Alegerile parțiale – o a doua șansă

Duminică, 27 iunie 2021, în România se fac alegeri parțiale, în 30 de localități, unde, din varii motive, primarii aleși în septembrie 2020 și-au pierdut mandatele. De obicei alegerile locale sunt din patru în patru ani, iar modul dezastruos în care, uneori, românii își aleg administratorii localităților în care trăiesc, duce la situații bizare, inconsecvență, lipsa dezvoltării armonioase a unor comune sau chiar orașe. După o perioadă scurtă de timp, oamenii realizează ce au votat, dar sunt nevoiți să rabde. Totuși, unora li se oferă o a doua șansă, ceea ce nu e puțin lucru.

Trecem destul de nepăsători, din patru în patru ani, peste duminica decisivă a alegerilor locale. Alegem plictisiți, uneori entuziasmați de promisiuni fără acoperire sau alteori pur și simplu politic. Câți români știu exact care e semnificația și importanța unor alegeri locale? Prea puțini și, poate tocmai din această cauză, ori nu vin la vot, ori vin să voteze mânați de interese mărunte de moment, împinși de la spate de șefii lor, care promit la partid că vin cu trupele la urne. Alții, mult mai ignoranți, vin la vot doar pentru că primesc 50 sau 100 de lei de la șmecherii care știu să îi manipuleze în beneficiul unor aleși locali puși pe căpătuială. După ce ne trezim, la o lună, două sau maxim 5 de la vot, realizăm că primarul ales și-a uitat (cu mici excepții) promisiunile, că domnii consilieri locali sau județeni se aliază pentru a face jocuri politice sau își vând votul pentru propriile lor interese. Și atunci, mulți dintre cei care au mers la vot fără a avea vreo țintă, fără să fi citit ceva despre profilul candidaților, se resemnează și spun cu lehamite: „Dă-i dracului, că toți sunt la fel!”

Din păcate sau chiar din fericire, oameni buni, nu este deloc așa! Nu sunt toți la fel, nu se aleg singuri și nu au nicio vină dacă ulterior își bat joc de noi! De fapt, noi, cei mulți și simpli, cei necăjiți și resemnați, noi suntem de vină. Ar trebui să pricepem, o dată pentru totdeauna, că puterea e la noi, puterea este în vârful acele micuțe ștampile și a acelui buletin de vot. Sunt instrumentele cu care putem schimba lumea, dacă dorim și dacă înțelegem ideea. Alegerile locale sunt cele mai importante alegeri din România și asta pentru că la acest tip de scrutin nu facem decât să ne alegem primarul, consilierii locali, consilierii județeni și președintele consiliului județean. Primarul trebuie să fie un simbol al comunității, un gospodar desăvârșit și un om cu caracter și moralitate, pentru că de el va depinde, cel puți patru ani, destinul acelei comunități. Cu mult mai importanți sunt consilierii locali și consilierii județeni, cei pe care îi alegem de-a valma, politic, dezinteresat și fără să citim listele de candidați. Și sunt importanți pentru că acele consilii locale și județene sunt foruri legislative locale, ei fac legea și dau direcția de dezvoltare a unei comunități, sunt aidoma unor parlamente, la nivel mai mic. Nici primarul nu are atâta forță pe cât au consiliile locale.

Practic, din anul 1992, din patru în patru ani, alegem primari și consilieri și o facem, de cele mai multe ori la fel de haotic și dezinteresat. După care, ce să vezi, ne plângem! Ba mai avem tupeul să le cerem socoteală, în condițiile în care nu am fost la vot. Am făcut-o mereu, în 1992, în 1996, în 2000, în 2004, în 2008, în 2012, în 2016 și chiar și în 2020. Numai că, nu-i așa, greșeala e omenească și trebuie cumva să o înțelegem uneori. Doar că, din când în când, destinul nostru la nivel de comunitate ne mai dă o șansă: câte un primar își mai pierde mandatul, prins cu vreo faptă penală, dat de gol în lăcomia lui, și atunci se fac alegeri parțiale. Mai pe românește, ni se dă ocazia de a ne alege un nou gospodar șef. Și nu trebuie să ratăm o asemenea șansă! Revenint la nivel local, destinul a făcut ca primarul de la Obârșia de Câmp să dispară din funcție și locul să râmână vacant. În aceste condiții, ce putem face decât să profităm din plin de șansa acordată și să venim la vot masiv. Putem alege un nou primar, putem repara o greșeală a trecutului și noi stăm acasă? Ei, abia acum se poate spune că nu mai avem nicio scuză dacă nici în al doisprezecelea ceas nu ne putem trezi din letargie!

Sunt patru candidați la Obârșia de Câmp, priviți-i în ochi pe fiecare, analizați cu atenție profilul lor, îi cunoașteți, sunt oameni din comună, puteți alege cu sufletul curat! Și, mare atenție! Nu lăsați ca primarul vostru să fie ales de cei care nu sunt din comună, de cei aduși cu vize de flotant! Ieșiți la vot și copleșiți-i pe cei care au venit să aleagă doar pentru că i-a adunat cu arcanul un partid sau altul! Puterea votului este la dumneavoastră, cetățenii comunei, iar această putere trebuie folosită!

De aceea se face campanie electorală, de aceea candidații vă bat la poartă! Luați-i la întrebări și amintiți-vă cine sunt ei, ce au făcut în viața lor, ce putere de muncă au și ce promisiuni vă fac! Nu vă lăsați amăgiți de promisiuni! Votați oameni, nu partide!

Citit 1114 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 21:18
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…