România are resurse pentru dezvoltare. Ele trebuie doar organizate mai bine, puse în valoare inteligent și cu bun simț național. Este inacceptabil ca țăranii noștri, fermierii, agricultorii să ajungă să-și arunce roadele muncii lor in vreme ce importăm de 5,3 ori mai multă brânză și de 7,7 ori mai multe legume decât exportăm.
7 măsuri urgente pentru transformarea agriculturii în motor de dezvoltare economică.
PMP este singura voce politică a satului românesc. Singurul partid care în mod sistematic poartă un dialog peste tot în țară cu cei din lumea satului românesc. Vom duce în Parlament toate cererile agricultorilor și ne vom bate pentru rezolvarea lor.
PMP a demarat discuții serioase privind alocarea bugetară a fondurilor europene pentru sectorul agricol, pe regiuni de dezvoltare. Personal cred că fondurile europene alocate Olteniei, de exemplu, ar trebui să fie acordate proporțional cu nevoile pe care le au cetăţenii acestei zone. Este absolut necesar să existe o repartizare echitabilă a sumelor de bani comunitari, pentru a diminua cu adevărat decalajele între regiuni.
Cred de asemenea că subvențiile pentru fermierii români trebuie echivalate cu cele ale fermierilor din UE. Țăranul român nu e un european de rangul doi pentru a fi tratat discriminatoriu în raport cu restul Europei.
Trebuie să beneficiem de oportunitatea creată prin decizia Comisiei Europene de a suspenda Pactul de Stabilitate și de Creștere. Putem accesa finanțări, împrumuturi avantajoase ce pot fi utilizate pentru proiecte de investiții care nu sunt finanțabile prin fondurile structurale.
PMP va propune investiții în crearea de lanțuri integrate pentru sectoarele legumicol si zootehnic la nivel regional si județean; vrem construirea a 8 – 10 centre de colectare brânză lapte, ciuperci, fructe de pădure în zonele montane si de colectare legume, fructe și zarzavaturi în zonele marilor bazine legumicole și producătoare de fructe.
O măsura foarte utilă este suportul pentru crearea de food-huburi care să permită o desfacere mai competitivă a produselor agricole românești; vom încuraja procesarea si dezvoltarea produselor agricole finite printr-un cadru legislativ adecvat în acord cu nevoile de dezvoltare ale fermelor de familie și ale cooperativelor românești.
Avem multe oportunități, inclusiv în județul Mehedinți pentru a dezvolta agricultura ecologică, ale cărei produse sunt tot mai căutate acum. PMP propune o taxare scăzută a agriculturii ecologice, stimulente fiscale si sprijin instituțional pentru obținerea de granturi, inclusive granturi guvernamentale celor care vor să-și construiască o fermă.
Decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații şi oferirea gratuită a apei fermierilor este o măsură urgentă care trebuie luată pentru a valorifica peste tot munca și investițiile făcute.
Între primele decizii ale noului guvern, noi PMP, credem că trebuie să-și găsească loc extinderea ajutorului de minimis și la alte culturi în afara tomatelor.
Acest pachet minimal de 7 măsuri vor genera o relansare a agriculturii românești , depășirea efectelor negative generate de criza sanitară.