Proiect PNL: Centrală electrică pe gaz și parc fotovoltaic, la Halânga

Premierul Ludovic Orban, însoțit de ministrul Economiei, Energiei și mediului de afaceri – Virgil Popescu și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au participat la lansarea proiectului de construire a unei centrale electrice pe gaz, pe locul fostei termocentrale de la Halânga (ROMAG TERMO). Proiectul prevede și o ecologizare a zonei pentru a fi montat și un parc fotovoltaic.

„Mă bucur să fiu azi aici la Halânga unde punem baza primei centrale de producere a energiei electrice, pe gaz și energie verde. Este vorba despre un proiect pilot modern, o noutate chiar la nivel european, unde se va produce energie electrică pe gaz, complementară cu energie verde, ulterior urmând să trecem și la producerea de energie verde cu hidrogen. Vom reuși să renaștem această platformă industrială și cred că în jur de 2 ani acest proiect va fi realizat. Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect. Prin ceea ce facem vrem să renască industria energetică românească. Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2 și dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Direcțiile prioritare de investiții ale Romgaz sunt orientate către: Centrala Electrică prin integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producția de hidrogen, prin intermediul unei unități de producție energie electrică pe bază de gaze naturale (CCGT) de dimensiuni medii 200 MW la Tr. Severin – Halânga.

Prin acest proiect Se va transforma o sursă de poluare într-un generator de energie curată (96 de Hectare ecologizate), 50 MW parc fotovoltaic. Va fi o centrală electrică pe gaz – 150 MW – putere instalată 150 MW, eficiență 48%, timp de pornire standard SYNC < 1 min/full <5 min, timp de pornire rapid SYNC < 0:30 min/Full < 2 min, TIMP OPRIRE < 1 min. combustibil gaz natural.

Totodată, vor fi ecologizate 96 de hectare de teren contaminat (poluare cu pulberi din depozitul de zgură și cenușă), care afectează comunitățile limitrofe pe o rază de 50 de km.

Terenul va fi transformat într-un câmp de fotovoltaice, care va genera energie curată pentru comunitate. Prin instalarea panourilor care vor produce 50 MW noi și curați vor fi generați peste 100 GWH generați pentru aproximativ 15.000 de gospodării.

Tot la Halânga a avut loc și semnarea Memorandumului de Înţelegerea între Romgaz şi GSP Power. Investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.

„Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o rețea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. Contez pe colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru a construi un pol de energie aici, la Severin”, a declarat, la lansarea oficială a proiectului, Gabriel Comănescu, patronul GSP POWER.

Citit 2344 ori
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…