Soluția optimă pentru o bună guvernare locală în Consiliul Județean

Consiliul Județean Mehedinți este forul legislativ care decide soarta județului și este format, după cum deja știm cu toții, din 30 de aleși locali, votați direct de către mehedințeni la alegerile locale de anul trecut. Matematic vorbind, avem un total de 31 de voturi, luând în calcul și votul președintelui CJ Mehedinți, ales uninominal. Pentru asigurarea unei bune guvernări locale, o guvernare destul de importantă în ecuația dezvoltării economice a județului, este nevoie de o majoritate stabilă. Doar că formarea majorităților, la fel ca și în Parlament, este un atribut eminamente politic.

Votul pentru Consiliul Județean, spre deosebire de cel pentru primar sau președinte de Consiliu Județean, este, prin excelență, un vot politic. Electorii chemați la urne votează liste de partid pe care sunt trecuți în ordine numerică candidații pentru funcția de consilieri județeni. Ce este Consiliul Județean, de fapt? Este aidoma Parlamentului, la nivelul unui județ, adică un for legislativ, un for decizional care emite hotărâri cu caracter de lege pe teritoriul administrativ al județului. De multe ori, alegătorii, cei mai mulți prea puțin experimentați în ceea ce privește mecanismele democratice ale guvernării locale, pretind aleșilor locali să lase la o parte politica și să se ocupe de administrație. În teorie, ar putea fi oarecum posibil, dar doar în teorie. În realitate, politicul este cel care decide și influențează profund guvernarea locală. Devreme ce alegem liste de partide, este absolut normal ca în componența consiliilor locale și județene să pătrunde politicieni. De aceea se și contabilizează, la finalul alegerilor, numărul de mandate atribuite partidelor politice. Asta nu înseamnă că fiecare consilier în parte nu poate avea propria lui personalitate! Doar că, așa cum este firesc și normal, în consiliile județene și locale se formează grupuri politice conduse de un lider de grup. Deciziile de a susține sau respinge, după caz, un proiect sau altul, aparține, așadar, nu consilierilor în sine, ci grupului politic din care ei fac parte. Cine mai crede că un consilier poate vota după cum îl taie capul sau cine se uită în gura unor consilieri care, în campania electorală, spun că ei vor lucra doar în interesul cetățeanului și că se vor lua de piept cu partidul dacă e nevoie, se amăgesc singuri.

Votul acordat în acea zi magică a scrutinului local ar trebui dat politic și în cunoștință de cauză și nu după ureche, pentru un consilier sau altul, sau pe bază de prietenie, diverse interese sau iluzia independenței decizionale. Vă place de un anumit candidat și doriți să îl votați consilier? Foarte bine! Doar că trebuie să studiați întreaga listă pe care el candidează, să analizați șansele fiecărei formațiuni în parte sau, pur și simplu, să îi votați lista, cu credința că toți colegii săi sunt la fel de valoroși ca și el, preferatul dumneavoastră.

Revenind la componența consiliilor locale și județene, următorul pas de după formarea forului legislativ local este formarea majorității. Aceasta se formează, în prima fază, matematic, calculând că pentru a trece un proiect de hotărâre este nevoie de jumătate plus 1 din voturi. Doar că la formarea majorității se ia în considerare și partajarea acesteia și atunci politicienii din consilii fac tot posibilul pentru a avea mai multe voturi decât mimul necesar. Cam așa funcționează democrația!

Și acum să luăm exemplul Consiliului Județean Mehedinți! Negocierile au durat peste trei luni, tocmai pentru că aleșii locali au căutat cea mai bună variantă. În urma votului dat la alegerile locale, în Consiliul Județean Mehedinți au ajuns 15 consilieri PSD, 11 consilieri PNL, 2 consilieri PMP și 2 consilieri PRO ROMÂNIA. În aceste condiții, PSD beneficiază de 16 voturi, cu cel al președintelui, adică o majoritate simplă, la limită, suficientă pentru a decide singuri destinele județului. Doar că aici intervine înțelepciunea politicienilor și dorința lor de a crea majorități confortabile și nu fragile. Și atunci s-a procedat la politica alianțelor. PSD a cedat unul din posturile de vicepreședinte pentru un partener de alianță care să asigure o majoritate mai mare decât aceea de 16 din 31 de voturi.

Care erau opțiunile celor de la PSD? PNL, PMP sau PRO ROMÂNIA, simplu! Să le luăm pe rând! O alianță cu PNL ar fi însemnat un pact cu dușmanul, o certificare a unei participări la guvernarea locală a unui partid care deja este la guvernare în România. Ar fi fost un semn de slăbiciune pentru PSD, ca partid ce câștigase zdrobitor alegerile locale în Mehedinți. Adică o sfidare a electoratului social-democrat care nu i-a vrut pe liberali la conducerea județului. O alianță cu PRO ROMÂNIA ar fi însemnat un PACT CU DIAVOLUL, dar și o resuscitare a unui partid aflat în moarte clinică, adică o decizie proastă. Și atunci, înțelepciunea politică și experiența mai mare a celor de la PSD au dat cea mai optima soluție: ALIANȚA CU PMP. Mai exact o majoritate confortabilă de 17 consilieri și 18 voturi, care izolează atât PNL, cât mai cu seamă PRO ROMÂNIA.

Pe de altă parte, un politician cu experiența liderului PSD, Aladin Georgescu, a realizat perfect corect că alianța cu PMP și promovarea în funcția de vicepreședinte a unui politician tânăr, ambițios și tenace, așa cum s-a dovedit Ramona Cupă, poate fi un câștig politic atât pentru el, cât și pentru PMP, dar mai ales o garanție sigură pentru o guvernare locală stabilă.

O eventuală alianță cu cei de la PNL ar fi însemnat o ușă deschisă către destabilizarea PSD la nivel local, dar și un afront la adresa celor care au votat majoritar cu PSD. Despre PRO ROMÂNIA, nu are rost să mai amintim că ar fi însemnat resuscitarea unui mort, cu consecințele evidente ale acestei resuscitări. Acestea ar fi o parte dintre motivele unei alegeri pline de maturitate politică și de viziune asupra unei guvernări locale eficiente.

Citit 1050 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 20:30
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…