În timp ce reprezentanții sindicatelor au adus în atenție problemele cu care se confruntă în momentul de față angajații de pe platforma Romag, Mina Husnicioara și Poșta Română și în timp ce prim-vicepreședintele BNS, Ioan Pisc, a vorbit despre modul în care salariații rămași să asigure managementul unei cantități de apă grea ce valorează peste un miliard de euro, fără a mai fi plătiți de mai bine de șapte luni, Rodin Traicu s-a prezentat foarte degajat la întâlnire și a încercat să dea indicații prețioase, într-un stil politicianist.
Cât timp sindicaliștii au prezentat durerea celor care fac foamea pe platforma ROMAG PROD, Traicu a făcut zeci de calcule pe agendă, după care le-a prezentat cu un aer de superioritate celor prezenți. Calculele se refereau la asigurarea confortului termic al populației, folosindu-se ca și combustibil păcura, iar fostul director general al RAAN a precizat că soluția va fi una foarte scumpă și că autoritățile locale ar fi trebuit să îl asculte pe el, atunci când a venit „în repetate rânduri” cu soluții de termoficare „mult mai avantajoase”.
Deși nu mai candidează pentru un nou mandat de parlamentar, deputatul PSD Rodin Traicu a transformat întâlnirea într-o sarjă de campanie electorală, aruncând vina pentru situația creată pe actualii guvernanți și încercând să spună că nimeni nu i-a ascultat sfaturile venite de la un profesionist care a lucrat în domeniu. Traicu a precizat că a făcut vizite atât la teromocentrala de la Halânga, cât și pe șantierul noii centrale termice și a ajuns la o sigură concluzie: Severinul nu va putea fi încălzit așa cum trebuie, decât dacă se va folosi cărbune și nu păcură. „Dacă nu puneți în funcțiune mai repede cazanele de la Halânga, îmi iau câteva săptămâni liber de la Parlament și vin eu să le pornesc. Încă mai am bocancii cu bombeuri de metal și salopeta!”.
„Cine are nevoie, luați hârtie, luați pix și scrieți!”
Deputatul Rodin Traicu nu s-a sfiit nici de la a-l atenționa pe senatorul Marius Bălu să nu mai iese pe post pentru a vorbi de termoficare, dacă nu se pricepe. „Întreabă-mă înainte, că îți dau toate datele tehnice!”, i-a explicat Traicu senatorului Bălu, care la o așa intervenție arogantă a rămas mut. „Cine are nevoie, luați hârtie, luați pix și scrieți!”, le-a atras atenția Traicu tuturor celor prezenți, după care a început să le predea lecții de termoficare. „Consumul la 29.980 de apartamente, plus toate celelalte obiective socio – economice, inclusiv spitalele și școlile se întinde la 88 de MW termici și fără o putere instalată de cel puțin 240 de MW termici, orașul nu poate fi alimentat, la minus 7 grade, pe timp de noapte! Două cazane consumă 20 de tone pe oră. La un preț minim de 1500 de lei pe tonă, înseamnă 37.500 de lei, pe 80 de gigacalorii, pe oră. În acest fel iese o diferență de 300 de lei pe gigacalorie, față de prețul asigurat de municipalitate. Fără cărbune nu se poate, iar eu asta am spus-o din luna martie și toată lumea se uita la mine ca la un dușman, că venisem cu termocentrala mea de acasă să iau frișca de pe tort la nu știu cine!”, a mai subliniat Rodin Traicu.
La ședința extraordinară a Comisiei de Dialog Social, convocată de prefectul de Mehedinți au participat senatorul Marius Bălu, deputatul Rodin Traicu, Virgil Popescu- președinte Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ion Pisc – prim-vicepreședinte Blocul Național Sindical (BNS), Adelin Băloi- secretar Sindicatul Lucrătorilor din Poșta Română (SLPR), Petre Mirea - președinte Sindicatul Lucrătorilor din Poșta Română (SLPR) - filiala Mehedinți, Constantin Răescu - vicepreședinte Sindicatul Liber Cariera Husnicioara 2014 (SLCH), Paul Constantinescu - președinte, SLCH 2014, Florin Rogobete - președinte, Sindicatul Liber Independent ROMAG, Ioan Suru - director executiv AJOFM Mehedinți.