienilor, un monument uitat al României. Conacul a fost achiziționat cu suma de 160 de mii de euro, iar planurile pentru aceasta proprietate sunt mari. Locul se va transforma într-unul turistic, profitând, în special, de frumusețile pe care le oferă zona.
Comuniștii au întreținut proprietatea, pentru că era sediul I.A.S. Gârla Mare, însă apoi s-au făcut retrocedări, iar conacul a ajuns pe mâna unui moștenitor al Brătienilor, care a vândut, în 2005, conacul unui investitor italian. Acesta a demolat acoperișul și etajul, rămânând doar pereții. Astfel, imobilul a ajuns într-o stare avansată de degradare.
Locul are o istorie aparte
„Locul are o istorie aparte. Acest conac a fost construit în jurul anilor 1880 de familia Brătienilor. Nu știu de ce a fost ales tocmai acest loc pentru ridicarea clădirii, însă am ținut morțiș să achiziționez acest domeniu, chiar dacă în spate avem o ruină. Foștii proprietari și-au bătut, pur și simplu, joc de această clădire încărcată de istorie. Vrem să îl reabilităm, să îi dăm viață, pentru că merită acest loc. Avem la sud Dunărea și vrem să punem în valoare acest aspect. Ne propunem să modernizăm conacul, însă păstrând aspectul de odinioară. Pe o suprafață de 5 hectare, plănuim să facem un loc de agrement pentru turiști, să avem locuri de cazare, iar camerele vor arăta așa cum au fost ele construite acum mai bine de 100 de ani. Vrem să fie ceva deosebit, pentru că acest loc a fost ridicat de o familie, care a însemnat mult pentru țara noastră.”, ne spune CORNEL STROESCU, proprietarul conacului.
Zona este căutată de turiști
„Având în vedere că ne aflăm chiar pe malul Dunării, este o zonă foarte frecventată de către turiști – nu numai români. Vara, pe aici, trec mulți bicicliști și motocicliști, care trec pe acest traseu din Germania – Franța – Anglia, către Marea Neagră. Mulți ne întreabă dacă am avea locuri de cazare, dacă ar avea unde să stea peste noapte.”, ne spune, la rândul său, fiul proprietarului, CHRISTIAN STROESCU.
Primarul încurajează investițiile în turism
„Dacă acest loc s-ar reabilita și moderniza, ar însemna foarte mult, pentru comuna noastră, din punct de vedere turistic. Dacă ar fi puse bazele unui complex de agrement turistic, în acel loc, având în vedere că acolo este și un lac, zona s-ar dezvolta foarte mult.”, declară primarul comunei Gârla Mare, DUMITRU BAICU.
Proprietatea se află la intrare în comuna mehedințeană Gârla Mare și oferă o priveliște aparte: conacul este înconjurat de goruni bătrâni, un lac de un hectar jumătate, iar la câțiva pași, se află Dunărea. Conacul are 4 hectare de curte.
„Chiar aici, avem izvoare foarte puternice, cu un debit de 70 litri/secundă, un lac de aproape un hectar jumătate, iar turiștii se vor putea relaxa aici. O să avem bărci, pontoane și câteva cabane, în care să oamenii vor veni să se relaxeze. Eu zic că aici va fi viață, iar turiștii din întreaga țară vor putea admira, pe de o parte, frumusețea locului, dar și conacul care are o istorie bogată.”, declară proprietarul, fermierul CORNEL STROESCU.
Brătienii ar fi venit în Gârla Mare prin 1889-1890. Se spune că membrii familiei ar fi avut și o mini-fabrică de bere, pentru că, în zonă, sunt și câteva izvoare.
De obicei, membrii familiei boierești, își petreceau aici verile.