Vremea alianțelor înțelepte

S-au încheiat alegerile locale, avem câștigătorii și configurația celor mai importante consilii locale. Nu mai e niciun dubiu asupra numărului de consilieri locali și județeni din principalele foruri legislative mehedințene, Consiliul Județean Mehedinți și Consiliul Local Drobeta Turnu Severin. Doar că jocul politic încă nu s-a terminat, iar pericolul încă nu a trecut. Așa cum avertizam, pe parcursul campaniei electorale, PRO ROMÂNIA are chef de joacă, din fericire, doar la Severin, pentru că la județ au fost reduși la tăcere.

Configurația Consiliului Județean Mehedinți este clară: 15 consilieri PSD, 11 consilieri PNL, 2 consilieri PMP și 2 consilieri PRO ROMÂNIA. De cealaltă parte, în „parlamentul” municipiului reședință de județ, PSD va avea 10 consilieri, PNL va avea 9 consilieri, PRO ROMÂNIA va avea 3 consilieri, iar PMP va avea un singur consilier. Prezența unui număr relativ mare de consilieri din partea PRO ROMÂNIA este, fără îndoială, rodul participării la competiția electorală a fostului primar Constantin Gherghe. Chiar dacă el personal s-a făcut de râs cu cele aproape 4.000 de voturi adjudecate în cursa pentru funcția de primar, a adus voturi partidului lui Victor Ponta. Fără arogantul Gherghe, care a mai găsit o mână de nostalgici prin cartierele Severinului, PRO ROMÂNIA era acum istorie.

Nu comentăm votul popular, pentru că poporul are întotdeauna dreptate, atunci când votează. Votul oamenilor trebuie respectat. Nu mai contează nici modul în care, pe alocuri, aceste voturi au fost smulse de la oameni, pentru că, nu-i așa, scopul scuză mijloacele. Important, în acest moment de cotitură, este din nou jocul politic, care trebuie să fie unul extrem de inteligent, de rece și de bine articulat. Altfel, moftangii de la PRO se vor împăuna cu victoria șchioapă al lui Gherghe și vor cere mai mult decât merită. Cu cei trei consilieri municipali, PRO ROMÂNIA este tentată să ceară funcția de viceprimar, plecând de la idea că, spre diferență de Consiliul Județean, în Consiliul Local niciun partid nu are majoritate, nici măcar pe aceea simplă.

Consiliul Local Severin are un număr de 23 de consilieri, iar majoritatea simplă înseamnă aici 12 consilieri. Majoritatea extinsă (cea de două treimi), necesară trecerii unor proiecte importante, trebuie să fie de 16 consilieri. După cum stau lucrurile la configurația politică din CL, este nevoie de o alianță solidă, iar aici rolul primarului ales cu 40 la sută din voturile severinenilor prezenți la urne, dar și rolul partidului majoritar, PSD, va trebui să fie fundamental. Un rol la fel de fundamental va avea și PNL. Care ar fi posibilitățile? Dacă ar fi să judecăm matematic, strict după doctrinele politice, împărțind partidele în stânga și dreapta, PSD + PRO ROMÂNIA = 13 consilieri. PNL+PMP = 10 consilieri, adică, de ambele părți majorități extrem de fragile și chiar inexistente. PNL+PRO ROMÂNIA = 12 consilieri este o variant exclusă din start, oricât de mult și-ar dori liberalii să rămână în opoziție cu PSD.

În aceste condiții dramatice, alianțele politice trebuie făcute nu doctrinar, nu în concordanță cu răfuiele dintre partide, ci în interesul severinenilor. Pe seveninenii care au votat, nu îi va interesa că PNL și PSD trebuie să se măcelărească, ci vor fi interesați de proiecte care pot fi rodul oricărei alianțe conjuncturale. La toate aceste calcule, meschine aș spune, așa cum sunt de fiecare dată calculele politicienilor, ar trebui să mai avem în vedere un aspect major: Perdantul Gherghe, de care credeam că am scăpat pentru totdeauna, vrea să fie viceprimar și bate apa în piuă pentru o alianță PSD-PRO ROMÂNIA. Dacă o astfel de alianță s-ar produce, situația ar fi una mizerabilă, periculoasă și neproductivă.

Sigura soluție a politicienilor, care fac acum calcule fierbinți, este una singură, în aceste condiții: Izolarea PRO ROMÂNIA în Consiliul Local și crearea unei alianțe puternice între PSD, PNL și PMP, adică o majoritate de 20 de voturi, indestructibilă și benefică dezvoltării acestui municipiu. Și aș înclina să cred că, DA, este posibilă o astfel de alianță, mai ales că, în vechea legislatură, PSD și PNL au colaborat corect, eficient și în interesul severinenilor.

Mai mult, PRO ROMÂNIA ar putea fi izolat și în Consiliul Județean Mehedinți, unde PSD și-ar putea consolida majoritatea cu cei doi consilieri ai PMP, promovând în funcția de vicepreședinte un politician ambițios, pe Ramona Cupă. 

Dacă se va ști să i se dea peste bot PRO ROMÂNIA, acest partid de conjunctură, toxic, duplicitar, acesta ar putea fi pus la colt și îngropat în uitare, atât în beneficiul severinenilor simpli, cât și în beneficiul apropiatelor alegeri parlamentare din 6 decembrie 2020. Doar așa PRO ROMÂNIA se va dezintegra și vom avea cu toții patru ani de liniște. Altfel, moftangii vor transforma totul în cenușă.

Citit 1886 ori Ultima modificare Duminică, 04 Octombrie 2020 20:32
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…