Eurodeputații BECA solicită o acțiune mai puternică a UE împotriva cancerului

Pe 9 decembrie 2021, după un an de activitate, Comisia specială a Parlamentului European pentru combaterea cancerului (BECA) a adoptat raportul final, raport care conține propunerile comisiei privind modalitățile prin care Uniunea își poate consolida activitatea în lupta împotriva cancerului.

Propunerile BECA sunt structurate în jurul a 10 direcții de acțiune, care pornesc de la factorii de risc cheie și determinanți sociali ai cancerului, trec prin domenii precum depistarea precoce a bolii, facilitarea accesului la asistență medicală transfrontalieră și la studii clinice pentru pacienții cu cancer, asigurarea unei finanțări adecvate și susținute pe termen lung pentru cercetare, ajungând la aspectele care privesc schimbul de date și cunoștințe privind cancerul.

O atenție specială este acordată reducerii inegalităților din Estul și Vestul Europei astfel încât șansele de vindecare și supraviețuire ale pacienților să nu mai depindă de țara în care s-au născut sau în care locuiesc.

Pentru a reduce inegalitățile existente între statele membre și chiar între diferite regiuni au fost adoptate o serie de măsuri, din mai multe perspective. Practic, 3 din cele 10 direcții de acțiune ale raportului, vizează direct combaterea acestor inegalități în ceea ce privește accesul la medicamentele și tratamentele cele mai eficiente.

În primul rând este vorba despre extinderea procedurilor de achiziție în comun și gestionarea crizei medicamentelor pentru cancer. Achizițiile comune, în special pentru medicamentele și tratamentele (ultra) rare, pediatrice și noi pentru cancer, precum și pentru procedurile de diagnostic și testele de diagnosticare sau pentru vaccinurile de prevenire a cancerului, cum ar fi vaccinurile HPV și hepatita B reprezintă o soluție pentru a reduce prețurile foarte mari ale acestor medicamente și tratamente.

Raportul abordează și aspectele referitoare la creșterea transparenței prețurilor, utilizarea finanțării publice și informațiilor despre studiile clinice și în esență solicită mai multă transparență în întregul sistem farmaceutic, în special în ceea ce privește componentele de stabilire a prețurilor, criteriile de rambursare și prețurile reale (nete) ale medicamentelor în diferite țări europene, pentru a asigura prețuri mai echitabile și pentru a aduce responsabilitatea publică în sectorul farmaceutic.

Asigurarea accesului la medicamente și tratamente inovatoare pentru cancer pentru toți pacienții din Uniune este un alt obiectiv de bază al eurodeputaților membrii BECA. Pentru ca rezultatele cercetării și inovării să nu sporească diferențele și așa foarte mari între statele membre, BECA solicită Comisiei să consolideze piața europeană a medicamentelor pentru a depăși problema prețurilor ridicate pentru tehnologii și tratamente inovatoare, pentru a încuraja utilizarea medicamentelor generice și biosimilare și pentru a îmbunătății accesul la tratamente personalizate împotriva cancerului, pentru adulți și copii.

Pe lângă aceste capitole dedicate direct reducerii inegalităților din interiorul UE, obiectivul asigurării unui tratament cât mai eficient pentru toți cetățenii europeni este un fir roșu prezent în întregul raport, fie că este vorba despre programele de screening, cercetare sau consolidarea rolului profesioniștilor din domeniul sănătății în îngrijirea cancerului.

PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

Citit 985 ori Ultima modificare Luni, 20 Decembrie 2021 22:36
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…