Aproape cinci mii de turişti au ajuns în fiecare zi a minivacanţei de Rusalii, în această zonă devenită un brand turistic al ţării în ultimii ani.


Este tot mai cert că Defileul Dunării devine cu fiecare sezon turistic una dintre cele mai vizitate zone turistice din România ultimilor ani. A fost o minivacanţă în care zilnic au trecut prin Clisura Dunării peste 4000 de turişti. Veniţi doar în tranzit sau cazaţi în pensiunile din această zonă, oamenii s-au relaxat, s-au bucurat de linişte, aer curat, au admirat frumuseţile zonei şi s-au delectat cu delicioase preparate din peşte. Zeci de ambacaţiuni au tăiat apele Dunării în sute de croaziere pe fluviu, iar organizatorii de astfel de plimbări abia au făcut faţă solicitărilor.

„Bine aţi venit la chipul lui Decebal. Vă aşteptăm la o plimbare cu şalupa cea nouă, croaziera durează 30 de minute, Puteţi vedea Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peştera Ponicova, Grota Veterani, golfurile Mraconia şi Dubova, dar pe şalupă veţi avea un ghid turistic şi el vă va spune mai multe despre tot ceea ce vei vizita pe Dunăre”, am fost primiţi de un tânăr, organizator de croaziere pe fluviu, bucuros nevoie mare de numărul foarte mare de turişti care vizitau zona şi preocupat să aducă cât mai mulţi în ambarcaţiunile sale. Nici nu i-a fost greu, pentru că sute de turişti şi-au aşteptat nerăbdători rândul la un loc într-o ambarcaţiune care să-i ducă spre frumuseţile Clisurii. Iar impresiile cu care s-au întors au fost de neuitat, spun ei.

„A fost foarte frumoasă excursia pe Dunăre şi am avut cu noi şi un domn care ne-a explicat tot ce am putut vedea. De la chipul lui Decebal al domnului Drăgan, până la grota care ascundea în trecut garnizoane austriece (n.n. Grota Veterani) totul a fost foarte frumos”, spune încântat un tânăr care a venit cu soţia şi cei doi copii în zonă.

Bucătăria din peşte, la mare căutare

Desigur, cel mai bine s-au simţit turiştii care s-au cazat în pensiuni, pentru că au avut parte de câteva zile de linişte. Au făcut plajă, au pescuit, au mers în drumeţii şi mai ales au mâncat bine, pentru că bucătarii nu au contenit cu preparatele din peşte proaspăt de Dunăre. „Avem pe masă un somn pe care îl voi tranşa. Îl voi pregăti la grătar, prăjit sau saramură, depinde cum doresc turiştii noştri. Facem saramură după o reţetă tradiţională. Peştele se prăjeşte pe plită cu sare, apoi se coc legumele, ardeii, roşiile, ceapa şi apoi se distuie. Se bagă apoi la cuptor în tavă şi se serveşte cu mămăligă. Este foarte apreciată de turişti această saramură”, ne-a spus domnul Nicolae, bucătarul pensiunii „Septembrie”.

„Am ales zona pentru că este una unică în România, ne place la Dunăre şi este foarte multă linişte aici. Am fost cu copiii cu barca, am admirat peisajul totul este foarte frumos. Am mai fost aici şi am preferat să revenim. Şi mâncarea este foarte bună, am preferat meniul cu preparate din peşte, am mâncat peşte prăjit, am mâncat saramură, ciorbă de peşte şi toate au fost foarte bune”, ne-a spus o tânără din Bucureşti.

Afluxul mare de turişti, bucuria celor care au investit

Cum în cele cinci zile ale vacanţei de Rusalii au ajuns în Clisură peste 15.000 de vizitatori, cei care au investit în pensiuni nu pot decât să se bucure. Oamenii spun că acest aflux de turişti este cel pe care îl merită această zonă de o frumuseţe rară. „Este ceea ce merită zona, este de ceea ce avem nevoie. Lumea trbuie să conştientizeze că aceste locuri, Cazanele Dunări, Clisura sunt un brand, principalul punct de atracţie din sud-vestul României”, spune Alin Dejan Subţire, organizator de croaziere turistice.

„Cred că este cea mai bună perioadă de când am venit noi aici. Dunărea parcă este mai vie ca niciodată, turiştii sunt din ce în ce mai mulţi, parcă şi peisajele sunt altele când ei sunt pe Clisură şi toată această situaţie ne dă încredere că am făcut u alegere bună când am decis să investim aici”, spune Gabriel Anghel, proprietar de pensiune din Eşelniţa.

După 1 iulie, tarifele la servicii în Clisura Dunării vor creşte cam cu până la 30%, odată cu intrarea în sezonul concediilor de vară.

Citit 2498 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2017 08:58
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…