„Am fost la comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a susţine amendamentul în momentul în care se discuta bugetul Ministerului Energiei. Am susţinut acelaşi lucru: că este nevoie de cele 15 milioane de lei în vederea înfiinţării unităţii de management a apei grele la Drobeta-Turnu Severin, pentru a nu lăsa în aer stocul de apă grea de 1,3 miliarde de euro. Am primit un răspuns halucinant de la secretarul de stat, care mi-a spus că pentru Ministerul Energiei este prioritate zero înfiinţarea acestei unităţi de management, dar că respinge amendamentul. La fel ministrul de Finanţe, la fel majoritatea PSD-ALDE, plus o abţinere de la un deputat PMP. Evident că parlamentarii PNL au votat, dar din păcate nu am avut majoritate. Ceea ce mă miră pe mine este atitudinea PSD-ului, care spune că e prioritate zero, dar respinge amendamentul. Aşa că mă întreb: oare cum au fost repartizaţi banii Ministerului Energiei, dacă prioritatea zero e lăsată pe mai departe? Oare priorităţile unu, doi, trei sunt finanţate, iar prioritatea zero este lăsată la o parte? Mi-e greu să înţeleg cum toată lumea spune că trebuie făcută această unitate de management, dar, când e vorba să punem bani în buget, nu-i punem”, spunea deputatul PNL de Mehedinți Virgil Popescu, cu doar câteva zile în urmă.
Și președintele PNL Severin, Daniel Cîrjan, susține același lucru, mai exact că nici un parlamentar de Mehedinți, în afară de Virgil Popescu, nu a fost interesat de rezolvarea problemei finanțării unei unități de management al apei grele. „Amendamentul deputatului Virgil Popescu, a fost dezbătut în comisiile de specialitate, dar nu a fost susținut de parlamentarii de Mehedinți și de parlamentarii puterii. Eu cred că acest lucru este un semnal de alarmă, pentru că indiferent de culoarea politică, sunt anumite probleme de interes local, pe care toți parlamentarii locali ar trebui să le susțină!”, a declarat Daniel Cîrjan, într-o conferință de presă.
Senatorul ALDE Ionuț Sibinescu spune că vor fi alocați bani pentru managementul apei grele
Senatorul ALDE Ionuț Sibinescu spune că stocul de apă grea aflat în custodia ROMAG PROD nu va fi abandonat și că apa grea, în valoare de peste un miliard de euro de aici va primi finanțare, în urma unui amendament pe care l-a depus la discutarea bugetului și care ar fi fost aprobat.
„Nu ştiu dacă aceasta va rămâne formula, dar în mod cert se va înfiinţa. Nu au fost alocate fonduri pentru această unitate pentru că nu se ştie încă în cadrul cărui minister va funcţiona. Fiind o rezervă de stat ar putea foarte bine ca Ministerul de Interne să spună că această rezervă trebuie să fie trecută la ei. Este trecută şi în buget, iar în momentul de faţă este chiar primul punct şi va fi şi finanaţă, dar să aflăm în primul şi în pirmul rând în subordinea cărui minister va fi, să nu credeţi că va rămâne fără finanţare”, a declarat senatorul mehedințean Ionuț Sibinescu, pentru TELE2 DROBETA.
Pe toată perioada de funcţionare a uzinei de apă grea, a fost produsă apa grea necesară primei încărcări pentru reactoarele 1, 2, 3 şi 4 de la Cernavodă şi cea necesară pentru completările anuale, pentru o durată de viaţă a acestor reactoare, estimate la 30 de ani. Atfel, în acest mometn, pe stoc se află apă grea care vlaorează peste 1 miliard de euro. Stocul de apă grea se poate degrada în orice moment fără un management asigurat de specialiști, apa grea având ca particularitate faţă de apa obişnuită îngheţul la trei grade. Lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă.