TRICHINELOZA POATE FI MORTALĂ

Atenţie la carnea de porc, care poate fi infestată cu trichineloză, pentru că riscaţi o infestare cu un parazit care vă poate pune viaţa în pericol la modul cel mai grav şi care poate fi chiar fatală, în caz că nu este tratată la timp. În Mehedinţi au fost descoperite trei cazuri în care medicii veterinari au suspiciuni cu privire la porci bolnavi de trichinella spiralis. Medicii recomandă să nu consumaţi sub nicio formă carne de la porcul cumpărat sau crescut în gospodărie fără să-i faceţi analiza. În această perioadă laboratoarele şi medici ai DSV Mehedinţi vă stau la dispoziţie în tot judeţul, cu program prelungit, iar analiza, la cele din Drobeta-Turnu-Severin costă doar nouă lei.

Trei cazuri în care medicii au suspiciuni că porcii au fost infestaţi cu trichinella spiralis au fost descoperiți în aceste zile de medicii veterinari, în timpul analizelor făcute la porci sacrificați în județul nostru. Parazitul ar fi însă mort, pentru că proprietarul și-a deparazitat animalul în perioada de creștere, ceea ce a făcut ca viermele să moară. Se vor face, totuși, verificări de laborator amănunțite și abia apoi se va stabili dacă animalele sunt sau nu propice pentru consum. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Mehedinți, Adriana Ganea spune că îmbolnăvirea animalelor cu trichinella spirallis poate fi evitată. Cel mai mare risc pentru porc este șobolanul. De aceea este bine să mențineți curățenia și igiena acolo unde creșteți animalul. Mai mult decât atât, în perioada de creștere faceți una sau chiar mai multe deparazitări, care vor ajuta porcul să se dezvolte armonios și vor preveni sau anihila o eventuală infestare cu viermele trinichelozei.Dar dincolo de toate acestea, face’i analiza cărnii animalului „Înainte de sacrificare, proprietarul trebuie să asigure condiţii de igienă, deratizarea adăpostului şi să deparaziteye animalul, la recomandarea medicului veterinar de liberă practică, iar după ce sacrificăm porcul este foarte important să facem examenul de determinare a trichinelei spralis şi anume, să recoltăm proba corectă, din pilierii diafragmatici, o probă care să aibă în jur de 100 – 200 de grame şi să mergem cu ea la medicul veterinar, fie din Drobeta-Turnu-Severin, unde avem trei circumscripţii de control sanitar-veterinar şi trebuie să menţionez că sunt în Piaţa Mircea, Strada Alion numărul 6 şi fosta piaţă a sârbilor, iar pe teritoriul judeţului avem în toate circumscripţiile sanitar-veterinare concesionate, unde medicii veterinari de liberă practică asigură permanenţa” a declarat Adriana Ganea, directorul DSV Mehedinţi.

Cele trei cazuri suspecte au fost descoperite la laboratorul de analize de la Piaţa Sârbilor. Deşi riscul în cazul consumului de carne de porc infestată este foarte mare, medicii spun că încă există foarte mulţi oameni care îşi asumă acest risc şi consumă carnea fără să facă analize. „Până la acest moment, la nivelul Circumscripţiei de Control Alimente din Piaţa Crihala s-au înregistrat trei probe cu suspiciune de infestaţie cu trichinella spiralis, este obligatoriu un examen de laborator, în cazul în care noi detectăm aici parazitul, analiza de laborator este digestia artificială, proba se trimite cu documente de la circumscripţia sanitar-veterinară astfel încât intră în programul de supraveghere a produselor de origine animală. La nivelul circumscripţiilor din Drobeta-Turnu-Severin examenul costă nouă lei şi, din păcate, pot să vă spun că încă, probabil mai sunt persoane care nu fac această analiză, eu le recomand din tot sufletul să vină şi să analizeze carnea, pentru că se expun unui pericol foarte mare, cu urmări destul de grave pentru tot restul vieţii. Dar, iată, în continuare şi care sunt aceste riscuri şi care pot fi urmările, dacă ignoraţi şi consumaţi carne de porc fără analiza trichineloscopică, spuse de doctorul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Drobeta-Turnu-Severin. „Trichineloza, în perioada aceasta este foarte frecventă, ea, în principiu este o boală parazitară, cauzată de un parazit care este în carnea de porc şi de mistreţ şi de vânat, de urs, poate fi, care este insuficient tratată termic. Este periculoasă prin faptul că acest parazit intră în fibrele musculare, poate să dea dureri musculare, poate să ducă la creier să dea encefalită, meningită, poate să ducă la inimă să dea miocardită, insuficienţă cardiacă şi dacă infestare este mare se poate ajunge chiar la pierderea vieţii pacientului. Ce trebuie făcut ca să prevenim? Păi în primul rând trebuie să cumprăm care numai din surse autorizate. În momentul când cumpărăm carne de la producător, trebuie să cerem certificatul cu examenul trichineloscopic. Nu trebuie să consumăm cârnaţi, pastramă, preparate din acestea care sunt în perioada aceasta, care sunt desfăcute de surse ne autorizate. Cam asta putem face să ne apărăm. Ca simptome, după ce mănânci carnea de porc infestată, la circa şapte – opt zile, apare febra, frisoanele, stare de curbatură, transpitaţie, greţuri, vărsături, deci fenomene digestive foarte intense, iar în acest caz, imediat trebuie să ne adresăm medicului. Evident că de foarte multe ori pacienţii se adresează foarte târziu şi dacă se întârzie în chestiunile astea există riscul acestor complicaţii” a declarat doctorul Cristian Jianu.

Deci, cam acestea sunt aspectele pe care ar trebui să le ştiţi despre riscurile consumului de carne fără analiză. Mai trebuie spus că, în cazul în care animalul pe care l-aţi crescut în gospodărie este descoperit infestat şi este crotaliat, înscris într-un registru de evidenţă şi înregistrat şi la primărie, după ce carnea va fi predată pentru distrugere, proprietarul poate fi despăgubit de către stat.

Citit 4369 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2017 09:21
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…