Sub amenințarea sărăciei

La peste trei decenii de la ceea ce numim, nici noi nu știm exact de ce, REVOLUȚIE, România pare să nu își mai găsească calea spre modernizare, dezvoltare și bunăstare. Aceeași cruntă sărăcie, paradoxal, în aceeași țară foarte bogată! Ba, mai rău, străinii sug din trupul țării la vedere, am vândut tot ceea ce se putea vinde, iar veștile pentru ziua de mâine sunt sumbre: sărăcie, scumpiri în lanț, politicieni mediocri, corupție și hoție cât cuprinde. Peste toate acestea, după 1 iulie 2021, primim în dar o duzină de scumpiri, pe aceleași salarii mici și pensii de mizerie. Se va mai schimba vreodată ceva?

Suntem o țară europeană, cel puțin așa vedem și simțim, pe alocuri, din 2007 încoace. Ce mai contează că suntem la coada clasamentului, între cele 27 de state europene și ce mai contează că noi încă mai avem locuințe fără alimentare cu apă și canalizare sau școli cu veceul în fundul curții? Sau ce mai contează că avem cele mai mici pensii și salarii din Europa, iar românii au plecat în pribegie, pentru a trăi decent! La noi nu se mai face absolut nimic, nici agricultură, nici industrie, nici comerț și servicii de calitate pentru că noi cumpărăm totul de-a gata! Noi avem, în schimb, cei mai incompetenți și mai ineficienți politicieni din toată Europa, iar în unele cazuri, chiar pe cei mai ticăloși. După ce s-a furat în dușmănie, timp de 30 de ani, ne-am trezit că tot bietul român de rând, acela sărac, bolnav, necăjit și pribeag sau șomer, trebuie să plătească oalele sparte. Tot noi, poporul, trebuie să suferim de foame, să murim de stresul provocat de grija zilei de mâine, să trăim cu salarii de mizerie și să înghițim mojicia celor care se lăfăe fie în luxul construit pe hoție, fie în luxul pensiilor speciale nesimțite. Nu știu să fi auzit de vreo altă țară europeană în care anumiți șmecheri să încaseze zeci de mii de euro pensie sau alte zeci de mii de euro doar pentru că partidul i-a trimis în vreo societate a statului, ca băgători de seamă. Dar în România se poate, pentru că aici, uneori, nesimțirea nu mai are nicio limită.

Și pentru că tot eram amărâți, fără pensii majorate și cu salarii de mizerie, statul român ne mai face un cadou de la 1 iulie 2021: Milioane de români se confruntă cu riscul creșterii sărăciei energetice, după 1 iulie 2021, urmare a creșterii prețului gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnelor de foc, după cum arată un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă. De fapt, aceste scumpiri vor declanșa un soi de inflație, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar și o altă găselniță tembelă, impusă, am înțeles, de Uniunea Europeană: eliminarea ajutoarelor le încălzire pe care primăriile le acordau până acum. Mai mult, ajutoarele prevăzute în legea consumatorului vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023! Tot acest cumul de nenorociri vor aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite. Totuși, pentru Dumnezeu! Nu mai putem acorda ajutoare la încălzire, pentru că nu ne lasă UE, dar același UE ne lasă să dăm pensii nesimțite unora și altora!

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor proprii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., ne arată pentru următorul an următoarele: creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%; creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%; creșterea prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%; creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

De fapt, încă după mult trâmbițata liberalizare a pieței de energie, toate analizele de specialitate arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, numai că ceea ce se anunță acum depășește cele mai pesimiste scenarii. Mai e cazul să spunem că aceste evoluții se datorează politicilor păguboase din domeniul energiei, că totul este de fapt o oglindă a neputinței și proastei gestionări a tuturor acțiunilor în domeniul energiei? Să mai spunem că resimțim lipsa unei legi a diminuării sărăciei energetice și a ajutorării clientului vulnerabil și că această debandadă va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor? E deja inutil să mai răspundem la aceste întrebări!

Dacă și în următorii ani nu vom face decât să batem câmpii cu politici inutile și toxice, vom distruge cu aceeași consecvență economia românească și ne vom crampona de tot felul de interese pentru a nu echilibra veniturile populației, vom continua să promovăm inechitatea în sistemul de pensii, vom ajunge într-o prăpastie fără fund. Dacă milioane de români au plecat din această țară și plătesc taxe altor state europene, oare cine va plăti pensiile în câțiva ani și încotro ne îndreptăm?

Trăim într-o țară bogată, cu oameni săraci, unde străinii vin și mulg laptele și mierea acestor meleaguri, fără ca nimeni să aibă odată și odată curajul de a spune AJUNGE!

Citit 1221 ori Ultima modificare Marți, 01 Iunie 2021 00:31
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…