Ambasadorul Republicii Serbia în România, Excelența Sa domnul Stefan Tomašević, însoțit de consulul general al Serbia la Timișoara, Excelența Sa domnul Vladan Tadič au efectuat o vizită oficială la Severin, unde s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Județean și cu prefectul județului Mehedinți. La întâlnire au participat și deputatul PSD Alin Chirilă și senatorul PSD Liviu Mazilu, precum și primarul comunei Svinița, cu populație majoritară de etnie sârbă, Nicolae Curici. Vizita vine la o zi după ce etnicii sârbi din Clisura Dunării au sărbătorit, alături de diplomații sârbi, Ziua Națională a Serbiei.

Întâlnirea oficială a diplomaților sârbi de la cel mai înalt nivel cu reprezentanții administrației publice locale și prefectul județului a vizat discuții bilaterale sub aspect economic și cultural a adus în discuție bunele relații dintre popoarele sârb și român, buna vecinătate de la Dunăre, proiectele comune și mai ales sprijinul pe care România îl acordă Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce Serbia a început negocierile de aderare în ianuarie 2014.

Ambasadorul Serbiei la București, Stefan Tomašević, a subliniat bunele relații româno-sârbe, a mulțumit României pentru sprijin la toate nivelurile și a mulțumit pentru grija cu care românii înconjoară mica comunitate sârbă din Clisura Dunării.

„Relațiile noastre sunt unele de prietenie, poporul nostru a avut de-a lungul istoriei două regine din România și asta a întărit mult relațiile dintre popoarele noastre. Ușa mea și a consulului de la Timișoara va fi deschisă oricând pentru români. Urmărim executarea mai multor poduri simbolice ale prieteniei, dorim să dezvoltăm infrastructura în proiecte comune, vom îmbunătății și mai mult relațiile dintre țările noastre. Ne dorim să protejăm minoritățile noastre de pe ambele maluri ale Dunării”, a declarat ambasadorul Serbiei în România.

„Relațiile dintre țările și popoarele noastre au fost mereu bune. De ambele maluri ale Dunării există comunități etnice care fac legătura dintre noi și mai strânsă. România a sprijinit și susține eforturile Serbiei pe calea integrării europene. Doresc să transmit cele mai sincere urări cu ocazia Zilei Naționale a Serbiei”, a declarat prefectul de Mehedinți, Alin Isuf.

„Ne bucurăm să fim astăzi gazdele dumneavoastră, județul nostru are o legătură specială cu țara dumneavoastră, vă dorim la mulți ani cu ocazia Zilei Naționale a Serbiei. Avem acorduri și convenții cu Serbia și cele mai elocvente sunt cele legate de Sistemul Hidroenergetic de la Porțile de Fier I și II”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ionică Negru.

Senatorul PSD Liviu Mazilu a vorbit, la rândul său, despre bunele relații dintre România și Serbia și proiectele comune, dar a ținut să atingă și un subiect extrem de sensibil pentru sârbi și anume respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. Mazilu a apreciat că ar fi bine ca Serbia să respecte drepturile comunității românești cel puțin la fel cum România respectă drepturile comunității sârbe din țara noastră.

„Noi aici în Mehedinți suntem foarte atașați de vecinii și prietenii noștri sârbi, aici suntem aparent despărțiți de Dunăre, eu cred că Dunărea de fapt ne unește. România sprijină cu toată puterea eforturile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană și Serbia să devină și juridic în Uniunea Europeană, nu numai geografic. Și pentru că prietenii, de regulă, spun lucrurilor pe nume, se adresează mai direct, dincolo de canalele diplomatice, vreau să vă mărturisesc că speranța mea ca parlamentar de Mehedinți, este ca situația românilor din Valea Timocului să fie din ce în ce mai europeană, drepturile acestora să fie respectate, cel puțin la nivelul la care și noi respectăm drepturile minorității sârbe din România, pe care efectiv o îndrăgim. Am speranța că țările noastre vor continua colaborarea fructuoasă de până acum”, a subliniat senatorul PSD Liviu Mazilu.

„Discuțiile cu diplomatul sârb au subliniat conlucrarea foarte bună dintre România și Serbia, prietenia istorică dintre cele două popoare, sprijinul constant pe care țara noastră îl acordă Serbiei în procesul de negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Vizita domnului ambasador și a domnului consul general în Mehedinți vine la o zi după ce comunitatea sârbă din Clisura Dunării i-a oferit acestuia un spectacol deosebit în cinstea sărbătoririi Zilei Naționale a Republicii Serbia din data de 15 februarie. La întâlnirea bilaterală a fost ridicată și problema respectării drepturilor minorității românești din Valea Timocului, oferind drept exemplu de bune practici europene modul în care drepturile minorității sârbe din România sunt respectate de statul român”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă.

Citit 1732 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Februarie 2022 17:54
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…