Titlul de "Cetăţean de Onoare, post-mortem”, al județului Mehedinți, a fost acordat artistului Petrică Mîțu Stoian, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat în şedinţa Consiliului Județean Mehedinți de vineri, 26 noiembrie 2021, la trei săptămâni de la decesul cântărețului de muzică populară.

„De-a lungul carierei sale îndelungate, de aproximativ 35 de ani, prin calități native, dar și printr-o legătură profundă pe care a avut-o cu locul în care s-a născut, comuna Isverna din județul Mehedinți, Petrică Mîțu Stoian a promovat cu real succes zona și județul. Din păcate, realitatea ne determină să acordăm acest titlu de cetățean de onoare, cea mai înaltă distincție civică pe care o poate acorda Consiliul Județean Mehedinți, post-mortem, întrucât niciunul dintre noi nu se aștepta ca domnia sa să plece dintre noi atât de devreme. Mai avea multe de spus în muzica populară, mai avea multe de dăruit Mehedințiului și întregii țări.”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, în cadrul ședinței Consiliului Județean, când a avut loc și un moment de reculegere în memoria artistului.

„Rar mi-a fost dat în viață să trăiesc asemenea emoții puternice și să văd atâtea lacrimi în jurul meu. Minunatul nostru interpret de muzică populară, un adevărat tezaur folcloric, mehedințeanul nostru de la Isverna, Petrică Mîțu Stoian a plecat printre îngeri, în urmă cu trei săptămâni, lăsându-ne pe noi toți cu inimile frânte. Nu există nici cuvinte și nici fapte care să poată descrie și cuprinde omagiul și respectul pe care i-l purtăm acestui om mândru al zonei de nord a Mehedințiului, acestui artist al României și personalității sale covârșitoare. Dar din adâncul sufletului nostru, noi consilierii județeni ai Mehedințiului am decis să aducem omagiul nostru deosebit celui care ne-a încântat sufletele prin melodiile sale și celui care a reprezentat acest colț de țară cu mândrie și respect. Poate că recunoștința noastră, a autorităților publice locale, este una minimă, dar ea vine din adâncul sufletului nostru. Petrică Mîțu Stoian a plecat prea repede și prea nedrept dintre noi, deși mai avea multe de spus în muzica populară, mai avea multe de dăruit Mehedințiului și întregii țări. Maestre, vei rămâne veșnic în inimile noastre, prin opera inegalabilă pe care ne-ai lăsat-o moștenire. Drum lin printre îngeri, om mândru și frumos!”, a transmis și vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă.
Totodată, în semn de omagiu, a fost proiectat un clip omagial, care a cuprins declarații și melodii de suflet ale cântărețului de muzică populară, cântece în care artistul a elogiat județul Mehedinți și obiceiurile zonei în care s-a născut.

Cele două surori ale lui Petrică Mîțu Stoian, Maria Tărchilă și Domnica Vârvesc, au fost prezente la ședință, placheta de cetățean de onoare post-mortem fiindu-le înmânată de către președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Citit 2086 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 21:18
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…