VOM AVEA CĂLDURĂ, DAR MULT MAI SCUMPĂ

Cele 33.000 de apartamente, şcoli, grădiniţe şi Spitalul Judeţean nu vor rămâne fără căldură pentru iarna viitoare, după cum susţin autorităţile oraşului, dar preţul gigacaloriei s-ar putea dubla. Primăria a închiriat cazanele Termocentralei Halânga, dar ele vor funcţiona pe doar pe păcură, deoarece pentru cărbune termocentrala nu mai are autorizaţii de mediu.

Cum temperatura înregistrată la Drobeta-Turnu-Severin, în ultima săptămână, în cursul zilei abia dacă a trecut de zece grade, iar noaptea a scăzut spre limita îngheţului, figul se resimte în casele oamenilor. Cu toate acestea, caloriferele au rămas reci, ceea ce face ca în special cei mai în vârstă să resimtă din plin temperaturile scăzute. Desigur, oamenii nu au scăpat prilejul să taxeze situaţia în care se află, situaţie pentru care dau desigur vina pe autorităţile locale. „Nu se poate aşa ceva, este foarte frig în case. Temperaturile au scăzut, vântul bate foarte tare şi parcă intră prin toate cotloanele. NU se poate să ne lase în frig, pentru că şi-au luat atâtea angajamente, noi pentru ce i-am votat!”, spune o doamnă din cartierul Crihala. „Este foarte frig, toţi promit că fac, dar nimeni nu face nimic pentru oameni. Noaptea trecută am scos plapuma şi m-am culcat îmbrăcată în trening, pentru că au scăzut temperaturile, a fost foarte frig”, ne-a declarat o altă locatară a unui bloc din cartierul Crihala. „Îmi este frig de nu mai pot. Am şi răcit, sunt răcită cobză, nu că răcită, tuşesc, am luat tot felul de medicamente, dar nu-mi trece din cauză că e frig în apartament, sperăm să ne dea căldură, pentru că altfel nu se poate”, a spus o altă bătrână.

Situaţia din casele oamenilor se regăseşte şi în grădiniţele cu program prelungit, unde frigul este o mare problemă. Îngrijoraţi, părinţii spun că dacă se va face şi mai rece şi nu va fi rezolvată problema căldurii nu îşi vor mai aduce copiii la grădiniţe. La fel este şi în şcoli, iar cei mai afectaţi sunt elevii din clasele primare. „Astăzi l-am îmbrăcat mai gros, pentru că s-a plans că ieri i-a fost frig. Ne temem că ni se îmbolnăvesc copiii, pentru că asta este cea mai mare grijă a unui părinte”, a declarat o bunicuţă care şi-a adus nepoţelul la Grădiniţa numărul 3 din localitate. Femeia a fost completată de mama unui băieţel, care a spus, extrem de nemulţumită de frigul din clase: „Nu îi vom mai aduce. Dacă nu se rezolvă problema cu căldura nu îi vom mai aduce la grădiniţă. Au pus un radiator, dar nu poate face faţă la o clasă atât de mare. Acolo copii dorm, acolo se dezbracă, se îmbracă, la baie este frig, apa este rece, pentru că nu este nici apă caldă”. “Nu vrea să se dezbrace pentru că îi este frig. Asta este cea mai mare problemă, pentru că e frig şi se pot îmbolnăvi”, a fost de părere o altă mămică.

Frig este şi în şcoli, mai ales în cele care nu au izolaţie termică şi nici geamuri termopan. Acesta este şi cazul Şcolii „Petre Sergescu”, unde temperatura din clase este destul de scăzută. Directorul şcolii spune că nu ar fi frig acum, dar dacă temperatura va continua să fie scăzută va fi o problemă. Pentru că nici instalaţia electric nu rezistă să fie puse în priză mai multe calorifere, deoarece este veche şi este proiectată să funcţioneze doar la o anumită sarcină. Că în clase este frig, în special în cele care învaţă copii din învăţământul primar, ne spune una dintre învăţătoare: „Este greu. Copiii îşi mai pun o haină în plus, iar acum vreo două zile m-am trezit cu câţiva băieţei că în timpul orelor îşi iau gecile pe ei pentru că le este frig şi nu pot scrie. Vedeţi, ei stau în bănci şi nu se mişcă aşa cum facem noi şi de aceea le este frig. Dacă nu se va da căldură de acum încolo, va fi o problemă”, a declarat una din învăţătoarele de la fosta şcoală numărul patru.

O adresă trimisă de complezenţă

De altfel, printr-o adresă înaitată IŞJ Mehedinţi, Autoritatea de Sănătate Publică atenţiona Inspectoratul Şcolar că este obligat să asigure mediul ambiental necesar desfăşurării orelor de curs în bune condiţii în cadrul şcolilor, însă în ciuda isteriei create în oraş în jurul acestui document, el a fost trimis doar „de formă”, pentru ca nişte oameni din conducerea ASP să aibă acoperire, adică dacă-i va întreba cineva ce măsuri au luat să poată răspunde că ei au atras atenţia. Pentru că decizia de a închide şcolile nu este una uşor de luat în acest moment, deşi chiar şi elevii din liceele din oraş spun că resimt serios frigul şi au avut chiar intenţia să protesteze în stradă din cauza frigului din clase. Problema închiderii şcolilor se poate pune însă dacă temperaturile vor scădea sub mult sub zero grade şi orele nu se vor mai putea desfăşura în bune condiţii. Un oficial din cadrul Prefecturii Mehedinţi a declarat astăzi că o astfel de adresă a fost trimisă şi în anii trecuţi, dar măsura închiderii şcolilor nu a fost luată până ce caloriferele s-au încălzit.

