Importanța gazelor naturale și a energiei nucleare în tranziția verde

MARIAN JEAN MARINESCU: „Gazele naturale trebuie menținute ca energie de tranziție și investițiile în centralele care folosesc gaz pentru a produce electricitate nu trebuie definite ca nesustenabile. La fel, cele în energia nucleară. Acestea sunt principalele idei pe care împreună cu colegi din EPP le-am comunicat în cadrul unei scrisori Comisiei Europene”.

Europarlamentarul PPE, Marian Jean Marinescu vorbește pe larg despre scrisoarea transmisă Comisiei Europene:

„Împreună cu colegii mei din PPE, Markus Pieper (PPE Germania), François-Xavier Bellamy (PPE Franta) și Christian Ehler (PPE Germania) i-am solicitat comisarei Mairead McGuiness informații despre viitorul act delegat complementar (DA) care stabilește criteriile tehnice de screening pentru atenuarea schimbărilor climatice și obiectivele de adaptare, în special pentru unele sectoare energetice și agricultură. O mare parte din industria europeană și părți din sectorul energetic intenționează să treacă de la sistemele pe cărbune, la cele pe gaze. În ceea ce privește centralele care folosesc gaz pentru a produce electricitate, valorile limită ale pragurilor de emisii trebuie stabilite într-un mod care să permită ca investițiile în astfel de centrale să fie clasificate drept durabile - cel puțin pentru o perioadă de tranziție.

Am întrebat-o pe doamna McGuiness dacă executivul european intenționează să permită doar centralelor care folosesc gaz pentru a produce electricitate care nu emit mai mult de 100 de grame de CO₂ pe kilowatt-oră să se califice drept investiții „durabile”? Cea mai modernă astfel de centrala din Europa, care a fost pusa în funcțiune la Berlin în 2020, are o amprentă de carbon de aproximativ 220 de grame de CO₂ pe kilowatt-oră. Deci trebuie sa stabilim limite realiste.

O altă întrebare este ce rol vor juca „aspectele regionale”. Solicităm ca toate regiunile afectate de tranziția energetică să primească același sprijin, prin regulile privind ajutorul de stat sau sprijinul financiar.

De asemenea, insistăm ca actul delegat al Comisiei să nu excludă anumite tehnologii, cum ar fi cea nucleara. Scopul nostru comun este de a reduce masiv emisiile de CO2, nu de a favoriza sau exclude soluții tehnologice.

În răspunsul său, doamna comisar McGuiness arată că actul delegat complementar va acoperi gazele naturale și tehnologiile conexe ca activități tranzitorii. Potrivit dnei McGuiness, actul delegat va acoperi, de asemenea și activitățile legate de energia nucleară în concordanță cu procesul de evaluare specific.

Așteptăm publicarea actului delegat, un document care va influența investițiile și va avea impact asupra mai multor sectoare economice.

Asa cum am spus nu o dată, tranziția către neutralitatea climatică trebuie abordată în mod realist și responsabil.”

Citit 891 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 22:03
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…