IDS SIGLA PRINT

Începe marea bătălie pentru locale. Atenție la PRO ROMÂNIA!

Neoficial, bătălia pentru alegerile locale a început de multă vreme, chiar din timpul în care nu se știa sigur dacă și când vor avea loc alegerile locale. Nici măcar pandemia sau restricțiile dictate de aceasta nu i-a împiedicat pe competitori să se agite. Doar că acum, bătălia începe mult mai dur și mult mai aplicat. Se știu cu exactitate echipele, candidații și listele de consilieri, iar campania oficială începe peste câteva zile. Cel puțin la nivel local alegerile locale se anunță nu numai atipice, bizare, ca urmare a amenințării Coronavirus, ci și intens disputate. Cu mult mai disputate decât acum patru ani!

A trecut și ultima zi în care se mai puteau depune candidaturile pentru alegerile locale, iar partidele politice au încheiat deja cu brio acest capitol. Evident, depunerea candidaturilor s-a făcut cu alai, cu mult zgomot și cu promisiuni pe măsură, așa cum se cade, de altfel, la debutul campaniei electorale. Ceea ce urmează e lesne de înțeles: Se știu candidații, se cunoaște în linii mari și procentul de reprezentare, dar surprizele pot veni oricând, pentru că până la marea zi a votului mai este destul. De acum înainte, totul este posibil și totul poate depinde decisiv și de comportamentul candidaților, dar mai e ceva ce candidații știu foarte bine: Acum este momentul ca din dulapurile biografice ale fiecăruia să mai cadă câte un schelet, acolo unde este cazul desigur! Și șanse ca aceste schelete să nu mai stea acolo la dospit, e una extrem de mare!

Analizând, în mare, listele fiecărei formațiuni politice, observăm totuși o dorință de bun augur de împrospătare a clasei politico – administrative locale. Se văd cam peste tot nume noi pe liste, ori dintre cei care nu au mai făcut politică, ori dintre cei care, chiar dacă s-au implicat în trecut, au fost multă vreme pe locul secund. Atât PSD, cât și PNL scot în față și unele nume noi, pe lângă cele deja cunoscute, consacrate și omniprezente pe toate listele ultimilor ani. Ceea ce nu e rău! Observăm la Partidul Mișcarea Populară, însă, o apetență sănătoasă pentru politicieni noi și tineri. Lista de la Consiliul Județean e deschisă de Ramona Cupă, un om care a intrat în politică de câteva luni, dar care a reușit să urce în sondaje, prin consecvență și prin calitatea mesajului politic. La funcția de primar al municipiului reședință de județ candidează Eduard Koler, și el nou în politică dar, mai presus de asta, provenit din mediul dur și nemilos al afacerilor, înzestrat cu o sete de schimbare cu note de agresivitate necesare în peisajul politic devenit destul de anost în ultimii ani.

Liberalii se masează în jurul a doi lideri locali, unul deja consacrat în administrația publică – Daniel Cîrjan, celălalt cu experiență în funcții mai degrabă numite decât alese – Cristinel Pavel. Mai mizează liberalii și pe forța tradițională dată de prezența lor la guvernare, de aura unui ministru autohton și de racolarea agresivă de primari, de la PSD în special. Liberalii își joacă, însă, șansa politică a vieții, deoarece rezultatul ar putea fi pentru ei mult mai important ca imagine, decât în urmă cu patru ani.

PSD vine cu forța de netăgăduit și de necontestat a deținerii unor candidați de forță ce vin din postura de lideri și intră în cursă ca primari sau chiar diriguitori ai administrației publice din ultimii patru ani. Vin cei de la PSD și cu un portofoliu de realizări edilitare și ifrastructurale, pe care indiferent cât de selectiv ai fi nu ai cum să le ignori. Marius Screciu se luptă pentru mandatul de primar, din postura de primar, așa cum Aladin Georgescu atacă funcția de președinte al Consiliului Județean după patru ani de mandat pe această funcție, aș putea spune, patru ani de mandat cu realizări.

Partidul Mișcarea Populară vine, după o resuscitare profundă, începută în luna martie, cu o echipă bine articulată și cu un procent bun în sondaje, peste cel propus de 10 la sută. Și oamenii noi în politică sau cei bine experimentați pe care îi propune pe liste vor face diferența. Iată, de exemplu, cum deputatul Ion Cupă, vicepreședinte național al PMP, își asumă candidatura la funcția de președinte al Consiliului Județean! PMP mai are, însă, un avantaj uriaș: are mulți candidați în județ care nu au mai făcut politică, care sunt bine pregătiți și care vin cu soluții administrative coerente. În acest fel, PMP poate aduce multe locuri de consilieri și poate conta, după alegeri, în ecuația definirii aparatului de conducere din multe consilii locale.

Până aici, toate sunt bune și frumoase! Doar că acolo unde lucrurile sunt așezate și frumoase, este inevitabil ca dracul să nu își bage coada! Pentru prima oară în ultimii 30 de ani de democrație, în cursa electorală intră și un partid obscur, plin de penali, oportuniști și șmecheri, de politicieni obscuri și expirați, numit PRO ROMÂNIA. Din păcate pentru democrație, partidul toxic al lui Ponta are și ceva șanse să își introducă pionii otrăviți prin consilii, unde mai apoi să te ții! Vor cere cu nerușinare tot ce pot crede că obțin și vor încurca mizerabil întreaga administrație publică locală. Și atunci, rămâne o ultimă întrebare: Cine și de ce ar putea vota PRO ROMÂNIA? Cum să alegi controversați și penali, doar pentru a le satisface setea de putere? Rămâne de văzut!

Citit 1415 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2020 00:36
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…