Autorităţile spun că vom avea totuşi căldură, dar ar putea fi la tarif dublu

După multe negocieri, deşi cu destulă întârziere, oficialii oraşului ar fi semnat un contract de închiriere a cazanelor de la termocentrală, care ne vor furniza agetul termic iarna viitoare. Strânşi cu uşa, pentru că riscă să lase în frig întreg oraşul, oficialii nu au avut încotro şi au acceptat să plătească lichidatorului judiciar al RAAN aproape 700.000 de lei pentru închirierea acestor cazane. Problema vine însă abia atunci când vorbim de combustibilul cu care se va obţine energia termică. Este vorba de păcură. Deoarece termocentrala nu mai are avize de mediu, nu mai poate funcţiona pe cărbune, pentru că poluează. Din cauză că a fost folosită anul trecut, România ar fi primit deja de la forurile europene o amendă de 100 de milioane de euro şi nimeni nu mai riscă o astfel de amendă. Aşa că singura soluţie a rămas păcura, dar gigacaloria în această situaţie ar putea fi de două ori mai scumpă, în cazul în care Guvernul nu va aloca circa 20 de milioane de lei, bani cu care să fie subvenţionat preţul gigacaloriei.

„Noi am luat ca punct de reper pentru furnizarea de căldură începutul lunii noiembrie, poate fi întîi, doi, trei, dar poate fi şi zece noiembrie. S-a semnat contractul cu firma care în acest moment conduce RAAN, am semnat contractul cu o chirie de 698.000 de lei pe lună, un contract pe şase luni şi suntem proprietarii instalaţiilor care vor furniza agent termic oraşului. Urmează acum să intrăm pe această instalaţie, să facem ceea ce trebuie făcut ca ea să funcţioneze, acele revizii şi avem siguranţa că acest lucru se poate face destul de repede, pentru că nu vor fi problem majore de instalaţii care să ofere problem majore de revizie. Urmează să achiziţionăm păcura, pentru că aceste instalaţii vor funcţiona pe păcură şi apoi sperăm că vom da drumul şi la căldură. Dar trecând de la cărbune, care este mai ieftin, la păcură, automat vor creşte şi costurile şi de aceea avem nevoie de un ajutor de la Guvern ca să putem păstra preţul gigacaloriei la nivelul celor de anul trecut. Preţul gigacaloriei poate creşte între 50 şi 75 %, o parte din ea o vom subvenţiona noi ca şi administraţie locală, dar repet, avem nevoie de un ajutor de la Guvern pentru ca populaţia să nu resimtă în buzunar costurile majorării preţului la agentul termic”, a declarat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta-Turnu-Severin.

Ajutorul de care are nevoie Primăria este de 20 de milioane de lei. Dacă Guvernul nu va aloca aceşti bani, preţul gigacaloriei ar putea ajunge la cel puţin 400 de lei. În acest moment, populaţia din Drobeta-Turnu-Severin plăteşte pentru gigacalorie 199 de lei. În condiţiile în care tariful va creşte cu 50 până la 75 %, atunci situaţia poate devein dramatică, pentru că oricât ar subvenţiona, Primăria nu-şi va permite să aloce o sumă mult prea mare pentru a acoperi aceste majorări, ceea ce înseamnă că facturile plătite la iarnă de oameni îi vor face pe mulţi să-şi închidă caloriferele.

Citit 5338 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2016 20:55
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

1 comentariu

  • Link la comentariu moescu vasile Joi, 20 Octombrie 2016 12:07 postat de moescu vasile

    Domnilor,primar, presedinte de consiliu, prefect, de ce nu ati dormit la usa lui Ciolos, la usa lui Rodin Traicu, care este presedintele comisiei de industrie si servicii din Camera Deputatior? De ce ati lasat centrala termica de la Halanga sa intre total in faliment Trebuia sa opriti prin HG o parte din ea pentru a putea incalzi orasul. Se putea obtine de la birocratia europeana aviz de functionare pe cateva luni. Se putea si fara acordul UE ( ex Polonia cu incalzirea orasului Wroclav) si nu pateam nimic. Trebuia sa scoateti orasul in strada sa ceara prin protest dreptul la viata decenta asa cum prevad tratatele UE. Neputinciosi, submediocri , avizi de putere si interese in detrimentul populatiei. V-ati asigurat voi locuintele cu cele trebuincioase incalzirii, iar populatia orasului sufera de frig. Nu aveti nici un drept sa ne tineti in frig . Demisionati toti si plecati din acest oras si judet. Nu meritati nici o atentie din partea celor care sufera de frig. Copiii, batranii, bolnavii din spitale striga cu disperare la voi . Nu aveti urechi sa auziti, ochi sa vedeti. Aveti in schimb planuri de campanie , de alegeri, de a fi primul pe lista , nu de a da caldura orasului. Asta este preocuparea voastra . Cu cele 2 cazane de 105 t/ h (abur) nu veti incalzi orasul nici jumatate. Aveti nevoie de cca 250 de MW de energie calorica sa incalziti orasul . Acele cazane nu pot furniza mai mult de 140 MW energie calorica. Asta ar ajunge sa dat apa calda si caldura cam la 12 mii de ap. Gandira atehnica din partea voastra . Cereti guvernului repornirea de urgenta aunui cazan pe carbune cu toate riscurile de madiu ca nu va face nimeni nimic. Gigacaloria pe pacura costa mai mult decat dubllu si nu veti obtine de la populatie banii pe caldura nici in 3 ani. Sa nu veniti sa cersiti voturi ca nu vi le vom da . Sunteti atehnici, submediocri si pe deasupra si aroganti.

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…