Kladovo, micul oraș sârbesc aflat peste Dunăre, în dreptul Severinului, a ajuns centru de maximă atracție atât pentru severineni, cât și pentru alți români ce au început să vină aici din toate județele țării. Bucătăria sârbească, cu preparatele la grătar inconfundabile în toată Europa, rachiurile tradiționale, plăcintele sârbești, prăjiturile delicioase și, bineînțeles, preparatele din pește, sunt la mare căutare pe terasele pline până la refuz din centrul comercial al orașului, zona numită de localnici Strada Veche. Mai mult, datorită românilor, turismul s-a dezvoltat exploziv în ultimii ani la Kladovo, iar patronii de restaurante recomandă autorităților locale din Mehedinți să le urmeze exemplul.

De mai bine de un deceniu, de când se trece vama doar cu buletinul, românii, mai ales severinenii, s-au învățat să dea fuga la Kladovo pentru a petrece pe cinste. Preparatele tradiționale sârbești, în special grătarul, rachiul parfumat de fructe, plăcintele și dulciurile fac terasele din Kladovo să fie luate cu asalt de români. Practic, în zilele de week-end, restaurantele sunt pline de români, care se simt atât de bine încât au uitat de restaurantele din țara de baștină și spun că nicăieri nu e mai frumos ca aici. Nu numai preparatele gustoase, specifice bucătăriei sârbești, fac diferența, ci și prețurile, situate cam la jumătatea celor din România. Asta ca să nu mai vorbim de ospitalitatea vecinilor de peste Dunăre! Nikola Dumitrașcovici, patronul restaurantului PRINC, spune, de exemplu, că pentru petrecerea de Revelion are locurile rezervate cu un an înainte, iar sâmbăta și duminica nu mai are locuri pe terasă.

Pentru că severinenii iau cu asalt terasele și magazinele din Kladovo, autoritățile locale au descoperit că acest lucru poate contribui la dezvoltarea comunității și la atragerea de fonduri importante la bugetul local. Ca atare, meniurile sunt scrise și în limba română, în magazine peste tot scrie și în românește și, mai ales, traficul prin vamă a fost fluidizat după ce conducerea locală a cerut autorităților de frontieră să se poarte frumos cu cei care aduc bani în Serbia.

Ideile de dezvoltare a turismului aplicate de autoritățile locale din Kladovo se dovedesc ingenioase și deja au adus creșteri semnificative atât la capitolul turism, cât și bugetul local. Exemplul de aici poate fi urmat și de autoritățile din Mehedinți. Cu toate acestea, Kladovo a rămas și va rămâne nu numai o atracție turistică și gastronomică puternică, ci și un oraș de suflet, mai ales pentru severineni.

Urmăriți, deasupra de articol, un material VIDEO despre atracțiile din Kladovo și plăcerea românilor de a petrece clipe de neuitat aici!

Citit 9770 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 16:27
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…