Când bunul simț și responsabilitatea înlocuiesc masca

Pentru câteva zile m-am aflat într-o țară nordică, una dintre cele mai civilizate din Europa, și am încercat o comparație absolut firească cu patria noastră în care, îndiferent câte directive de protecție împotriva COVID-19 sunt adoptate, situația infectărilor este una din ce în ce mai gravă. Cine ne protejează de infectare? Masca sau propria noastră responsabilitate? Aceasta e întrebarea! De exemplu, aici nu se poartă mască, ci doar bun simț!

Danemarca, o țară nordică hiper-dezvoltată din toate punctele de vedere, cu infrastructură rutieră impecabilă, cu excedent bugetar anual, cu oameni responsabili și politicieni serioși. Veți spune că, poate, bat câmpii, dar nu, nu este deloc așa! În Danemarca, legile se dau doar în concordanță cu nevoile societății și cu provocările acesteia, mai departe oamenii sunt cei care decid dacă aceste legi îi pot apăra sau nu! De ce? Pentru că oamenii de aici nu sunt nicidecum speriați și nici traumatizați de efectele unei legi sau de capitolul „sancțiuni” al acesteia, ci sunt extrem de procupați de propriul lor bun-simț, de responsabilitatea individulă și de forța brută a propriei lor percepții asupra democrației.

Danezii și rezidenții de aici știu să respecte reguli, nu fac excese de prost gust și nici nu epatează prin ceea ce au reușit să își cumpere. Nu vei vedea aici cocalari ambalându-și BMW-urile prin centru, nu vei vedea petreceri cu manele pe timp de pandemie și nici măcar nunți sau botezuri duse la extrem cu aglomerație și dedicații tembele dictate lăutarilor. În Danemarca nu se poartă mască! Nici în mijloacele de transport, nici în metrou, nici în centrele comerciale și nici pe stradă. Restaurantele sunt deschise, mall-urile sunt deschise, magazinele de toate mărimile la fel, nimeni nu a închis nimic. Doar că, atenție! Dacă pe ușa unui magazin scrie că înăuntru au voie 20, 50, 60 sau maxim 100 de persoane, acolo nu va intra mai mult. Oamenii așteaptă frumos la ușă, până când au voie să intre, la casă se păstrează distanța din conștiință, fără ca nimeni să stea acolo cu parul sau cu carnetul de amenzi, în lift nu se intră mai mult de 2 persoane sau o familie, indiferent de cât de șmecher sau de grăbit ești. Dacă totuși intri ca ghiolbanul, ți se atrage politicos atenția să dispari și, credeți-mă pe cuvânt, o faci extrem de rușinat! Dacă un client din magazin îți atrage atenția te ve simți extrem de prost, iar a doua oară nu mai greșești.

Oamenii de aici se autoprotejează, oamenii de aici dau dovadă de un exces benefic de bun simț, iar lucrurile merg bine. Rata infectărilor în Danemarca este de de doar 0,3%, în timp ce în România nu te mai poți ține la toți tembelii care umplu plajele și care spun că li se rupe de coronavirus. Atenție mare! Aici nimeni nu înjură Guvernul, nimeni nu iese pe Fb pentru a ne spune cu o impertinență și o nesimțire ieșite din comun că nu există COVID și că e doar o manipulare, aici nimeni nu se joacă cu sănătatea comunității. Și, repet, aici nimeni nu poartă mască! Bunul simț și responsabilitatea au înlocuit masca!

Și mai vreau să vă spun ceva: la intrarea în orice magazin, restaurant, cafenea, local, etc., există dezinfectante care sunt folosite cu religiozitate. Nimeni nu pătrunde acolo decât după ce și-a dezinfectat mâinile, din proprie inițiativă. Oameni buni, vreau să vă mai spun și că aici nu există televiziuni care să își bată joc de populație, înjurând măsurile Guvernului și instigând la nerespectarea măsurilor de prevenire a epidemiei sau organizând talk-show-uri cu subiecte idioate. Aici nu există nici cocalari, nici bombardieri, nici iresponsabili și nici politicieni cretini. Aici nu există lichele politice precum Victor Ponta și nici nu vine nimeni să nege pericolul COVID. Și, atenție, aici nu se poartă mască!

Ceea ce am văzut, trăind câteva zile în Danemarca, a fost pentru mine uluitor. Atâta responsabilitate din proprie inițiativă și atâta respect pentru lege nu am mai văzut niciunde în Europa. La televiziunile noastre se fac discuții savante despre cum ar trebui făcută distanțarea pe plajă. Dacă ești cu familia stai aproape, dar dacă ești cu prietena sau cu amanta, de ce trebuie să păstrezi distanța! Asta preocupă acum opinia publică din România, așa cum aceeași opinie publică s-a preocupat în ultimele luni de emisiuni de rahat cu Vulpița. Vreți să știți, de exemplu, ce video sunt în top pe Youtube, în Danemarca? Veți fi surprinși să vedeți că aici nu există, de exemplu, Tzanca Uraganu și nici liota de boschetari care behăie în online cu audiență. Aici există totuși bun simț!

Masca ar putea fi obligatorie și în Danemarca, dar acești oameni și conducătorii lor au realizat că responsabilitatea și bunul simț sunt mai importante decât instituirea unor reglementări draconice. Oamenii au înțeles să se protejeze singuri și o fac cu mult respect și fără concesii!

Citit 1242 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2020 18:59
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…